In balans met Schüsslerzouten

celzouten

Zelfzorg voor gezonde neus en luchtwegen!

In de komende kranten van De Betere Wereld laten we zien hoe allerlei lichaamsprocessen gereguleerd worden door mineralen (zoals calcium en magnesium), en hoe je deze ‘celzouten’ kunt gebruiken om gezondheidsklachten te verhelpen. Hoe komen we aan die wijsheid?

Schusslerzouten-balans-zelfzorg-gezonde-neus-luchtwegenDr. Schüssler  (1821-1898), homeopathisch arts uit Oldenburg (Duitsland), wilde weten wat de lichaamscellen gezond houdt en kwam na ge-degen onderzoek tot de conclusie dat twaalf zeer specifieke voedingsstoffen essentieel zijn bij het reguleren en opbouwen van cellen – de basismineraalzouten.

Hij onderzocht vervolgens in welke vorm en hoeveelheid ze het best door de cellen kunnen worden opgenomen en gebruikte deze informatie om mineralen zó te verdunnen dat ze direct door het mondslijmvlies kunnen worden opgenomen (D6 en D12). Nu spreken we over Schüsslerzouten.

De basiszouten lenen zich prima voor zelfmedicatie. Later werden er nog vijftien hogere of aanvullende zouten gevonden, die complexere functies vervullen. Een gespecialiseerd therapeut kan hierin adviseren bij meer gecompliceerde klachten of aandoeningen.

Zouten en werking
Voor wie nu al meer wil weten over de twaalf basiszouten en hun toepassingsgebied:

Nr. 1 Calcium fluoratum D12;
elasticiteit van bindweefsel, gewrichten en huid.

Nr. 2 Calcium phosphoricumD6;
opbouw en structuur van tanden en botten.

Nr. 3 Ferrum phosphoricum D12;
bloedaanmaak en immuunsysteem.

Nr. 4 Kalium chloratum D6;
uitscheiding via klieren.

Nr. 5 Kalium phosphoricum D6;
energie en sterke zenuwen.

Nr. 6 Kalium sulfuricum D6;
cellen en leverondersteuning bij ontgifting.

Nr. 7 Magnesium phosphoricum D6;
spieren en zenuwen.

Nr. 8 Natrium chloratum D6;
vochthuishouding van huid en slijmvliezen.

Nr. 9 Natrium phosphoricum D6;
zuur-base-evenwicht en gal.

Nr. 10 Natrium sulfuricum D6;
ontslakking en ontgifting via lever en darmen.

Nr. 11 Silicea D12;
voedt haar, huid en bindweefsel.

Nr. 12 Calcium phosphoricum D6;
blokkades, etterende processen, lymfe.

Schusslerzouten-balans-zelfzorg-gezonde-neus-luchtwegen

Je neus gebruik je om… te ruiken uiteraard! Maar de neus vervult zeker ook een belangrijke functie in de gezondheid van de luchtwegen. Inademen door de neus verwarmt de lucht, reinigt en bevochtigt deze. En warme, schone, vochtige lucht is nou juist voorwaarde voor een probleemloze gasuitwisseling in de longen, zonder schade aan de gevoelige longblaasjes. Daarnaast is de neus natuurlijk van belang voor de smaak, weet iedereen uit ervaring; proeven met een verstopte neus is lastig.

Schüsslerzouten kunnen de conditie van de slijm-vliezen van neus en luchtwegen bevorderen of zonodig herstellen. Het basiszout voor slijmvliezen is Natrium chloratum, zout nr. 8. Het verbetert de slijmvliezen en reukcellen in de neus, de smaakpapillen van de tong, alsmede de slijmvliezen en trilharen van de longen.

Laat de tabletjes eenvoudig onder de tong smelten voordat je ze doorslikt. 3x daags 1-2 stuks is de standaarddosering voor chronische problemen of voor verbetering van de basisconditie. Je kunt ook 3 tabletjes oplossen in 10 ml schoon water voor een neusspoeling, of ze toevoegen aan een bestaande neusdruppel.

 

Lees ook:
> VIP verslag naar de Schüsslerzouten!
> Meditatie, het tot rust brengen van de woelige geest
> Demeter: Gezond leven is logica

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *