FairFriends: mooie Indiase producten, van Emax Domina

Emax-Domina

Shoppen & Geven voor een betere wereld

FairFriends zijn mensen met passie, die jou graag vertellen over het verhaal achter hun product of project. Deze keer spraken wij met Angela Rooijmans van Emax Domina, deelnemer van FairFriends.nl. De webshop levert mooie, verantwoorde producten, met liefde gemaakt in India.

FairFriends.nl won eerder de Wereldprijs in de categorie Eerlijke Handel van de ASN Bank. Uitsluitend eerlijke producten met een goed verhaal, direct gekocht van de producent. En doneren aan indrukwekkende kleinschalige projecten van ANBI-erkende goede doelen. Bij ieder product of project vind je daarom uitgebreide informatie. Zo weet je wat je koopt en waaraan je doneert en hoe je bijdraagt aan een duurzaam eerlijke en gelukkige wereld. Samen shoppen én geven voor een betere wereld! www.fairfriends.nl

Wat is uw visie met betrekking tot een betere wereld?
Ik denk dat wij met ons consumptiegedrag de aarde aan het verwoesten zijn, enerzijds door de enorme afvalberg die we aan het maken zijn, anderzijds door het uitbuiten van de mensen die zo arm zijn dat ze geen keuze hebben. Er moet meer bewustwording komen bij mensen dat we zo niet langer door kunnen gaan. We moeten stoppen met produceren van goedkope rommel, meer hergebruiken van wat er al is, zorgen voor eerlijke kansen voor alle mensen zodat de welvaart eerlijker wordt verdeeld.

fairfriends

Is uw bedrijf/de webshop een exponent van de huidige tijdsgeest of transitie naar een betere wereld, of wat deed u besluiten te starten als ondernemer in faire producten?
Ik heb een aantal jaren in India gewoond en dat heeft mij een andere kijk op de wereld gegeven. Ik heb met eigen ogen gezien wat armoede doet met mensen. Als je geen geld hebt om te eten en als er geen uitzicht is op verbetering, waar haal je dan de energie vandaan? Ik heb me er vaak over verwonderd.
Er wordt wel eens gezegd: India is booming, laat die rijken het armoedeprobleem daar maar oplossen. Inderdaad, in India is een middenklasse-populatie van zo’n 400 miljoen mensen die genoeg geld hebben, en daarvan zijn er een paar miljoen echt extreem rijk. Maar ik heb gemerkt dat er heel veel Indiërs zijn, met name onder de jonge generatie, die zich met hart en ziel inzetten om wat aan de problemen te doen waar India mee kampt: armoede, vervuiling en corruptie. Zij initiëren allerlei initiatieven, bijv. ngo’s die bewustwording creëren omtrent afval en hergebruik, opleiding van vrouwen in sloppenwijken, etc.  Door de producten die zij maken voor hun te verkopen in het westen wil ik dat soort initiatieven steunen, en tegelijk mensen in Nederland bewust maken dat zij met hun consumptiegedrag invloed hebben op het welzijn van mensen aan de andere kant van de wereld .

Bezoekt u uw leveranciers in de betreffende landen persoonlijk? Zoja, wat kunt u over het bedrijf/de producten /de ambachtslieden vertellen?

Emax Domina importeert producten van ongeveer 10 verschillende leveranciers. Ik ken ze allemaal persoonlijk. Toen ik nog in India woonde heb ik het hele land doorgereisd op zoek naar mooie producten. Jammer genoeg lukt het me nu nog maar 1x per jaar om naar India te gaan. Maar dankzij Facebook is het makkelijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij de verschillende ngo’s. Er zijn een paar leveranciers waarmee ik bijna dagelijks contact heb via WhatsApp of Skype.

fairfriends

Kijken we naar de sociale impact hiervan, wat kunt u vertellen over de gevolgen van uw samenwerking voor de desbetreffende toeleverancier?
Een van de leveranciers, Green the Gap, produceert portefeuilles en tassen van rubber, kartonnen pakken e.d. Dit zijn kwaliteitsproducten die op de lokale markt niet verkocht worden. Voor de arme Indiërs zijn ze te ‘mooi’ (en te duur) en de rijke Indiërs hebben liever Amerikaanse brands. Deze producten moeten dus een afzetmarkt vinden in het buitenland. Voor Green the Gap is het van groot belang om een Nederlandse relatie te hebben die de vertaalslag naar de westerse markt kan maken én die regelmatig een grote opdracht bij ze plaatst. Hierdoor zijn ze verzekerd van een basisinkomen en kan de werkplaats, waar zo’n 10 mannen werken, blijven bestaan.  Daarnaast organiseert Green the Gap allerlei projecten op het gebied van bewustwording omtrent afval en hergebruik in de sloppenwijken van New Delhi. Dankzij de opbrengst van de verkoop van de producten kunnen zijn deze campagnes financieren.

fairfriends

Hoe screent u de mogelijke leveranciers/producten op?
Het product waarmee ik ben begonnen is ontwikkeld door een vriendin van me, een Indiase ontwerpster. Via haar ben ik in contact gekomen met andere ontwerpers en producenten. Van het een kwam het ander. De kwaliteit van de producten is een belangrijk criterium voor mij, en uiteraard de omstandigheden waaronder de producten gemaakt worden. Vrijwel alle producten worden bij ngo’s gemaakt waar gewerkt wordt aan de bestrijding van armoede of het ondersteunen van de allerarmsten.

Constante kwaliteit is wel eens een knelpunt. Het productiewerk is meestal wel in orde, maar het kan zijn dat ze bijvoorbeeld net een andere kleur hebben gebruikt dan je zelf had gedaan. Of er zitten vlekjes op die in hun ogen niet ernstig zijn, maar in onze ogen een reden om het product af te keuren.

Zekerheden kun je zoveel mogelijk inbouwen, maar is nooit 100% te garanderen. Ik hou van India juist vanwege het principe ‘go with the flow’. Als je soms met je leverancier meebuigt, dan buigt hij de volgende keer weer met jou mee. In India is het soms improviseren en moet je het doen met de mogelijkheden die je ter beschikking staan. Daar is in India een term voor: ‘Jugaad’.

fairfriends


Wat kunnen we van uw webshop/bedrijf in de, al dan niet nabije, toekomst verwachten?
Het assortiment van Emax Domina breidt voortdurend uit maar ik ben wel van plan me voorlopig op 4 leveranciers te concentreren. Een productlijn (tassen van tractorband) ben ik van plan onder hun eigen brandnaam in Nederland te gaan verkopen. Dit zijn kwalitatief zeer goede tassen die in mijn ogen aantrekkelijk zijn voor het zakenleven en daar past m.i. een andere marktbenadering bij.

U heeft onlangs besloten deel te nemen aan het FairFriends-concept. Wat was voor u hiervoor de reden?
Ik ben al 2 jaar betrokken bij FairFriends. Ik was meteen enthousiast toen Marcel mij vertelde over zijn idee om met een aantal eerlijke handelaren & goede doelen gezamenlijk een platform op te zetten. Ik geloof er helemaal in dat we met elkaar meer kunnen bereiken Als eenling moet je zelf overal het wiel voor uitvinden: invoerregelingen, financiën, marketing, pakketverzending… noem het maar op! Er valt zoveel van elkaar te leren. En schaalvoordelen te behalen. Bovendien is het fijn om in een netwerk te zitten met gelijkgestemden.

Wat zijn uw verwachtingen van het concept?
FairFriends moet nog naamsbekendheid krijgen maar ik heb er alle vertrouwen in dat het een begrip gaat worden: de Bol.com van de eerlijke producten …. dat zou toch mooi zijn!

Er zijn steeds meer mensen die belang hechten aan het verhaal achter het product. Op FairFriends kan je precies zien waar een product vandaan komt en zit er maximaal 1 schakel tussen degene die het product maakt en degene die het koopt. Hierdoor betaal je een faire prijs voor het product en weet je zeker dat die ten goede komt aan de maker. De groep mensen in Nederland die dat belangrijk vinden wordt steeds groter en zij zullen hun weg naar FairFriends wel vinden.

Heeft u eventueel nog een specifieke rol in FairFriends?
Als secretaris van de stichting FairFriendsFoundation ben ik nauw betrokken bij het crowdfunding gedeelte van het platform. Er zijn nu zo’n 10 projecten actief op FairFriends, een aantal projecten zijn nog in de aanvraagfase. Het zijn stuk voor stuk projecten waar mensen zich met al hun enthousiasme voor inzetten en waarvan je weet dat elke cent op de goede plek terecht komt. We hopen met FairFriends veel van dat soort initiatieven te kunnen ondersteunen.

fairfriends

Wilt u nog iets toevoegen?
Ik zou zeggen, kom kijken op FairFriends! Laat je inspireren door de verhalen achter de producten en achter de projecten. Ben jij de volgende FairFriend?

www.fairfriends.nl/emax-domina

FairFriends


Lees ook:
> FairFriends: weefgoed uit Guatemala, van Y’Abal
> FairFriends: prachtige Nepalese producten, van Straid

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *