Top 10 tips duurzame en verantwoorde wintersport

Wintersport: het is er de tijd van het jaar voor, zoveel is zeker! Heel wat mensen kiezen ervoor om tijdens de koudere maanden van het jaar toch heel wat buitenplezier te maken, en wel in de vorm van een wintersport.

Natuurlijk komen wintersporten in verschillende vormen, maar bij elke daarvan is duurzaamheid belangrijk. Zeker als je naast een sportieve ook een verantwoorde lifestyle wil aannemen. Hoe kun je nu je wintersport duurzamer beleven?

10 tips om duurzamer en verantwoorder te sporten

1. Eet gezond

Vaak wordt het effect van voeding op de prestaties en het plezier tijdens het sporten onderschat. Vertrouwen op natuurlijke, gezonde voeding is het beste wat je kan doen om niet enkel meer energie te hebben, maar ook sneller te herstellen van een training. Zeker bij intensieve wintersporten zoals skiën en snowboard, waarbij je heel wat energie verbruikt, is het belangrijk die reserves weer aan te vullen met de juiste voeding; veel groenten, fruit, complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten!

2. Draag exclusieve skikleding

Vooral voor zij die in de sneeuw vertoeven en aan lage temperaturen worden blootgesteld is het belangrijk goede, exclusieve skikleding te hebben. Skikleding komt in uiteenlopende vormen, materialen en soorten, maar kwaliteit is een must. Zo zijn thermo ondergoed en een goed isolerende skijas belangrijk. Thermo ondergoed, handschoenen en een skijas gaan onderkoeling tegen, en maken skiën veel aangenamer.

3. De juiste uitrusting

Zorg naast skikleding er ook voor dat je over de juiste uitrusting beschikt: van skilaarzen tot degelijke skiplanken en eventueel een skibril. Het zijn allemaal zaken die, zeker als je voor kwaliteit kiest, garanderen dat je meer en langer van je sport kan genieten!

4. Openbaar vervoer

Probeer tijdens je skireis zoveel mogelijk de bus of de trein te nemen. Hoe meer mensen dit doen, hoe kleiner de belasting op het milieu en de vervuiling ervan op de lange termijn.

5. Probeer afval te vermijden

Het spreekt voor zich dat je iets te eten wil meenemen naar de piste, zeker als je lang en intensief wil sporten. Probeer toch zoveel mogelijk verpakkingen thuis te laten. Hierdoor is de kans dat je het gebied vervuilt veel kleiner.

6. Houd je afval bij

Het is verleidelijk om je afval in het hotel, of misschien zelfs op de piste achter te laten. Als iedereen dat echter zou doen, zou het al snel een stort worden. Probeer dus je afval bij te houden tot je een vuilbak vindt. Die zijn er meestal zelfs langs de ijspiste zelf. Op die manier doe je jezelf, de andere sporters én het milieu een plezier!

7. Natuurlijke sneeuwgebieden

Probeer altijd gebruik te maken van natuurlijke skipistes. Hoewel het misschien gemakkelijker is om te skiën op een piste die door sneeuwkanonnen werd gemaakt, is het niet meteen de meest energiezuinige optie. Voor jouw eigen veiligheid is het ook belangrijk om te kiezen voor een skipiste die bij jouw vaardigheid past. Er zijn namelijk verschillende soorten skipistes voor beginners, gevorderden en specialisten.


8. Buiten het seizoen

Op reis gaan naar de bergen is buiten het hoogseizoen niet enkel goedkoper, het zorgt er ook voor dat het gebied minder druk belast wordt. Daarbij heb je meer ruimte voor jezelf als je niet tijdens het hoogseizoen gaat!

9. Vermijd dunne sneeuw

Hoewel je natuurlijk niet altijd kunt vermijden dat je op een dun laagje sneeuw skiet, is het wel belangrijk er rekening mee te houden. Vaak wordt onderliggende vegetatie beschadigd door het continu passeren van skilatten en snowboards. Ski dus vooral de dichtbesneeuwde pistes om de natuur een plezier te doen!

10. Duurzaam reizen

Niet enkel tijdens je reis, maar ook op de weg ernaartoe en terug is het belangrijk duurzaam te werk te gaan. Probeer daarom zoveel mogelijk het vliegtuig te vermijden en gebruik te maken van de trein of bus naar jouw favoriete skipistes in het buitenland!

 

Meer winter?

Moonboots, een duurzame winterlaars
Duurzame en gezonde woningisolatie mét rendement

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *