5 tips voor duurzaam reizen in Thailand

duurzaam reizen

Duurzaam reizen is geweldig! Reizen wordt immers nog mooier als je reis bijdraagt aan het behoud van de natuur en lokale cultuur op je bestemming. Daarom is het belangrijk om regelmatig verantwoorde keuzes te maken tijdens je reis.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman, voor Better Places

Zo heb jij een geweldige trip en profiteert het land van je komst. Ben je van plan om een reis door Thailand te maken? Reisexpert Seb van Better Places, die al jaren in Thailand woont, geeft vijf tips voor duurzaam reizen in Thailand.

duurzaam reizen

Bangkok tree house

1.      Slaap in een bijzondere eco-accommodatie

Thailand heeft volop bijzondere hotels op schitterende locaties. Kies je voor een hotel dat duurzaam werkt, dan heeft je bezoek zo min mogelijk impact op de natuur. Een aanrader is Sirila Farm Tent Camp Resort, in de provincie Loei. Je slaapt in een mooie safaritent en elektriciteit is er niet, alles draait op zonne-energie. Je kunt hier leuke excursies maken in de weinig bezochte omgeving. Zoek je een bijzonder hotel in Bangkok, dan is het Bangkok Tree House ideaal. Je slaapt in een eco-boomhut aan de andere kant van de rivier en de drukke wereldstad lijkt mijlenver weg. Ook leuk: slapen in een homestay. Zo leer je het Thaise leven van dichtbij kennen.

duurzaam reizen

2.      Volg een kookworkshop of ga fietsen

De Thaise keuken alleen is al een reden om naar Thailand te reizen en op verschillende plekken kun je Thaise kookworkshop doen. Je gaat samen met je gastvrouw naar de lokale markt om inkopen te doen en dan leer je zelf de lekkerste gerechten klaar te maken. Deze workshops worden vaak gerund door locals en daarmee help je hen om in hun levensonderhoud te voorzien. Thailand is ook een prima land om per fiets te ontdekken en zelfs fietsen in het drukke Bangkok is geweldig. Je ziet de stad van een heel andere kant en krijgt een inkijkje in het leven van de inwoners van Bangkok.

duurzaam reizen

3.      Kies voor de trein in plaats van voor het vliegtuig

Thailand is groot en vaak willen reizigers verschillende uithoeken bezoeken: van de bergen in het noorden tot de tropische eilanden in het zuiden. Dat kun je natuurlijk doen door een binnenlandse vlucht te boeken, maar de trein is een prima duurzaam alternatief. In de trein zie je veel van het land, je maakt makkelijk contact met locals en je reist op een relaxte manier. Ook reizen met de nachttrein is in Thailand prima te doen.

duurzaam reizen

4.      Maak geen ritje op een olifant

Het is in Thailand nog steeds een populair toeristenuitje: rijden op een olifant. In het noorden van het land vind je kampen waar olifanten trucs doen en waar je op een olifant kunt rijden. Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Olifanten worden vaak al jong gevangen genomen, ze zijn meestal geketend en om in de toeristenkampen te kunnen werken ondergaan ze een pijnlijke, op angst gebaseerde training. Er zijn in Thailand ook goede initiatieven, die bijvoorbeeld werkolifanten een mooie oude dag bezorgen. Wil je olifanten zien, verdiep je dan eerst goed in de plek waar je ze wilt bekijken.

duurzaam reizen

5.      Bezoek het mooie Khao Yai National Park

Thailand heeft ook qua natuurparken veel te bieden. Khao Yai National Park in het oosten is bijvoorbeeld erg bijzonder. Hier kun je slapen in het Khao Yai Nature Life Resort, een natuurresort dat opgaat in het landschap van Khao Yao Yai. Vanuit daar kun je een bezoek brengen aan de vleermuizengrotten, waar elke dag miljoenen vleermuizen uitzwermen op zoek naar voedsel. In Khao Yao Yai kun je heerlijk wandelen door bergachtige landschappen en langs mooie watervallen. Je vindt hier bovendien bloeiende bomen, orchideeën, vlinders, de grootste olifantenpopulatie van Thailand, herten, gibbons en beren.

Zo reis je duurzaam door Thailand

Wil je in korte tijd veel zien van Thailand en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert die al jaren in Thailand woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bovendien brengt Better Places de CO2-uitstoot van je hele reis in kaart en compenseert die met een Gold Standard kooktoestellenproject in Ghana. Zo werkt Better Places aan het beperken van de CO2-uitstoot die reizen met zich meebrengt.

Meer tips?

5 Tips voor duurzaam reizen in Tanzania
Idem voor Columbia

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *