Energie besparen in de woonkamer

Wist je dat in een gemiddeld huishouden zo’n 100 elektrische apparaten worden gebruikt? De meeste van deze apparaten staan in de woonkamer, omdat onze leefruimte zich voornamelijk daar afspeelt. Denk aan de tv, DVD speler, radio en verlichting. Een grote kostenpost voor je energierekening. Maar besparen is mogelijk. Hoe? Bijvoorbeeld zo:

Verlichting uit
We zijn snel geneigd om de verlichting in huis aan te doen, maar vergeten het ook vaak weer uit te doen. En daar gaat het mis. Zet lampen uit op plekken waar het niet nodig is. Ga je toch keer op keer in de fout dan is het gebruik van een schakelklok erg handig. Deze regelt automatisch dat de verlichting op een bepaald tijdstip uit gaat. Daarnaast is het verstandig om gloeilampen te vervangen voor spaarlampen. Deze verbruiken minder energie, maar geven net zo veel licht.

Niet op stand-by
Let er op dat je elektrische apparaten die niet in gebruik zijn uit zet. Maar dan ook écht uit. Apparaten die op stand-by staan verbruiken weliswaar veel minder energie, maar er lekt nog steeds stroom door. Ook wel sluipverbruik genoemd. Sluipverbruik kost je al snel honderd euro per jaar. Geld dat je beter aan iets anders kan besteden!

Zet de verwarming laag
Voor energie besparen doe je er goed aan om de verwarming standaard één graadje lager te zetten. Een uur voor je naar bed gaat kan je de verwarming het beste helemaal terugdraaien tot een graad of 15. De warmte in de inmiddels opgewarmde kamer blijft nog wel even hangen. En stoken in een ruimte waar niemand is, is natuurlijk zonde van de energie en zonde van het geld.

Wil jij nog meer tips voor energie besparen in de woonkamer? Bekijk deze infographic van UnitedConsumers dan eens. Met een paar eenvoudige handelingen kan je tot wel € 400 per jaar besparen op je energierekening! Beter voor jezelf en beter voor het milieu.

Nog meer besparen?
>  SpeedComfort bespaart 30% op de energiekosten
>  Vloerisolatie met behulp van zonne-energie

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *