Indoor stadsnatuur in Amsterdam: PopinnPark geopend

Binnenpark brengt parknatuur naar de stadsmens, plus yoga, tai chi & ander moois

In het voormalige MS Mode pand aan de Middenweg in Amsterdam opende afgelopen weekend 12 maart PopinnPark officieel haar deuren. PopinnPark is het tweede? (derde? zeventigste?) binnenpark in Europa dat de parknatuur naar de stadsmens brengt.

In een leegstaand pand wordt een plek gecreëerd waar mensen tussen echte natuur, onder iedere weersomstandigheid, kunnen samenkomen om te genieten van het parkgevoel. Je eigen picknick in het gras. Maar… PopinnPark is méér dan dat.

Centraal Platform voor Groene en Duurzame initiatieven
Het voornaamste doel is dat PopinnPark hét centrale platform wordt waar kansrijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid en groen zichzelf aan een breed publiek kunnen presenteren. Elkaar kunnen ontmoeten, en waar samenwerkingen ontstaan. Zowel bedrijven, lokale buurttuinen, kunstenaars, wetenschappers en uitvinders krijgen bij PopinnPark een podium voor hún idee of product.  En dit op een laagdrempelige locatie, namelijk een winkelpand in een druk bezochte winkelstraat in de stad.

Programma
Er is een doorlopende expositie met werk van kunstenaars waarbij natuur de drager vormt: ‘Artificial Nature’. De wekelijks wisselende programmering maakt van PopinnPark een punt van groen-inspiratie in de buurt. Daarbij is er iedere maandag en dinsdag Yoga en Tai Chi. Op de woensdagavonden films en docu’s met het thema Mens & Natuur. En op zondagmiddagen akoestische mini-concerten rond het kampvuur.

popinnpark

Waarom in een leegstaand pand?
Winkelleegstand neemt in Nederland met de dag toe. Dit is niet alleen slecht voor de eigenaar, ook voor de omwonenden, de buur-winkels en de gemeente is zichtbaar dat door winkelleegstand een buurt achteruit gaat. PopinnPark is een nieuw soort openbare plek in een overwegend commercieel gebied. “We zijn in onze drukke steden niet altijd in de gelegenheid om een rustige plek op te zoeken in een natuurlijke omgeving”, aldus de initiatiefnemers van PopinnPark. “Toen we 4 jaar geleden kennismaakten met ‘Park Here’ in een kunstgallery in New York dachten we, dát kan in Nederland ook. Wij hebben het concept alleen nog wat verder doorgetrokken richting de ontwikkelingen van deze tijd.  Na ongeveer twee jaar voorbereiden zijn we trots dat we nu het eerste PopinnPark kunnen openen.”

Groen in Grijs
PopinnPark is een non-profit initiatief van Stichting Groen in Grijs, onder leiding van René Dronkers en Esther Verhamme. Dankzij de enthousiaste medewerking van vrijwilligers en sponsors (o.a. Van der Tol Hoveniers, J&E Sports, VU Hortus, Greennest Gallery, Fatboy, bamboe.nl, allesvankurk.nl en Mr. Grasshopper) én dankzij deelbijdragen van het AFK, ‘Fonds van Oost’ en particulieren, werd PopinnPark verwezenlijkt.

Het binnenpark is voor het publiek geopend op donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00u.

www.popinnpark.nl

 

Meer natuur:
>  Natuurzouten uit alle windstreken
Jezelf nalaten aan de natuur

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *