Week van het Huisdier

Impulsaankopen veroorzaken kattenleed

Tijdens de Week van het Huisdier (17-25 mei) staat dit jaar het impulsief aanschaffen van een huisdier centraal.

Vaak belanden dieren in een asiel of op straat, omdat de eigenaar te laat beseft dat hij de benodigde hoeveelheid geld, energie en tijd die een huisdier kost niet op kan brengen. Dit dierenleed kan voorkomen worden als mensen beter weten waar ze aan beginnen, zo stelt de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Met een voorlichtingscampagne op Marktplaats.nl richt zij zich op potentiële katteneigenaren, die voorzien worden van informatie over het houden van een kat.

Poes met kittens

Poes met kittens

Door het voorkomen van impulsaankopen neemt het aantal kansarme katten in Nederland af.

Ondoordachte aanschaf
Jaarlijks komen meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht en het aantal zwerfkatten blijft groeien. Veel andere katten krijgen niet de aandacht en verzorging die ze verdienen. “Als een potentiële eigenaar zich goed voorbereidt en weet waar hij aan begint, voorkomt dat een hoop kattenleed”, aldus Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Want hoeveel mensen zouden nog steeds een katje aanschaffen als ze hadden beseft dat zo’n huisdier ongeveer € 500,- per jaar kost? Een kat kan bovendien wel twintig jaar oud worden. Dat betekent een kostenpost van € 10.000,-. Door mensen voor aanschaf al voor te lichten over wat het houden van een kat inhoudt en kost, kunnen ze een afgewogen keuze maken en heeft het dier meer kans op een goed leven.”

Marktplaats
Impulsief een kat aanschaffen is erg gemakkelijk. Van Horck: “Wie ‘kat kopen’ intikt op Google komt direct terecht op Marktplaats.nl. Een klik verder lachen de schattige foto’s van aangeboden katten je toe. Een ondoordachte aankoop wordt zo gestimuleerd. Daarom streeft de Sophia-Vereeniging met politieke lobby en publiekscampagnes naar een verbod op de verkoop van dieren via het internet, maar ook via tuincentra en dierenwinkels. Tot die tijd proberen we zo veel mogelijk potentiële katteneigenaren te bereiken via Marktplaats.nl”. De vereniging ontwikkelde voorlichtende advertenties en banners die impulsieve aankopen voorkomen. Deze verschijnen bij alle Marktplaatsadvertenties waarin katten worden aangeboden. Via www.sophia-vereeniging.nl en het online Sophia KattenSpreekuur is gratis informatie te verkrijgen over het verantwoord aanschaffen van een kat.

24 uur wachttijd
GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Amsterdam stelden deze week voor om een wachttijd van 24 uur in te stellen voordat men een huisdier kan kopen. “Kennis nemen van informatie over de kosten, tijd en aandacht die een dier vergen, zou verplicht moeten worden”, zegt Van Horck. Ook zouden potentiële eigenaren meer moeten weten over het gedrag van het dier dat ze aan willen schaffen. Want alleen als je tegemoet komt aan de natuurlijke behoeften, kun je een dier een goed leven bieden. 24 uur is daarvoor te kort, maar zo’n verplichte wachttijd zou een goed begin zijn om mensen die een huisdier in een winkel of tuincentrum willen kopen bewustere keuzes te laten maken en te voorkomen dat deze dieren gedumpt worden.”

Sophia-Vereeniging
De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren komt op voor huisdieren in Nederland, al sinds 1867. Niet alleen als het kwaad is geschied, maar ook preventief. Zo voorkomt de Sophia-Vereeniging dierenleed door voorlichting te geven over het natuurlijke gedrag, de aanschaf en de verzorging van huisdieren. Via politieke lobby zet zij zich in voor beschermende wetgeving voor huisdieren en een strenge controle hierop. Het uiteindelijke doel is een samenleving waarin dieren naar hun eigen aard met mensen kunnen leven. Pas dan komt er een einde aan het vaak onzichtbare leed dat huisdieren wordt aangedaan.

ImageProxy.mvc

Lees verder:
>
Bijen in EkoTown
> Het eerste écht duurzame vismerk Fish Tales van Bart van Olphen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *