Een duurzame start als ondernemer 

Behalve als consument kom je er ook als ondernemer bijna niet meer onderuit: duurzaamheid is een belangrijk thema geworden. Als startende ondernemer kan je daarom beter al vanaf het begin duurzame keuzes maken en dat is makkelijker dan je denkt. Omdat je in deze hectische startfase vast meer aan je hoofd hebt zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Duurzaamheid op de zaak

Je duurzame gedrag als consument kan je heel makkelijk doortrekken naar duurzaam ondernemerschap en je bespaart er nog geld mee ook. We geven een paar voorbeelden. Als je een ruimte niet of voorlopig niet meer gebruikt, doe het licht dan uit. Vraag je iedere keer af het zinnig is om je computer en andere apparatuur op stand-by te laten staan of dat je ze beter helemaal uit kunt zetten. Print zo weinig mogelijk: vaak volstaat een digitale versie van een verslag of ander document ook prima. Een alternatief is je drukwerk op gerecycled papier te laten afdrukken. Als je dezelfde instructies en adviezen aan jouw personeel geeft werkt het meer dan dubbelop duurzaam.

Lees ook: Fiscaal partnerschap: zo zit dat

Een aantal tips voor jou als ondernemer/eigenaar: installeer bewegingsmelders in ruimtes als het toilet, het magazijn en de kantine. Oriënteer ook eens op waterbesparende kranen en toiletten en let bij de aanschaf of vervanging van apparatuur op het energielabel.

Duurzaamheid onderweg

Moet je echt altijd met de auto naar je zakelijke afspraken? Is openbaar vervoer ook een optie of kan je wellicht samen rijden? De klant die bijna om de hoek zit kan je uiteraard ook lopend of met de fiets bereiken. Als je een fiets voor de zaak aanschaft kunnen je medewerkers er ook gebruik van maken. Een mooie opdruk met het logo van je bedrijf is ook nog eens een opvallende reclame-uiting. Wat betreft die zakelijke afspraken: veel besprekingen zijn ook prima via Skype te voeren. Behalve dat je aan het milieu denkt bespaart het alle gesprekspartners ook nog eens reistijd, heen én terug.

Natuurlijk stimuleer je je medewerkers ook om met openbaar vervoer of met de fiets naar het werk te komen, zoals je ook al kritisch naar je eigen woon-werkverkeer hebt gekeken.

Afvalscheiding

Zeker als je personeel in dienst hebt is het extra lonend om afval te scheiden. Hoe makkelijk is het om aparte bakken neer te zetten voor groenafval, papier, plastic en restafval? Het is even wennen voor iedereen, ook voor nieuwe medewerkers, maar na een tijdje weten jullie niet beter. Uiteraard hield je batterijen altijd al apart.

Duurzaamheid bij klanten en leveranciers

Met klanten en leveranciers kan je afspraken maken, bijvoorbeeld over de grootte van een bestelling. Eén grote bestelling is immers al ‘groener’ dan twee kleinere. Tevens kan je kiezen voor producten en verpakkingen die het milieu minder belasten en kan je verpakkingen vaker gebruiken. Ook bij De Voogt denkt men daarin graag met je mee.

Communiceer jouw duurzame keuzes

Je hoeft niet van de daken te schreeuwen dat je duurzaam onderneemt maar er is niets mis mee om het bijvoorbeeld in een advertentie te vermelden. De reden is heel simpel: steeds meer organisaties hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en letten hier ook op bij het kiezen van leveranciers en samenwerkingspartners. Sponsoring van een vereniging, goed doel of evenement is ook een mooie gelegenheid om jouw duurzame keuzes zichtbaar te maken.

Lees meer:
5 tips om je kantoor duurzaam in te richten
BNR lanceert Spitsbrekers tijdens Mobility Week

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.