Natuurvoedingskundigen kijken verder dan alleen voeding

voeding

Studenten van de opleiding ‘Natuurvoedingskundige’ op landgoed de Kraaybeekerhof zijn momenteel bezig met hun laatste opdrachten. Ze hebben zich de afgelopen drie jaar niet alleen verdiept in gezonde voeding, maar maakten ook veel persoonlijke ontwikkelingen door. Twee studenten blikken terug op hun ontplooiing binnen en buiten het klaslokaal.

“Waar veel reguliere voedingsopleidingen zich richten op de details, voedingsstoffen en de wetenschappelijke kant, gaat de opleiding Natuurvoedingskundige op de Kraaybeekerhof verder”, stelt Maran Kniese. De ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en de brede kijk op voeding kenmerken de opleiding. Je leert er over het belang van natuurlijke voeding en het effect dat het op zowel de fysieke als geestelijke gezondheid kan hebben.

Maran past haar nieuwe kennis over het geestelijke aspect van voeding direct toe in haar werk als organisatiepsycholoog. Bijvoorbeeld door mensen te zien als uniek individu in plaats van als vervangbare arbeidskracht. Anderen kiezen juist een nieuwe richting in hun carrière om de nieuwe kennis vorm te geven. Hester Gietelink werkte op de Zuidas maar begon tijdens de opleiding een bedrijf dat onder andere advies geeft over natuurlijke voeding. Hester: “Het is leuk om te zien hoe iedereen tegen het einde van de opleiding een totaal andere richting kiest.”

Ze heeft veel gehad aan de lessen over het waarnemen. “We keken bijvoorbeeld naar de groei van een plant. Dat doe je normaal nooit en dat geldt ook voor je leven. In alle haast vergeten we soms te kijken naar wie we zijn en wat we willen zijn. Tijdens deze opleiding leer je hier wel naar te kijken.”

voeding

De opleiding stimuleert om samen over dromen te praten en deze te verwerken in een persoonlijk toekomstplan. Daarbij leerden de studenten elkaar van dichtbij kennen. Maran blikt terug: “Toen we onze toekomstplannen presenteerden was dat best een magisch moment. Mensen durfden voor zichzelf te kiezen en te kijken naar wat ze echt wilden in het leven.”

Volgens Hester biedt de opleiding naast persoonlijke ontwikkeling ook concrete zakelijke kansen. “Gezond en bewust eten is iets waar mensen veel mee bezig zijn. Er is veel vraag naar onze kennis. Met mijn bedrijf geef ik voedingsadvies, workshops en verzorg ik buffetcatering. Dit geeft aan hoe breed wij worden opgeleid.”

Het groene landgoed van de Kraaybeekerhof en de kundige docenten zijn grote pluspunten aan de opleiding. Het versterkt de sfeer binnen de groepen waar mensen leren vanuit heel diverse achtergronden. Behalve dat men elkaar leert kennen door te praten over de persoonlijke ontwikkelingsplannen, wordt er ook samen gegeten na bijvoorbeeld de kookworkshops. Maran: “Je gaat samen lekker eten met een drankje erbij, want het leven mag mooi zijn. Zo ontstaan er bijzondere en onverwachte vriendschappen.”

www.kraaybeekerhof.nl

 

Lees ook:
>  Het Kruidenjaar van Kraaybeekerhof
Wat is gezonde voeding?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *