Jamie Oliver’s betere wereld (+recept)

Jamie Olivier

Wie is toch die man, die...

Of je nou in zijn restaurant Fifteen hebt gegeten, zijn kookprogramma’s op tv hebt gezien of zo’n fantastisch gerecht uit een van zijn vele, heerlijke kookboeken hebt nagemaakt, Jamie Oliver spreekt overal tot de verbeelding. Wie is toch die man, die bijna elke dag ecologisch verantwoord vlees aansnijdt, tovert met bio groenten en strijdt voor een gezondere wereld?

Niet vullen maar voeden – daar staat Jamie Oliver voor. In restaurants, op scholen, in kantines, en ook thuis moeten mensen kunnen genieten van voedsel dat al je zintuigen en heel je lijf in werking zet. Da’s bovendien op een plezierige manier goed voor een betere gezondheid en minder obesitas. Vooral bij kinderen is die ontwikkeling van overgewicht zorgwekkend.

Dat proeft naar meer!
En natuurlijk vergeet Jamie Oliver daarbij smaak en presentatie niet. Good food stimuleert namelijk niet alleen je spijsvertering, het prikkelt ook de zinnen! Als je eenmaal hebt geproefd en beseft hoe het óók kan, dan werkt dat stimulerend en inspirerend. Denk maar aan al die Instagram-accounts en foodblogs om te kunnen beseffen dat dat inderdaad zo werkt.
Wat ook prettig is: je kunt met hem en z’n recepten alle kanten op! Qua diverse keukens uit bijna alle windstreken inderdaad, maar ik bedoel meer met name qua flexibiliteit. Je herinnert je vast wel wat afleveringen van zijn kookprogramma’s, waar hij traditionele gerechten (van een Italiaans omaatje bijvoorbeeld) voor de helft aanpast – gewoon, omdat het kan. Of omdat hij net dat takje niet in voorraad heeft maar wel een weelderig bosje van iets anders en dat verknipt tot de hoeveelheid die hij van dat kruid graag in dat recept terugziet. Want ook daar heeft onze chef een handje van: hij varieert niet alleen graag met kruiden, ook met de gebruikte hoeveelheid speelt hij vaak.

jamie oliver

[Op het moment van schrijven, schijnt de zon volop dus het kan nog: BBQ-recept onder dit artikel! ]

Zijn voordeel is natuurlijk dat hij zijn smaak al heeft ontwikkeld, weet wat kan en bij elkaar past. But hey, aan jou de schone taak jóuw eigen smaak te ontdekken, je horizon te verbreden en je kennis te verdiepen – dus experimenteer en varieer er op los. Maak nieuwe herinneringen! En neem daarvoor gerust de recepten die Jamie Oliver je via tv, boek of website voorschotelt.

Kids: consumenten van de toekomst
Eigen kroost, kleinkinderen of leuke neefjes en nichtjes? Zet ze maar aan het werk. Korte, heldere taken, en laat ze vooral hun gang gaan! Maak van hun creativiteit en gevoel gebruik. In de westerse wereld zijn we de verbinding met voeding volledig kwijtgeraakt. En de kinderen van die volwassenen worden in die mindset opgevoed. Toch schrijnend en zonde dat er kids zijn die niet weten waar hun geliefde friet vandaan komt? Vertel gewoon wat je weet, maak er verhaaltjes van. Bijvoorbeeld dat verse ingrediënten uit het seizoen vaak verreweg het lekkerst zijn, en ook het goedkoopst! Je kunt starten met het bakken van meer verantwoorde koekjes of cake, om maar wat te noemen. Op de site JamieMagazine.nl vind je een wereld aan heerlijke recepten, ook specifiek voor kinderen.

jamie oliver


Restaurant Fifteen

In 2003 starten 15 jongeren, die een tweede kans verdienden en kregen, onder leiding van Jamie Oliver een restaurant in Londen. De Britse tv ziet er terecht een verhaal in en legt het als een serie vast. Het wordt een succes en een jaar later opent Restaurant Fifteen in Amsterdam. Met een derde restaurant in Cornwall erbij, zijn inmiddels honder-den jongeren afgestudeerd tot chef, werken de meesten in de kookwereld of zelfs hun eigen zaak. Van zogenaamd kansloos, naar weten wat je wilt, werken met passie en jeZelf ontdekken – het blijft een prachtig verhaal.

Gezonde sportkantines
Begin 2015 sluit Oliver zich aan bij het initiatief ‘Vullen of Voeden’ sportjournalist en tv-presentator Wilfred Genee. Het doel is om kennis te delen om zo het bewustzijn bij ouders en kinderen over de betekenis van voeding te vergroten en vooral om sportkantines gezonder voedsel te laten serveren. Er ontstaat een nationale wedstrijd onder sport-kantines, deels via TV te volgen, waarbij de winnaar van Jamie Magazine een bedrag van 15.000 euro ontving om de kantine te laten opknappen.

jamie oliver


War on Sugar

Na zijn jarenlange campagne voor gezondere sport- én schoolkantines richt Oliver in 2015 zijn vizier op suiker. Jamie’s Sugar Rush wordt gepromoot als een strijd, inclusief een epische aankondiging: “Als School Dinners Star Wars was, is dit The Empire Strikes Back,” zegt Jamie Oliver.
En met zijn strijd heeft hij natuurlijk gelijk: suiker is hét verslavende middel dat in al het geraffineerde voedsel, fris- en melkdrankjes zit, jonge smaak-pupillen drastisch verandert en van consumenten gebruikers maakt. Met als resultaat, zorgwekkende groei in obesitas bij kinderen. ‘Ik ben niet anti-suiker in het algemeen. Maar er is wel een verschil tussen homemade taart of koekjes en kant-en-klare ontbijtgranen of light-producten” legt Oliver uit. “Bij het één weet je precies wat erin zit en dat je dat niet elke dag moet eten, terwijl je bij het ander daar geen helder beeld van hebt. Het staat namelijk niet duidelijk op de verpakking. Sterker nog, vaak doen die verpakkingen zelfs voorkomen dat het goed voor je is.“
Jamie Oliver weet zich gesteund door talrijke wetenschappelijke onderzoeken en vele chefkoks en kennisexperts waaronder Margaret Chan, directeur-generaal van de Wereldgezondheids-organisatie zelf.

Food Revolution Day
Ook dit is een initiatief van Jamie Oliver. Op deze dag komen ouders, kinderen, experts, bedrijven en andere organisaties wereldwijd gezamenlijk in actie om gezond eten, samen koken en kennisoverdracht te promoten. Time flies when you’re having fun en food want op 20 mei jl. werd alweer de 5e editie gevierd! Ook in Nederland kwam het publiek er massaal op af, en deed het massaal mee aan kookworkshops en demo’s van bekende chefs, bloggers en food influentials.

Zelf aan de slag
Ga lekker kokkerellen met recepten uit zijn vele boeken, neem les in zijn nieuwe school of crowdfund je financiering bij elkaar en wordt de nieuwe Jamie Oliver in je eigen zaak!

jamieolivercookeryschool.com
jamiemagazine.nl
jamiesfoodrevolution.org
oneplanetcrowd.nl

 

jamie oliver


Recept: Merguez van de bbq

Serveer ze met een kruidige pompoensalade, witlof en friszoete granaatappelpitjes.
Voor 4 personen:
• ½ tl komijnzaad
• ½ tl korianderzaad
• ½ tl venkelzaad
• rasp van ½ biologische citroen + 1 citroen
• 1 biologische pompoen (hokaido)
• 2 stronkjes biologische witlof, schoongemaakt
• 4 bio/ecologisch verantwoorde merguezworstjes
• 1 handje rucola
• 1 handje raapstelen
• 1 granaatappel

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Kneus korianderzaadjes, venkel en komijnzaadjes met het rasp van de halve citroen. Snijd de pompoen doormidden en haal de zaden er uit. Snij flinke blokken en besprenkel deze met olijfolie en het specerijenmengsel. Rooster de pompoen 30 mins in de oven. Snij de partjes uit 1 citroen en meng met het citroensap. Bak de merguez aan beide kanten 4 minuten. Laat de pompoen afkoelen tot deze lauwwarm is. Snij de witlofbladeren los en meng de pompoen, witlof, citroen, merguez en een scheut olijfolie en maak er een mooie salade van met de raapstelen en rucola. Serveer op een flinke schaal en strooi er granaatappelpitjes over.

Bron: www.JamieMagazine.nl


Tekst:
Erwin Polderman

Foto’s: Jamie Oliver Enterprises

Meer BBQ:
>  Bio sriracha-saus is hot!
>  Het zwarte goud in een zwarte fles
>  BBQ-special in de nieuwe DeBetereWereld-krant

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *