Better Places: 5 tips voor duurzaam reizen in Tanzania

better places

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

Reizen door Tanzania betekent genieten van wilde dieren, van leuke contacten met de lokale bevolking en van eindeloze landschappen. Wil je zorgen dat het land en haar mensen meeprofiteren van jouw bezoek? Maak dan regelmatig verantwoorde keuzes tijdens je reis. Karin, de lokale reisexpert van Better Places in Tanzania, geeft haar tips voor duurzaam reizen in Tanzania.

1.      Kies voor een duurzame accommodatie

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden, door te kiezen voor kleinschalige,  mooi gelegen lodges die op een duurzame manier werken. De Rhotia Valley Tented Lodge is hier een goed voorbeeld van. Dit initiatief is opgezet door een Nederlands echtpaar en bestaat uit twee onderdelen: een kindertehuis en een lodge. Met de inkomsten uit de lodge wordt het kindertehuis gefinancierd. Als gast zorg je er zo mede voor dat het kindertehuis kan voortbestaan. Er wordt gekookt met producten uit de eigen groentetuin, de lodge draait geheel op zonne-energie en de medewerkers komen allemaal uit het dorp waarin de lodge ligt. Zo profiteert de gemeenschap direct van het toerisme.

betterplaces

Rhotia Valley Lodge – Safari Tanzania – Kathi Kamleitner Travelettes

 

2.      Bezoek een fair trade-koffieplantage

Tanzaniaanse koffie heeft wereldwijd een goede naam. Aan de voet van Mount Meru, niet ver van Arusha, worden koffiebonen verbouwd. Samen met een gids kun je een bezoek brengen aan het dorp Nkoaranga. Je bezoekt kleine boeren die bananen, maïs en bonen verbouwen, je neemt een kijkje bij de lagere school en loopt langs de oudste kerk van Mount Meru. Vervolgens kun je bij een lokale fair trade-koffieplantage precies zien hoe het verbouwen van koffie in zijn werk gaat. Van de boon tot aan het kopje koffie, je volgt het hele proces. Daarna kun je kennismaken met een echte Swahili lunch, met chapati-brood, de pap ugali, geroosterde banaan en andere lokale producten.

betterplaces

 

3.      Ondersteun de bescherming van de Ngorongoro-krater

Tanzania staat bekend om haar wildparken, maar ook op cultureel gebied heeft het land veel te bieden. In Tanzania wonen ruim 120 stammen, elk met hun eigen cultuur, tradities en taal. Het mooie is dat de stammen vreedzaam samenleven en dat ze de ruimte krijgen om hun eigen cultuur te bewaren. De Masai zijn misschien wel bekendste stam en een deel van hen leeft in Ngorongoro National Park, één van de hoogtepunten van Tanzania. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en besteedt veel aandacht aan educatie. Zo wordt jongeren geleerd hoe ze Ngorongoro en haar dieren in de toekomst kunnen beschermen. Door het entreegeld voor de Ngorongoro-krater te betalen draag je hier als reiziger je steentje aan bij.

betterplaces

Ngorongoro nijlpaarden


4.      Bezoek een lokaal goed doel

Tanzania is een arm land, met veel mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Tijdens je reis kun je projecten bezoeken die zich inzetten voor lokale gemeenschappen. Een voorbeeld is het Shanga River House-project in Arusha. Dit project is opgezet om mensen met een beperking een baan en daarmee een betere toekomst te bieden. Deze mensen maken onder begeleiding producten en sieraden van gerecycled glas. Het is boeiend om te zien hoeveel impact dit initiatief heeft en tegelijk krijg je de kans om het project te steunen.

betterplaces


5.      Maak een mountainbiketocht in Mto wa Mbu

Wil je een lokale gemeenschap op een andere manier ondersteunen? Dan is een mountainbiketocht in Mto wa Mbu een aanrader. In dit dorp wonen leden van alle 120 stammen in Tanzania. In Mto wa Mbu kun je eerst lunchen bij een lokale gastvrouw thuis, die een heerlijke maaltijd voor je op tafel zet. Vervolgens stap je op de mountainbike en fiets je samen met je lokale gids door de groene omgeving. Breng een bezoek aan een bananenplantage, drink bananenbar in de lokale bar en bezoek een houtsnijwerkplaats van de Makonde-stam. Zo leer je het gewone leven in Tanzania van dichtbij kennen.

better places


6.      Geef kinderen geen geld of snoep

De kinderen in Tanzania zijn heel lief en enthousiast. Het is dan ook verleidelijk om hen geld of snoep toe te stoppen. Maar toch: doe het niet. Het voegt niets toe aan de educatie en toekomst van het kind en het stimuleert hen alleen maar om te gaan bedelen. Wil je toch iets doen voor de kinderen, geef dan een donatie aan een weeshuis of school, die zelf kan bepalen welke hulp het hardste nodig is.

better places

 

Zo reis je duurzaam door Tanzania

Wil je in korte tijd veel zien van Tanzania en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met Karin, de reisexpert die er jaren in Tanzania woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bovendien brengt Better Places de CO2-uitstoot van je hele reis in kaart en compenseert die met een Gold Standard kooktoestellenproject in Ghana. Zo kun je met een gerust gevoel op reis.

 

Meer van Better Places:

5 Tips voor duurzaam reizen in Columbio
Treinreizen in Sri Lanka
Neem de authentieke koffieroute naar Machu Picchu

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *