Interview met Vrijopnaam: zelf zonne-energie opwekken zonder dak

Vrijopnaam

Claim je eigen stukje zon!

Van fossiele naar duurzame energie van de zon. Een goed streven. En je wilt het graag zelf doen, maar je hebt geen eigen dak? Geen probleem! Over hoe dat kan, over zonneparken, je eigen stukje zon, 100% groene stroom en het gemak, sprak ik Bas Wijnen van Vrijopnaam.

Tekst: Erwin Polderman

Zelf zonne-energie opwekken zonder panelen op je dak?

‘Waarom zou je stroom kopen als je het zelf kunt opwekken?’ Vrijopnaam is de eerste 100% zonne-energieleverancier van Nederland. En maakt het voor iedereen mogelijk om je eigen stukje zon te claimen. Hierdoor wek je zelf je stroom op zonder dat je panelen op je dak nodig hebt; heel eenvou-dig met een ‘Paneelopnaam’, een zonnepaneel op afstand in één van de zonneparken van Vrijopnaam. Het is een innovatieve oplossing voor de bewuste consument om direct en concreet bij te dragen aan de sluiting van kolencentrales én toename van duurzame energie in Nederland.

Vrijopnaam

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam

Waarom zijn jullie Vrijopnaam gestart?

Wij willen iedereen in staat stellen zijn of haar  eigen zonne-energie op te wekken, ook wanneer je geen dak tot je beschikking hebt. Op een manier waarbij verdienen en vergroenen hand in hand gaan. Vrijopnaam maakt de gebruiker pro-ducent van duurzame energie. Jij kunt zelf initiatief nemen, zonder dat je van alles hoeft te regelen of meteen een groot bedrag hoeft te investeren. Onze oplossing is voor iedereen: eenvoudig, duurzaam en voordelig. Je eigen zonnepaneel op afstand, en de zonne-energie die je daarmee opwekt, halen wij van je energierekening af.

Jullie claimen dat consumenten met Vrijopnaam voordelig uit zijn. Hoe is dat mogelijk?

Omdat je bij ons zelf je energie opwekt, ontvang je zelf de winst van de opbrengst van je panelen. Op je inleg maak je een rendement vergelijkbaar met 4% op een spaarrekening. Energie die je ook niet meer hoeft te kopen. Zo ben je ook niet meer gevoelig voor (verwachte) prijsstijgingen. Op de reststroom en eventueel gas dat wij jou leveren zetten we geen winstmarge zoals veel andere leveranciers wel doen. Op die manier verdienen zij ‘dubbel’ en hebben er baat bij om jou zoveel mogelijk stroom te verkopen. De maandelijkse vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) zijn voldoende om ons bedrijf te runnen.

Stap voor 1 december over en ontvang 2 gratis panelen-op-naam!

Wat zien jullie als de belangrijkste hindernis voor consumenten om over te stappen naar Vrijopnaam?

De consument gaat van stroom kopen naar stroom zelf opwekken. Consumenten kopen al jaren stroom, vroeger was er ook geen alternatief. De voordelen van zelf opwekken zijn talrijk, eigenlijk is hier geen discussie over. Alleen bracht het een hoop rompslomp met zich mee. Vanaf nu kan je ook zelf opwekken zonder gedoe en zorgen. Consumenten zullen tijd nodig hebben dit nieuwe concept goed te doorgronden.
Steeds meer mensen stappen over van energieleverancier. Overstappen is heel eenvoudig en risicoloos. Toch weten veel mensen dit niet, en blijven op basis van verkeerde redenen zitten waar ze zitten.

Voor wie is Vrijopnaam interessant? Is dit alleen voor de groene pioniers?

We willen een breed publiek aanspreken. De voordelen zijn voor alle Nederlanders relevant. Natuurlijk zien we groepen consumenten die waarschijnlijk als eerste zullen overstappen. Mensen die in de stad wonen en niet beschikken over een dak om zonnepanelen op te leggen. Of mensen die zonnepanelen overwegen maar ons alternatief eenvoudiger vinden.
We zien opvallend veel klanten die een monumentaal pand bewonen maar ook jonge gezinnen die een Paneelopnaam voor hun kind kopen.

vrijopnaam

De huidige markt bestaat voornamelijk uit een paar grote energiebedrijven. Waarmee onderscheiden jullie jezelf?

Wij richten ons op die consumenten die niet afhankelijk willen zijn van anderen. De consument die zelf het initiatief neemt en bewust kiest. De consument die in control wil zijn en het leuk vindt om zelf energie op te wekken, de markt te veranderen. We hebben het allerbeste product: duurzaam, voordelig en eenvoudig. Een consument kan in haar eigen tempo investeren, zit nergens aan vast en kent geen zorgen over onderhoud en schade. Voordelige zonne-energie zonder zorgen.
We zetten de kracht van sociale netwerken, de media en platformen als duurzaamnieuws.nl, Nudge en debeterewereld.nl in om naamsbekendheid te winnen.

vrijopnaam

Klik voor groter screenshot van de Vrijopnaam-app

.

.

 

Wil jij ook je eigen stroom opwekken?
Stap nu over naar Vrijopnaam en krijg
gratis 2 zonnepanelen-op-naam.
Je eigen zonnepaneel op andermans dak!

Vul hier het formulier in en Vrijopnaam
stuurt je een vrijblijvend aanbod
met jouw maandbedrag.

.

.

.

Hoe zien jullie de toekomst van de energievoorziening? En jullie rol hierin?

De energietransitie, van fossiele naar duurzame energiebronnen, is onafwendbaar en majeur. Onze ambitie is dit wezenlijk te versnellen. Wij merken dat veel mensen ook zelf een bijdrage willen leveren, maar dat het ontbreekt aan een goede propositie. De beleidsplannen en abstracte doelstellingen van de overheid zijn nu wel bekend. Tijd om zelf het verschil te maken.
Wij zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van een vijfde zonnepark op een gesloten stortplaats in Zeijen, gemeente Assen. Dit is de werkelijke opgave, met de groei van het aantal klanten willen wij ook de productie van duurzame energie in Nederland vergroten. Dus meer zonneparken ontwikkelen en exploiteren samen met en voor onze klanten. Daartoe zijn wij continu op zoek naar samenwerking met lokale partijen, denk aan gemeentes of lokale energie coöperaties.

Welke rol speelt de coöperatie?

Een Paneelopnaam wordt uitgegeven door de coöperatie. Iedere eigenaar van een Paneelopnaam is automatisch lid van de coöperatie. Het doel van de coöperatie is het realiseren van nieuwe duurzame energieprojecten. Opbrengsten uit projecten van de coöperatie kunnen alleen worden gebruikt om te herinvesteren in de realisatie van duurzame energieprojecten.
Vrijopnaam is de energieleverancier die ervoor zorgt dat de stroom ook daar terecht komt waar hij hoort. We willen zo deelname in schone energie toegankelijk maken, zonder gedoe of hoge kosten. We denken dat mensen steeds vaker af willen van sjoemelstroom en in een concreet project willen stappen. De productie aan duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt zo vergroot: paneel voor paneel.

www.vrijopnaam.nl

Meer interviews De Groene Stoel:

Schoon met Sonett, puur natuur!
De biologische chocolade-makers van Vivani

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *