Familietentoonstelling Rijk van Rotzooi

rotzooi

Museum Boerhaave presenteert van 27 juni 2015 t/m 31 januari 2016 de familietentoonstelling Rijk van Rotzooi. Recycling, het hergebruik van afvalmateriaal, is helemaal van deze tijd. Of toch niet? In Rijk van Rotzooier vaart de bezoeker dat men hier 200 jaar geleden al druk mee in de weer was. Straatafval werd gebruikt om buskruit te maken, handige ambachtslieden verwerkten koehoorns tot kammen, lijm, zeep en glazen venstertjes.

rotzooiIn Rijk van Rotzooi betreedt de bezoeker een wereld met afgedankte lompen, slachtafval en uitwerpselen. Het afval ligt er niet voor niets. Bijzondere historische voorwerpen laten zien hoe ambachtslieden er fraaie en bruikbare producten van wisten te maken: wollen stoffen, glaswerk, papier, springstof en schoenen. En de ontlasting van stadsbewoners werd verzameld en verscheept om het land te bemesten. De Friese ondernemer Watse Gerritsma  bouwde een heuse fabriek zonder afvalproducten – alle restanten werden in chemische kringlopen omgezet tot bruikbare eindproducten. Aldus was er omstreeks 1800 sprake van een ‘circulaire economie’ : alles werd hergebruikt, niets ging verloren.

In de tentoonstelling leidt Watse de bezoekers door zijn fabriek en neemt hen mee langs ambachten die toen van belang waren. Kom bij de leerlooier koeienhuiden voelen, ga zelf in de blekerij pis ruiken. En vergeet niet bij de verzamelaar van mest allerlei soorten poep te bepalen. Bijna niet te geloven dat onze voorouders van dit afval de mooiste spullen konden maken! Gelukkig zijn we ons tegenwoordig ook bewust van de waarde van afval zodat we energie en grondstoffen besparen. Visionaire ontwerpers en verrassende nieuwe materialen wijzen ons de weg in de tentoonstelling.

Rijk van Rotzooi gaat vergezeld van een uitgebreid nevenprogramma:
– Lezingen voor volwassenen
– Een educatief programma voor het basisonderwijs (groep 6 – 7)
– Kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit
– Kinderworkshops in de schoolvakanties
Houd de website van Museum Boerhaave in de gaten voor data en tijden.

Rijk van Rotzooi is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit Twente, in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma “Chemistry in Everyday Life” van prof. dr. Lissa L. Roberts, Department of Science, Technology and Policy Studies.

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.

Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC  Leiden; www.museumboerhaave.nl

Lees ook:
Zet de zaak eens flink op z’n kop tijdens het Eigentijds Festival!
> Vakantie in onontdekt Griekenland

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *