Estafette Odin, binnengelopen bij…..

We spreken er met Merle Koomans van den Dries, hoofd Marketing& Communicatie bij Estafette Odin en ondernemerslid van Coöperatie Odin.

Velen kennen Odin Estafette van de groente & fruit-tassen, maar vertel eens, wat is en doet Estafette Odin? 
Estafette Odin heeft 20 biologische eetwinkels, waarvan 2 online,  en een groothandel die de inkoop voor de eigen winkels en andere klanten  verzorgt. Daarnaast pakken we al 20 jaar wekelijks duizenden groente- en fruitpakketten in. Ons assortiment is 100% biologisch, met een focus op biodynamische kwaliteit. Dat is al zo sinds de oprichting van ons bedrijf in 1983. Estafette Odin is geen eigendom  van privépersonen, nooit geweest ook. Het kapitaal was tot twee jaar terug ondergebracht in een stichting. Toen hebben we deze stichting omgevormd tot een coöperatie. Een coöperatie is een vereniging waarin de leden het eigendom delen en dragen. Ons doel is het nog beter verzorgen van de stroom van biologische en biodynamische voeding van boer tot keuken. Openheid, eerlijke prijsvorming en dienstbaar ondernemerschap zijn daarbij belangrijke thema’s. Op dit moment hebben we  ruim 2000 consumentenleden. Volgens mij zijn we daarmee de grootste biologische voedselcoöperatie van Nederland.

Hoe komt het assortiment tot stand? Varieert dat per winkel? Is alle groente en fruit biologisch-dynamisch?
Ons assortiment wordt geregeld via onze groothandel. Die maakt de afspraken met de producenten en zorgt dat de producten beschikbaar zijn. Uiteraard zijn er verschillen per winkel. Onze klanten in Driebergen hebben bijvoorbeeld andere wensen dan onze klanten in Amsterdam. Ook hebben alle winkels een aantal lokale leveranciers. Maar altijd moeten  de producten altijd 100% biologisch en als het even kan  biodynamisch van kwaliteit zijn.

estafette odin

Klinkt goed! Hoe kan Odin Estafette mij als consument nog méér helpen om te participeren in een betere wereld?
We hebben allerlei projecten waar je aan kunt bijdragen, zoals onze eigen imkerij, maar ook ons proeftuinenproject waarin we op zoek gaan naar “open source” rassen van groenten en granen.  Word je lid, dan kun je ook binnen onze coöperatie actief meedoen. Bijvoorbeeld in klantenpanels en cursussen, door financieel te participeren in projecten van de coöperatie of door een actieve rol in de ledenraad.bij

Jullie houden ook bijen; wij zijn heel benieuwd waarom dat is…
Onze Odin-imker verzorgt op biodynamische wijze bijenvolken op 10 biologische boerderijen. Dat is namelijk een goede woonomgeving voor de bijen. Er is vaak meer aandacht en ruimte voor natuur op het bedrijf en er worden geen chemische middelen gespoten. Het doel van onze imker  is niet de honing, maar gezonde, sterke bijenvolken. Belangrijk, omdat het helemaal niet goed gaat met de bijen.

En als we kijken naar de toekomst van Odin Estafette; welke ontwikkelingen kunnen onze lezers verwachten?
We gaan natuurlijk verder met het uitbouwen van de coöperatie tot hopelijk een grote, stabiele, plezierige consumentenorganisatie. Hoe meer leden, hoe beter we met en voor deze leden de stroom van gezonde voeding uit een vruchtbare landbouw en een eerlijke handel kunnen blijven verzorgen.

Voor meer informatie over Estafette klik hier  www.estafette.org

lees ook > help de bijen met Estafette Odin
lees ook> Goed eten is logisch
lees ook> In balans met Schüsslerzouten 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *