Gevelreiniging tips

De gevel vormt één van de meest opvallende onderdelen van een woning. Dit is uiteraard voor een groot deel te wijten aan het feit dat ze een niet onaanzienlijk oppervlak in beslag neemt. Het grote oppervlak waar een gevel over beschikt zorgt er in de praktijk steeds voor dat ze veelvuldig bloot wordt gesteld aan allerhande verschillende invloeden. Het gaat hierbij niet alleen om vervuiling (bijvoorbeeld de uitlaatgassen van auto’s), maar ook om de invloeden vanuit het weerbeeld. Al deze verschillende zaken kunnen de uitstraling van je gevel zeer negatief beïnvloeden. Denk jij er omwille van deze reden aan om een gevelreiniging uit te laten voeren? In dat geval is het zeker interessant om rekening te houden met de onderstaande gevelreiniging tips. Op deze manier kan bijvoorbeeld schade aan je gevel worden voorkomen.

1.     Tip 1: Zandstralen is niet geschikt voor poreuze materialen

Veel mensen die hun gevel willen reinigen kiezen er voor om daarvoor gebruik te maken van de zandstralen techniek. Bij deze reinigingstechniek wordt er voor gekozen om kleine korrels zand onder een hoge druk tegen de gevel aan te spuiten. Ondanks het feit dat zandstralen terecht bekend staat als een uitermate milieuvriendelijke reinigingsmethode is ze lang niet altijd aan te raden, in tegendeel. Het is dan ook zo dat zandstralen bijvoorbeeld niet kan worden toegepast op poreuze gevelmaterialen. In dit geval is het dan ook sterk aan te raden om gebruik te maken van softblaastechnieken.

Lees ook: Trapbekleding vernieuwen

2.     Tip 2: Reinigingstechniek concreet afstellen met vochtstralen

Je kan er bij het reinigen van een gevel ook altijd aan denken om gebruik te maken vochtstralen. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een mengsel welke is opgebouwd uit een combinatie van water, zand, kalk of glasparels. Het spreekt voor zich dat water over een veel zachtere textuur beschikt in vergelijking met zand. Dit zorgt er voor dat de reiniging heel wat milder zal verlopen. Bovendien is het bij gevelreiniging met vochtstralen mogelijk om de dikte van de korrels, de verhoudingen evenals de druksterkte aan te passen. Dit zorgt er voor dat de reinigingstechniek eigenlijk zeer precies kan worden afgesteld aan de hand van de baksteen of gevelbekleding welke dient te worden gereinigd.

3.     Tip 3: Kies voor nevelstralen bij een historisch gebouw

Ben je de trotse eigenaar van een historisch pand waar je gevelreiniging aan wenst uit te voeren? In dat geval spreekt het voor zich dat je de keuze van de reinigingstechniek goed moet overwegen. Bij historische gevels wordt het dan ook sterk aangeraden om gebruik te maken van nevelstralen. Bij deze reinigingstechniek wordt er gebruik gemaakt van indirecte stralen. Bovendien zijn deze stralen uitermate nauwkeurig in te stellen. Op deze manier kunnen ze specifiek worden afgestemd op de te reinigen gevel. Niet zelden wordt er voor gekozen om gebruik te maken van nevelstralen op het ogenblik dat er een gevelrenovatie wordt uitgevoerd.

4.     Tip 4: Goedkoop je gevel reinigen? Kies voor stoomreinigen!

Het spreekt voor zich dat niemand er op zit te wachten dat het reinigen van diens gevel handenvol met geld kost. Ben jij op zoek naar de meest voordelige manier om jouw gevel te kunnen reinigen? In dat geval zal je meer dan waarschijnlijk uit gaan komen bij stoomreiniging. Het stoomreinigen van een gevel betekent dat er gebruik wordt gemaakt van water welke over een hoge temperatuur beschikt. De temperatuur schommelt in de praktijk tussen de 100 en 150 graden Celsius. Omwille van het feit dat er bij stoomreiniging uitsluitend gebruik wordt gemaakt van water spreekt het voor zich dat het hierbij gaat om een zeer voordelige manier van gevelreiniging. Je moet er wel rekening mee houden dat deze reinigingstechniek zich enkel en alleen leent voor gevels die niet zwaar vervuild zijn.

5.     Tip 5: Chemische reiniging bij sterk vervuilde gevels

Is er sprake van zeer hardnekkig vuil op je gevel? Ben je bovendien op zoek naar een reinigingstechniek waarbij grote oppervlakken op een efficiënte manier in één keer gereinigd kunnen worden? In dat geval is het altijd de moeite waard om voor jouw gevelreiniging te kijken in de richting van biologische of chemische middelen. Let wel, het is bij het gebruik van dergelijke middelen altijd van belang om rekening te houden met de ondergrond waarop ze gebruikt zullen worden. Lang niet elke ondergrond leent zich immers zomaar om chemisch behandeld te worden. Leent jouw gevel zich daar wel voor? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat een chemische gevelreiniging niet alleen efficiënt werkt, maar ook goedkoop is.

6.     Tip 6: Realiseer altijd een bescherming op de gevel

Heb je er voor gekozen om je gevel te laten reinigen? In dat geval spreekt het voor zich dat je zal willen voorkomen dat deze in een mum van tijd terug vuil zal worden. Wil jij er zeker van zijn dat het verkregen eindresultaat zo lang mogelijk vast kan worden gehouden? In dat geval is het steeds de moeite waard om een beschermingslaag te voorzien. Door het aanbrengen van een transparante beschermingslaag wordt er niet alleen voor gezorgd dat je gevel optimaal wordt beschermd tegen nieuwe vervuiling, daarnaast kan je ook nog eens potentiële vochtproblemen preventief bestrijden. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het aanbrengen van een transparante beschermlaag op je gevel altijd een goed idee is.

Lees meer:
Tegel eruit? Plant erin!
Veilig wonen met een bewakingscamera

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.