Oranje Fonds blij met enorme gift

Oranje-Fonds

Gift ten goede aan maatjesinitiatieven

Utrecht – Het Oranje Fonds ontving vandaag een bedrag van €100.000,- van het Aanmoedigingsfonds Koninklijke Facultatieve. Ter gelegenheid van haar 140-jarig bestaan stelt de Koninklijke Facultatieve het bedrag beschikbaar, dat volledig besteed wordt aan maatjesinitiatieven. Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die mensen helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden of het opbouwen van een (nieuw) sociaal netwerk en ze verminderen eenzaamheid. Met de gift worden verschillende nieuwe maatjesinitiatieven gesteund en gaan 500 maatjeskoppels samen een leuk dagje uit. 

Vrijwilligers kunnen op veel verschillende manieren een maatje, mentor of coach zijn voor iemand. Zo zijn er taalmaatjes, mentoren die jongeren ondersteunen bij hun schoolwerk, maatjes voor mensen met een psychiatrische achtergrond en maatjes om mensen na detentie te helpen een nieuw (vrienden)netwerk op te bouwen. Een van de met deze gift gesteunde initiatieven is bijvoorbeeld ‘Een maatje voor een maatje minder’ van het Gilde Amsterdam. Hier helpen gezinsmaatjes kinderen met het aanleren van een gezonde levensstijl. Ook het Mentorproject van de Verenigingen uit Alphen aan den Rijn e.o. wordt gesteund. Dit initiatief koppelt mentoren aan jongeren die dreigen uit te vallen op school of al uitgevallen zijn.

Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, is vereerd de cheque namens het Oranje Fonds in ontvangst te mogen nemen. “Het Oranje Fonds is verheugd over deze gift van het Aanmoedigingsfonds Koninklijke Facultatieve. Zo ondersteunt de Koninklijke Facultatieve heel direct mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken om hun plek in de maatschappij te vinden. De bijdrage is een prachtig geschenk aan de Nederlandse samenleving.” Wiel Hillebrandt, voorzitter van de Koninklijke Facultatieve, legt uit waarom het bedrag wordt geschonken. “Al 140 jaar staan wij voor vrijheid van keuze en een gelijkwaardige behandeling, waarbij het individu altijd centraal staat. Vanuit die gedachte en de maatschappelijke betrokkenheid ben ik er trots op dat wij zoveel mooie waardevolle projecten mogen ondersteunen.”

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het €28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

*Foto: Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds (rechts) ontvangt de cheque ter waarde van €100.000,- uit handen van Wiel Hillebrandt, voorzitter van de Koninklijke Facultatieve.
Oranje Fonds – Jeannette Schols

 

Lees ook:
> 7.392 Sociale organisaties ontvangen recordbedrag van € 28,7!
> 4e Prijsuitreiking Fonds Soldaat van Oranje!!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *