Hoe een smartphone het verlengstuk van een duurzame levensstijl kan zijn

De meest duurzame levensstijl zou zijn wanneer we allemaal zelfvoorzienend waren, maar dat is in de huidige wereld voor weinig mensen doenlijk. Zij kunnen proberen binnen hun woon- en werkleven duurzamer te leven. Hoe ironisch het misschien ook is, kan consumentenelektronica daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Namelijk door dit laagdrempeliger te maken. We vertellen hoe een smartphone het verlengstuk van een duurzame levensstijl kan zijn.

Meerdere apparaten in één

Er valt natuurlijk wel wat te klagen over de grootschalige productie van smartphones. Gedurende dat proces gebeuren ook zaken die niet erg duurzaam zijn. Maar het gebruik van een smartphone kan dat wel zijn, om de simpele redenen dat het andere apparaten overbodig kunt maken. Zeker wanneer je een toptoestel koopt, zoals de Samsung Galaxy S21 Ultra die recentelijk uitgekomen is. Dan heb je er namelijk ook een uitstekende camera aan (hij heeft een 12-megapixel hoofdsensor, een 12-megapixel ultrabrede sensor en een 64-megapixel telelenssensor!). Daar hoef je dus geen camera meer naast te kopen. Een kompas, GPS of navigatieapparaat heb je ook niet meer nodig, want je smartphone kan deze taken vervullen.

Duurzamer winkelen en eten

De apps die je installeert op je smartphone kunnen een duurzame levensstijl ondersteunen. Zo kan de app Rank A Brand je vertellen hoe duurzaam merken zijn, zodat je een duurzame productkeuze kunt maken. In de supermarkt kan dat met de app Questionmark. De app Groente- en Fruitkalender vertelt je welke groenten en fruitsoorten ‘in seizoen’, zodat je seizoensgebonden producten kunt consumeren. Wil je voordat je gaat winkelen weten waar je moet zijn om duurzame producten te kopen, dan kun je de app Eerlijk Winkelen daarvoor gebruiken. De app Happy Cow kan je vertellen waar je vegetarisch of veganistisch kunt uit eten.

Gids voor het OV en tips voor vergroenen

Maar leven is natuurlijk meer dan winkelen en eten. Er zijn meer punten waarop je duurzamer kunt leveren. Bijvoorbeeld door niet de auto, maar het openbaar vervoer te nemen. Verschillende apps, zoals 9292 en NS Reisplanner kunnen jouw reis voor je plannen, zodat je gemakkelijk weet hoe laat je de bus of trein moet pakken en waar je moet overstappen. Daarnaast kun je natuurlijk ook duurzamere met je huis en tuin omgaan. De app Huisje, Boompje, Beter geeft praktische tips voor het vergroenen van je huis en tuin. Ook Go Green helpt je hiermee aan de hand van 52 simpele tips in verschillende categorieën, zoals afval of biodiversiteit, die je kunt toe passen in je huis, je tuin of op kantoor. De app Afvalscheidingswijzer kan je ook helpen met het scheiden van het afval.

Zo kan een smartphone een duurzamere levensstijl dus faciliteren door laagdrempelige ingangen te bieden. Dat is immer wat veel mensen het nodige duwtje kan geven om duurzamer te leven: het gevoel dat het op een makkelijke manier kan. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog duurzaam met de smartphone zelf omgaan.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.