Een varkensstal uit afgedankte Heineken bierkratjes!

duurzame-varkensstal

Open dag voor boer en burger op zaterdag 8 november Beneden-Leeuwen

Hans Gerrits is varkenshouder en professioneel varkensstalontwerper bij een agrarisch adviesbureau. Voor zijn eigen varkenshouderij in Boven-Leeuwen ontwierp en bouwde hij zijn eigen droomstal vol innovatieve snufjes voor zijn dieren en de omgeving. De stalinrichting is bovendien volledig vervaardigd uit afgedankte Heineken bierkratjes.

De stal wordt op zaterdag 8 november geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers. Iedereen is van harte uitgenodigd om de stal van binnen te bekijken.

Slimme “Heineken groene” stal vol licht, lucht en ruimte voor dieren
Het zal de bezoekers aan de stal van Hans Gerrits meteen opvallen dat zijn nieuwe stal voor vleesvarkens van binnen vol licht, lucht en ruimte voor zijn dieren is. Daarvoor zorgt een enorme glazen lichtstraat die veel daglicht in de stal laat. Dat is prettig voor de dieren omdat ze er een natuurlijk dag-nachtritme door ervaren. Om de nieuwsgierige dieren meer leef en speelruimte te geven bracht Hans in zijn stal speciale speeletages aan die de varkens via speciale varkenstrapjes kunnen bereiken. Bovendien bouwde hij deurtjes in de huisvesting van elke groep varkens. Als hij die open zet hebben de varkens nog meer ruimte en kunnen ze lekker op bezoek bij de varkens in het naastgelegen hok. Om de varkens uit te dagen gebruikt Hans net als alle andere varkenshouders in Nederland speciaal varkensspeelgoed voor alle dieren.

Luchtwasser haalt ammoniak, geur en stof uit de stallucht
Met het oog op duurzaamheid is voor de inrichting van de stal, kunststof van gerecyclede Heineken bierkratjes gebruikt. De hokinrichting is daardoor niet alleen typisch “Heineken groen” van binnen maar ook goed en met minder water schoon te maken. Bovendien oogt de stal fris en vrolijk voor zowel de dieren als hun verzorgers. Om de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn, investeerde Hans Gerrits in de meest krachtige luchtwasser die er in de markt te krijgen is. Hij filtert daarmee ammoniak, stof en geur uit de stallucht. Daardoor belast hij de omgeving niet. Het klimaat en de inlaat van gezonde, frisse lucht wordt compleet computergestuurd geregeld. Voor de jonge dieren is er vloerverwarming om ze extra comfort te bieden. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat er voor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. Door het speciale dier- en milieuvriendelijke ontwerp van zijn stal voldoet Hans aan de eisen van onder andere Beter Leven van de Dierenbescherming, Milieukeur en het Duitse Initiative Tierwohl.

Meer informatie
Tijdens de open dag zijn allerlei varkensspecialisten aanwezig die graag vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. Hans en zijn vrouw zijn er om bezoekers uit te leggen waarom ze het verzorgen en in topconditie houden van varkens zo’n leuk vak vinden.

De open dag op zaterdag 8 november wordt gehouden aan de Zwaanheuvelstraat 2 in Boven- Leeuwen van 11.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Lees ook:
> MyStyle test: Mipacha gympen
> Brabantia: Ruimte genoeg! (WIN!)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *