Fiscaal partnerschap: zo zit dat

De term fiscaal partnerschap kan tot veel onduidelijkheid leiden. Want ben je nu direct fiscaal partners zodra je een gezamenlijke rekening hebt, of toch nog niet? En kan het fiscaal partnerschap je daadwerkelijk fiscale voordelen opleveren, of gaat het je juist geld kosten? In dit artikel gaan we je alles uitleggen over fiscaal partnerschap.

Wanneer ben je fiscaal partner?

Je bent fiscaal partner als je getrouwd bent of bij een geregistreerd partnerschap. Daarnaast ben je fiscaal partner als je een samenlevingscontract hebt met je partner. Meer informatie en de voor- en nadelen van een samenlevingscontract lees je in de link.

Maar wanneer je enkel op hetzelfde adres staat ingeschreven of een gezamenlijke rekening deelt, betekent dit niet direct dat je fiscaal partner van elkaar bent. En dat is toch wel erg belangrijk om te weten wanneer je besluit te gaan samenwonen. Loop daarom voor de zekerheid ook even de checklist van samenwonen na om zeker te weten dat je alles goed op een rijtje hebt.

Lees ook:  5 manieren om je smartphone duurzaam te gebruiken

Welke voordelen heeft fiscaal partnerschap?

Ben je nog geen fiscaal partners van elkaar (weet je het nog niet zeker? dan kun je via de consumentenbond een korte test doen!), dan kan dit verschillende voordelen opleveren. De belastingaangifte kijkt namelijk niet langer naar het inkomen van de individu, maar beide inkomens worden als een geheel beschouwd. Dit betekent dat je aftrekposten naar eigen invulling mag verdelen: en dit doe je natuurlijk op de manier die jullie het voordeligste uitkomt. Zo kun je de aftrekposten gebruiken voor de partner met het hoogste inkomen, om zo aftrekposten optimaal te benutten. Wanneer deze aftrekposten worden gebruikt voor het laagste inkomen, zullen ze een stuk lager uitvallen. Slim je aangifte doen, noemen ze dat.

Waar zitten de valkuilen?

Het fiscaal partnerschap kan minder voordelig zijn wanneer je gebruik maakt van veel toeslagen. Deze toeslagen worden namelijk berekend aan de hand van je inkomen. Wordt dit gemiddelde inkomen ineens verdubbeld door je fiscaal partner, dan kan het zomaar eens zijn dat je de toeslagen verliest. Deze toeslagen werken namelijk in veel gevallen met een maximaal inkomen; en wanneer jouw inkomen stijgt doordat jouw partner meer verdient, kunnen die toeslagen ingetrokken worden.

Hoe word je fiscaal partner?

Heb je alle mogelijkheden overwogen en besloten dat het fiscaal partnerschap in jullie voordeel werkt? Dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken:

  • Trouwen
  • Geregistreerd partnerschap aangaan
  • Samenwonen met een samenlevingscontract
  • Kopen van een huis en op hetzelfde adres wonen
  • Kind krijgen en op hetzelfde adres wonen
  • Kind van partner erkennen en op hetzelfde adres wonen
  • Samenwonen wanneer je partner een minderjarig kind heeft

Lees meer:
5 tips om je kantoor duurzaam in te richten
Een mooi gezicht, raamdecoratie op maat

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.