Zooo, ook zo’n zin in de zomerzon?

Zonneallergie

Gelijk heb je! Want de zon zorgt niet alleen voor aanmaak van Vitamine D in je lijf, het maakt ook die toffe geluksstofjes in je hersenen aan. Helaas heeft die zon wel een schaduwkant. Maar gelukkig hebben we daar wat goeds voor gevonden, zodat je de hele zomer lang onbezorgd kan gaan shinen!

Eerst even over de ellende voordat we overgaan op het goede nieuws. Te lang onbeschermd, in de zon liggen, sporten, wandelen, varen, zwemmen of de terrasjes onveilig maken – het is niet slim. Iedereen kent wel de ongemakken van een rode, verbrande huid. Sommigen hebben daar nog veel meer last van, bijvoorbeeld door hun huidtype, het gebruik van medicijnen en eventuele allergieën die de klachten kunnen verergeren. Van dat soort ongemakken kan je natuurlijk genezen, vooral met hulp van geduld en helaas moet ook zelfs de huisarts maar al te vaak voor bezocht worden.

En uiteindelijk, soms decennia later, kan een verbranding door UV-straling ook de aanleiding zijn voor huidkanker. Marianne Crijns, dermatoloog in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, bevestigt dat. ‘Vroeger gingen we hooguit twee weken op vakantie naar de zomerzon, nu zijn Nederlanders vier of vijf weken van huis, en vaak in de zon ook nog. En het verband tussen zon en huidkanker is glashelder: als mensen verhuizen van Engeland naar Australië, nemen ze het hogere huidkankerrisico van het nieuwe land over. Zeker als ze nog jong zijn.’

Goed, je erkent nu het belang van smeren.

zomerzon

Foto: Tomas Sala, op Unsplash.com

Welk anti-zonnebrandmiddel kies je het best?

Je moet natuurlijk zelf weten welke zonnebrand je kiest. Het verschilt ook per huidtype hoe je moet smoren en welke factor je het beste kunt gebruiken. Maar laten wij je even helpen met je keuze, want er zijn wel een paar dingen die je moet weten.

Chemische of minerale filter

De filter die de schadelijke uv-straling tegenhoudt, ligt niet persé een laagje op je huid. Traditionele zonproducten bevatten een chemisch filter, dat nadat het in de huid is getrokken de bescherming biedt. Dit duurt niet alleen een 30-tal minuten, er zitten ook hormoonverstorende stoffen in als Oxybenzone, Octinoxate, Homomenthyl salicylate (HMS, HS) en Octocrylene. Je voelt wel aan, dat als je dit in je poreuze huid of dat van je kind goed hebt ingewreven, dat dan bij je eerste gedachte hieraan je zonplezier alweer voorbij is.

Nee, dan het minerale filter. Hiervoor worden de stoffen titaniumdioxide en zinkoxide gebruikt. Beiden hebben een zeer laag risicogehalte en dit filter werkt direct wanneer het je het óp de huid smeert. Deze stoffen liggen dus bovenop je huid en trekken er niet in. Zinkoxide laat wèl een witte waas achter op je huid, dat is de bescherming. Het is iets minder goed uitsmeerbaar, maar daar staan alle voordelen tegenover. Een mineraalfilter is bestand tegen water en gaat pas van je lijf af als je het er met een handdoek afveegt.

Conclusie

Je gaat voor het minerale filter. Maar ook nu wordt er nog heel even je waakzaamheid gevraagd – hou nog even vol, je hebt bijna alles om een verantwoorde keuze te kunnen maken.

zomerzon

Foto: Artak Petrosyan, op Unsplash.com

Mijden: Nanodeeltjes

Er zijn namelijk twee soorten minerale zonnefilters: die met nanodeeltjes en zonder. Nanodeeltjes zijn minuscuul klein, kleiner dan een 100 miljoenste millimeter. Dergelijke kleine deeltjes komen in de natuur voor, bijvoorbeeld in het fijnstof bij een vulkanische uitbarsting of in rook. Maar nanotechnologie wordt ook toegepast in verzorgingsproducten. In zonnecrèmes worden ze gebruikt om het wittende effect van minerale filters te verminderen. Want die nanodeeltjes smeer je dus wel gewoon in je huid. En ook al moet er nog veel meer wetenschappelijk onderzoek naar nanodeeltjes plaatsvinden, en er nog onvoldoende bekend is over de schadelijke effecten ervan, het staat sowieso vast dat nanodeeltjes niet mogen worden ingeademd. Laat dit even goed op je inwerken…

Er zijn merken, zoals Weleda met hun Edelweiss-lijn, die heel bewust kiezen voor non-nano minerale filters, om alle risico’s van de zomerzon uit te sluiten en een zo veilig mogelijk zonproduct te bieden. Zonneproducten zonder nanodeeltjes laten dus wel een subtiel laagje achter op de huid. En nu je weet waarom, lijkt me dat geruststellend.

Mijden: Retinylpalmitaat

Volgens sommige bloggers en sites is deze chemische variant van Vitamine A, in combinatie met de zon zeer schadelijk voor je huid, met verhoogde kans op huidkanker tot gevolg.

Mijden: Parabenen

Er is inmiddels wel overstemming in de wetenschappelijke wereld dat parabenen serieuze hormoonverstoorders zijn, al lees je altijd nog wel dat dit conserveermiddel nog niet bewezen veel schade voor je lijf oplevert. Je komt parabenen helaas nog veel tegen, ook in winkels die claimen natuurlijke, gifvrije verzorgingsproducten te verkopen. Ik zou er zeer mee oppassen.

Kies het juiste keurmerk

Wil je zéker weten dat je een veilig natuurlijk zonproduct aanschaft? Let dan op de keurmerken BDIH/Natrue/Icada en Ecocert, dit zijn de strengste keurmerken voor natuurcosmetica. Hierdoor kom je haast vanzelf uit bij merken als Weleda (let dus op de nieuwe Edelweiss-serie), Lovea, Biosolis en Lavera.

En nu, tijd om goede producten te kopen en te genieten van de zomerzon!

Meer zomerzon?

De Consol Solar Jar; een pot vol zonlicht (Win)
Zomer, zon en celzouten

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.