De Betere Wereld ontmoet auteur Juglen Zwaan

Juglen Zwaan

‘Laat voeding je medicijn zijn’

Orthomoleculair geneeskundige Juglen Zwaan publiceerde onlangs zijn eerste boek. De Supplementenwijzer is een boek dat bedoeld is als routekaart voor de consument bij het vinden van supplementen als tijdelijke aanvulling op de dagelijkse voeding. De Betere Wereld sprak met Juglen aan de Amsterdamse Keizersgracht.

Juglen Zwaan schreef ‘De Supplementenwijzer’ omdat er nog niets was dat als leidraad kan dienen om de consument te helpen in het ‘doolhof’ van  supplementen. De uitgever merkte zijn website over gezondheid en voeding op, kwam op Juglen’s mailing list terecht en benaderde hem vervolgens met het idee voor het boek. Een tweede aanleiding is de nieuwe wetgeving die recent van kracht is geworden. Deze wet verbiedt gezondheidsclaims die niet door de European Food and Safety Authority zijn goedgekeurd. Volgens Juglen gaat hiermee eeuwenoude kennis van bijvoorbeeld de natuurvolkeren verloren. De Supplementenwijzer is onderverdeeld in de categorieën vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten & oliën, superfoods, kruiden&specerijen, antioxidanten en paddenstoelen. Achterin het boek staat een handige index waarmee de lezer op klacht kan zoeken en er op die manier achter kan komen welk supplement helpt bij welke klacht. Juglen wilde dat het boek onafhankelijk zou blijven. Zo is hij niet ingegaan op aanbiedingen van bedrijven die hem benaderden omdat veel onderzoeken die bedrijven uitvoeren, gesponsord worden.

juglen

Tijdelijke oplossing
Juglen heeft als docent op basis-en middelbare scholen gewerkt. Zijn passie om dingen uit te leggen heeft hij ook in het boek toegepast. Moeilijke bewoordingen en terminologie heeft hij op een laagdrempelige manier uitgelegd. Ook tijdens het interview legt Juglen graag dingen uit. “Bij ons lichaam werkt het net als bij een auto. Als één onderdeel het niet doet, dan doet de rest het ook niet. “ Supplementen zouden wat Juglen betreft een tijdelijke oplossing moeten zijn, “Niet iets wat je voor de rest van je leven moet slikken. Het is belangrijk om ook de oorzaak te achterhalen waarom je een bepaald tekort hebt.”

Juglen geeft graag advies. Momenteel krijgt hij zo veel (voedingsgerelateerde) vragen binnen via zijn website dat de een-op-een consulten even op een laag pitje staan.  Wat voor soort vragen ontvangt Juglen van mensen en wat adviseert hij zoal? “Ik ontvang regelmatig vragen over spelt versus tarwe, bijvoorbeeld. Wat ik mensen soms adviseer, is om iets dertig dagen te laten staan en te kijken hoe je je dan voelt. Ieder lichaam is anders en reageert anders. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dertig dagen geen suiker en/of tarwe eten. Ook is het heel belangrijk om gevarieerd te eten, veel mensen eten te veel tarwe en koolhydraten, ook mensen die biologisch eten”, voegt hij er aan toe.

Suiker
Hoewel Juglen niet meer als leerkracht op een school werkt, onderwijst hij nog steeds. Via zijn boek, maar ook via lezingen en trainingen. Op middelbare scholen praat hij bijvoorbeeld met leerlingen over het effect van suiker in voeding. “Dan zie je dat scholieren geschokt zijn, en bijvoorbeeld minder RedBull gaan drinken.” Een mooi begin, maar Juglen’s missie is nog niet ten einde. Want ook toen hij nog op basisscholen werktte, was hij geschokt wanneer hij zag wat kinderen mee naar naar school kregen. En zijn boodschap wordt niet door iedereen gewaardeerd. Hij noemt het voorbeeld van een kind dat boekweitpannekoekjes mee naar school kreeg. Vervolgens schreef de leerkracht een briefje aan de ouders met het verzoek geen pannekoeken maar brood mee te geven naar school. Ook van het Nationale Schoolontbijt is Juglen geen voorstander omdat het een gesponsord evenement is en de gebruikte producten volgens hem niet gezond zijn. “Zelfs de allerkleinsten, baby’s krijgen al veel suiker binnen, legt Juglen uit, want ook in babyvoeding zit al suiker.”

Natuurvolkeren
Ons voedingspatroom in het westen heeft volgens Juglen een groot effect op de volksgezondheid. Een op de tien Nederlanders slikt antidepressiva, vertelt hij. “Ik ben er van overtuigd dat dit voor een groot deel met de voeding van mensen te maken heeft”. Juglen haalt ook het verhaal van de Amerikaanse tandarts Weston Price aan. Een tandarts die zich afvroeg hoe het toch komt dat men in het westen zo veel gaatjes heeft en veel mensen beugels nodig hebben. Hij onderzocht veertien natuurvolkeren en kwam tot de conclusie dat zij geen gaatjes krijgen doordat zij onbewerkte voeding uit de natuur eten.  “Reguliere huisartsen worden getraind in medicijnleer, niet op het gebied van voeding”, legt hij uit. Tegelijkertijd voegt hij er aan toe dat de huidige medicijnleer zijn oorsprong vindt in de natuur. Pharmaceuten hebben de stofjes geїsoleerd en daar synthetische medicijnen van gemaakt. Hij onderbouwt zijn visie met nog een voorbeeld, namelijk dat van Linus Pauling, die met behulp van vitamine C zijn leven ‘verlengde’ terwijl hij de ziekte van Bright had. “Koop voeding zonder label”, is het advies van Juglen. “ Of ga zelf op zoek naar voeding, en haal melk en vlees bij de boer. Het is goedkoper en dichter bij de natuur. De ‘oermens’ at direct van de boom.”

Zelfregulering
Wat betreft de nieuwe wetgeving pleit Juglen voor een zelfregulerend systeem. Ook zou hij graag een keurmerk voor supplementen zien. “De nieuwe wet is bedoeld om consumenten te beschermen tegen ‘kwakzalvers’ en heeft voordelen voor de consument omdat fabrikanten niet meer zomaar op de verpakking mogen zetten wat zij willen, maar tegelijkertijd creërt het een nieuw grijs gebied,” aldus Juglen. Voor zolang de huidige wetgeving nog geldt, heeft de consument nu aan handvat in de vorm van zijn boek. “Het boek is bedoeld zodat mensen een eigen keuze kunnen maken. De reacties van lezers zijn tot nu toe positief,”

cover-boek-Juglen-Zwaan

Tekst: Lindy Bontenbal


Lees ook:
>
Eindeloze mogelijkheden met ontbijtgranen!
> Jongeren tonen initiatief voor duurzaamheid in het onderwijs

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *