foodwatch opent kantoor in Frankrijk

foodwatch vecht sinds 2002 voor het recht van consumenten op eerlijk en gezond voedsel

foodwatch heeft vandaag een kantoor geopend in Frankrijk. Tijdens een persconferentie in Parijs werd een campagne tegen misleidende marketing gelanceerd. Na Berlijn en Amsterdam is dit het derde foodwatch-kantoor, dat wordt geleid door journaliste Ingrid Kragl.

foodwatchfr-A840x630

Persconferentie in Parijs

Het starten van een kantoor in een ander EU-land is een grote stap op weg naar de oprichting van een internationaal netwerk dat zich inzet voor de rechten van de consument. Internationalisering van de organisatie is belangrijk omdat tegenwicht tegen de lobby van de voedingsindustrie in Brussel een Europabrede beweging van consumenten vergt. Vrijwel alle wetgeving rondom voeding wordt namelijk vastgesteld in Brussel – met een directe invloed op consumenten in elke EU-lidstaat.

foodwatch vecht sinds 2002 voor het recht van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. De organisatie is opgericht door Thilo Bode, met als directe aanleiding de BSE-crisis. In 2010 is het Nederlandse kantoor opgericht.

foodwatch is een onafhankelijke organisatie die werkt voor en door consumenten. foodwatch werkt aan betere regelgeving die consumenten beschermt tegen gezondheidsrisico’s en fraude. Ook eist foodwatch transparantie in de voedselketen. Dit doet ze via onderzoek, overleg, lobby en acties. Het Nederlandse kantoor voert campagnes rondom kindermarketing, misleidende marketing en voedselsschandalen. Deze hebben onder meer geleid tot aangepaste claims op verpakkingen en politiek debat over kindermarketing en wettelijke normen voor pesticide residuen. In Duitsland hebben campagnes onder andere een limiet voor uranium in drinkwater opgeleverd en is fastfoodketen McDonald’s gedwongen misleidende marketing te staken. Elk jaar organiseren de nationale kantoren de Gouden Windei verkiezing, waarbij consumenten kunnen stemmen op het meest misleidende product.

6a7f241443_nl

www.foodwatch.fr

Lees verder:
> Voedselbeweging slaat handen ineens voor beter voedselsysteem
> Foodwatch wil eerlijke voorlichting inhoud en herkomst van producten
> Kinderartsen luiden noodklok over energiedrankjes

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *