Glasvezel: duurzaam en een must voor 5G internet

Het 5G-netwerk is momenteel volop in ontwikkeling. Er worden allerlei testen gedaan en naar verwachting zal het pas over een aantal jaar worden uitgerold in Nederland. Bij het 5G-netwerk is het van belang dat de capaciteit van de zendmasten goed is. Hoe beter deze capaciteit is, hoe sneller de verbinding van het 5G internet zal zijn. Daarnaast, hoe meer gebruikers van het 5G-netwerk, hoe langzamer de verbinding wordt. Wat is er nodig om het 5G-netwerk goed uit te rollen?

Wat is 5G internet?
5G betekent 5e generatie internet, de opvolger van het huidige 4G internet. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Met 5G kun je nóg meer data versturen en het is bovendien betrouwbaarder. Het is dus ideaal voor het streamen van content of augmented reality. Ook zijn er zelfs 5G varianten die bedoeld zijn voor slimme apparatuur en sensoren, New Radio techniek en zelfrijdende auto’s.

Wat is glasvezel?

Wat is glasvezel eigenlijk? Glasvezel is een vezel die zo dun is als een haar dat gemaakt is van een soort glas. Data en informatie wordt verzonden met laserlicht dat met hele hoge snelheid aan en uit gaat. Hoe sneller het laserlicht aan en uit gaat, hoe sneller de informatie kan worden verzonden. Tv-signalen, telefoongesprekken, downloads en uploads via internet worden omgezet in korte en lange lichtsignalen. Er zijn verschillende aanbieders van deze glasvezelnetwerken. Zo biedt glasvezel van KPN een hoge en constante kwaliteit en razendsnel internet.

Glasvezel is noodzakelijk

Het internet via glasvezel wordt steeds sneller. In 2018 is het aantal huishoudens dat glasvezel heeft verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Helaas blijft de aanleg van glasvezelkabels in de buitengebieden en Randstad achter. Men vreest alleen dat het uitrollen van het snelle 5G-netwerk problemen gaat opleveren omdat er niet voldoende krachtige glasvezelnetwerken beschikbaar zijn. Dat komt omdat glasvezelnetwerken nu lichtere netwerken zijn voor eindgebruikers en huishoudens. Echter, op dit moment zijn er te weinig zwaardere netwerken die dingen aankunnen als zorg op afstand, zelfrijdende auto’s, transport naar bedrijventerreinen of innovaties op het gebied van entertainment. De huidige glasvezelkabels hebben hun max op dit moment bereikt en zouden eigenlijk méér data moeten kunnen transporteren. Op die manier wordt het mogelijk om over een paar jaar het 5G-netwerk uit te rollen en kunnen innovatieve ideeën werkelijkheid worden.

Glasvezel is duurzaam
Vergeleken met de traditionele netwerken verbruikt het glasvezelnetwerk veel minder energie, omdat de kabels van glasvezel minder warmte opwekken. Hierdoor is er minder isolatiemateriaal nodig en kost het versturen van data minder energie. Ook komen er geen (giftige) materialen in de grond en er komt minder straling vrij bij het sturen van gegevens. Bovendien is het niet geleidend en kan de bliksem dus niet inslaan, waardoor er minder kans is op brand bij onweer. Het glasvezelnetwerk heeft een veel langere levensduur dan traditionele netwerken. Zo is KPN de meest duurzame aanbieder van internet en telefonie.

Kort gezegd kunnen we zeggen dat er meer glasvezelnetwerken aangelegd moeten worden voordat het 5G-netwerk over een paar jaar kan worden uitgerold in Nederland. Glasvezelnetwerk is een stuk sneller dan de traditionele netwerken en kan een hoop voordelen bieden als het gaat om technologie en innovatie. Bovendien is glasvezel duurzaam en milieuvriendelijk.

Lees ook:

Grote ecologische verschillen bij isolatiematerialen

Besparen op de energiekosten, hoe doe je dat?

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.