7 eenvoudige én goedkope oplossingen voor een milieuvriendelijk huis

In elk huis gaat er jaarlijks energie verloren. Bij een nieuwe energiezuinige woning zal dat maar heel weinig zijn, maar bij wat oudere woningen gaat er veel verloren. Er zijn genoeg oplossingen om je huis milieuvriendelijker te maken, zoals isolatie of nieuwe ruiten. Maar… ook in het klein kun je heel veel bereiken. Sterker nog: deze 7 eenvoudige én goedkope oplossingen maken jou huis tot wel 25% energiezuiniger:

1. Tochtstrippen plaatsen

Tochtstrippen worden enorm onderschat. Veel leveranciers van (kunststof) kozijnen vinden dat de strip niet nodig zijn, omdat hún ramen uiteraard geen kou doorlaten. Maar uit onderzoek is gebleken dat in vrijwel alle huizen zo’n 15% van de warmte energie verloren gaat door tocht langs kieren bij de ramen en deuren. Snel tochtstrippen plaatsen dus!

2. Dorpelstrips op je deuren

Ook binnenshuis zijn er flinke temperatuurverschillen. Zo is het vaak in de gang, op de overloop en in de kelder een stuk kouder dan in de kamers die gebruikt worden. Er komt kou onder de deur door, waardoor je niet alleen warmte verliest, maar ook snel de kachel hoger zet. Want… koude voeten zorgen ervoor dat je het veel sneller koud hebt! Dorpelstrips onder de deuren kunnen je heel wat energie besparen én je kunt je kachel wat lager instellen.

3. LED lampen ophangen

Led verlichting is een heel stuk energiezuiniger dan spaarlampen, halogeenlampen of gloeilampen. Je kunt overal LEDs in draaien: ook in je plafondlampen, wandlampen, leeslampen enzovoorts. Bij Lampenonline.com vind je een uitgebreide collectie goedkope LEDs. Let bij aanschaf vooral op het aantal lumen dat de lamp geeft, zodat je wel genoeg licht hebt, maar het niet te fel is.

4. Plaats radiatorfolie

Een heel goedkope manier om meer warmte in huis te houden: plaats achter alle verwarmingen radiatorfolie. De folie zorgt ervoor dat de warmte niet door de muur wordt opgenomen, maar het huis in wordt gekaatst. Vooral bij buitenmuren bespaart dit heel wat energie.

5. Een waterbesparende douchekop

Een goede waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er minder water uit de kop komt, maar dat het water wel onder druk wordt gehouden. Er komt dus nog steeds een stevige straal uit de douchekop, waardoor je het verschil niet merkt. Je kunt wel ruim 10 liter water per douchebeurt besparen.

6. Stand-by killers

Veel apparaten blijven lange tijd op stand-by staan als je even niet oplet. Belangrijke gebruikers zijn computers en de tv. Je kunt een stand-by killer in het stopcontact doen om dit te voorkomen. De killer schakelt de tv of computer uit als hij te lang stand-by staat zonder gebruikt te worden. Zo voorkom je sluipstroom en bespaar je stroom in de woonkamer.

7. Monteer een mechanische deurbel

Een mechanische deurbel bespaart niet alleen best wat sluipstroom (wel 60 kilowatt per jaar), maar is natuurlijk ook veel leuker dan een moderne elektrische deurbel. Én mensen kunnen ook gewoon bij je aanbellen als er een keer een stroomstoring is.

Met deze zeven praktische tips kun je op heel eenvoudige en goedkope manier energie besparen in huis. Je huis wordt er milieuvriendelijker van zonder dat jij er echt iets van merkt. Lekker makkelijk dus! Deze methodes verdienen zichzelf binnen twee jaar weer terug, waarna jij voluit kunt profiteren van de bezuiniging op je energierekening. Zo kom je weer een stapje dichter bij een milieuvriendelijk huis!

Meer lezen over milieubewuster leven:

Energiezuinige houtkachel

10 manieren om milieubewuster te leven in 2017

Iedereen recyclet blik, zonder het zelf te weten

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *