Met je benen in de lucht op Sardinië

Dromen over je vakantiebestemming helpt tegen een winterdip

Hoe kouder het buiten is, hoe fijner het is om te dromen over je vakantiebestemming voor komende zomer. Dat dromen kun je dan probleemloos voortzetten in je hangmatje op Sardinië.

“Can you pass me the fregola, please?”. We zitten samen met Engelse en Duitse campinggasten aan een lange tafel onder de pijnappelbomen van camping Amfibie Treks Mandras aan de oostkust van Sardinië. Op tafel staan karaffen wijn en grote schalen met fregola, een typisch Sardijnse pastasoort, met eromheen gegrilde sardientjes en kreeftjes. Het vormt deze avond het hoofdgerecht van de drie gangen die elke avond door de keukenbrigade – een rondbuikige Italiaan en een paar jongens met rastakapsels – worden klaargemaakt.”

“Thuis droomde ik al weg van een Sardijns restaurantje met uitzicht op zee en antipasti misto mare op de kaart, zo’n schaal vol Italiaanse visgerechtjes. Wat de rest van de vakantie ons zou brengen, wist ik niet, maar één ding stond vast, we zouden op zoek gaan naar de beste antipasti misto mare. En nu zitten we hier en blijken we al niet verder te hoeven zoeken. Zomaar op de eerste avond van onze vakantie, vallen we op de camping met onze neus in de boter … euh verse vis. Met naast ons een speeltuintje waar onze kinderen van twee en vier tussen de gangen door kunnen spelen. Hoe relaxed kan een vakantie beginnen?”

IMG_9449IMG_9403

Yoga aan zee
“Eerlijk gezegd hield ik mijn hart vast voor het all inclusive concept. Ik zag tafels vol lauw en laf eten voor me en mensen die zich verdringen om een bord met bult op te scheppen en animatieteams met keiharde muziek die je mee willen slepen voor aqua-arobics of nog erger, de lokale volksdans.”

“Gelukkig is dat alles hier ver te zoeken. Op deze camping staat all inclusive vooral voor relaxed vakantie vieren, waar je driemaal daags kunt aanschuiven voor een maaltijd van verse producten uit de buurt, voor een kidsclub waar stenen beschilderd worden en voor vuurtje stoken bij het kampvuur.

Het is heel rustgevend om een week lang niet na te hoeven denken aan eten kopen en koken. Misschien wel net zo rustgevend als de yoga die hier elke ochtend en middag aan zee gegeven wordt, de massages die in hutjes op het campingterrein te boeken zijn en de hangmatten die hier overal hangen.”

Paarden en wijn
“Na een zorgeloze week op de camping rijden we richting het zuiden, op weg naar onze bestemming voor de laatste nacht, Country Hotel Mandra Edera. Deze agriturismo, met manage op eigen terrein, leek ons een waardige afsluiting van een week prachtige natuur en vooral heel veel zeewater. Eenmaal aangekomen, lonkt het zwembad, maar wij – en vooral de kinderen – worden te veel in beslag genomen door het kijken naar de paarden die vrij rondlopen in de tuin. Dan is het opeens alweer tijd om aan te schuiven aan een lange tafel voor een diner bereidt met biologische ingrediënten en wijn uit de wijngaard achter het hotel. Nog één avond met volle teugen genieten en dan morgen vol mooie herinneringen in tweeënhalf uur vliegen vanaf Cagliari naar huis.”

IMG_9553IMG_9593

3x doen op Sardinië
– elke dag een ander strandje. Met aan de oostkust altijd een turkooizen kalme zee waar zelfs de kleinste kinderen veilig kunnen spelen en zwemmen. Niet te missen: Cala Gonone!

– rondtoeren met een huurauto. Wij reden in een huurauto van Sunnycars en compenseerden de CO2-uitstoot met Greenseat. Kijk op www.sunnycars.nl

– het binnenland in gaan. Rijd door groene valleien met uitzicht op hoge bergen, langs ommuurde borgo’s waar schapen, geiten of koeien lopen, immer bewaakt door blaffende honden en ontdek steden als Nuoro en Dorgali en Nuraghe dorpjes uit de pre-historie.

Tekst: Sonja van den Heuvel
Beeld: Henry Petersen

Lees ook:
> Yomads zoekt reisreporter

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *