Verantwoord genieten met een buitenkachel

Zodra de eerste zonnestralen ons land binnendringen zijn we buiten te vinden, want wij Nederlanders zijn echte buitenmensen als het weer dit toelaat. Uiteraard willen we dan zo lang mogelijk genieten in de buitenlucht, echter kan het weer soms redelijk snel omslaan en is het noodzakelijk om naar binnen te verkassen. Door gebruik te maken van een buitenkachel is het mogelijk om langer buiten te genieten. Het is van groot belang om dit op een verantwoorde manier te doen, zodat anderen daar geen hinder of overlast van ondervinden.

Wat is een buitenkachel?

Een buitenkachel is een kachel die over het algemeen gestookt wordt op hout. Dit zorgt naast de aangename warmte tevens voor extra sfeer. Deze buitenkachels zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. De verschillen zijn voornamelijk het gebruikte materiaal en de kwaliteit daarvan alsmede het feit welke andere mogelijkheden er zijn. Denk hierbij aan het klaarmaken van lekkere hapjes in bijvoorbeeld een oven of het grillen van vlees. De kwaliteit van de buitenkachel is erg belangrijk, omdat het een groot onderdeel is van het feit of het genieten op een verantwoorde manier gebeurt.

Lees ook: Inspiratie om openhaardhout te gebruiken als decoratie

Aandachtspunten

Er zijn een aantal aandachtspunten om bij stil te staan bij zowel de aanschaf als het gebruik van een buitenkachel. Het begint bij het type buitenkachel en waar deze voor gebruikt dient te worden. Als je gaat voor minder mogelijkheden, dan hoef je minder bij stil te staan en komt de buitenkachel beter tot zijn recht komt. Wanneer er toch voor bepaalde functies wordt gekozen zoals een oven, dan is het van belang om daar de benodigde kennis van te hebben.

De plek waar de buitenkachel komt te staan is voornamelijk van belang voor de eventuele opslag en de rook- en geuroverlast. Sommige buitenkachels kunnen bijvoorbeeld niet tegen regen, want daardoor zal roestvorming ontstaan en dat gaat ten koste van het feit of die wel of niet goed werkt zoals het hoort. Als er geen mogelijkheid is om de buitenkachel op een wind- en regen vrije plek te bewaren, dan kan een model van cortenstaal uitkomst bieden. Deze roesten namelijk van nature al zonder dat daarmee de kwaliteit verminderd wordt. Daarnaast zijn er modellen beschikbaar die onder een overkapping of in een tuinhuis geplaatst kunnen worden. Dit kunnen tevens houtkachels voor binnen zijn, omdat deze beschut zullen staan. In beide gevallen dienen de buitenkachels zo ver mogelijk bij de erfgrens en ventilatiemogelijkheden van de buren vandaan te worden geplaatst. Dit maakt dat er minder snel de kans is dat de rook naar de kant van de buren optrekt en (mogelijk) voor overlast zorgt.

Ten slotte is het belangrijkst toch wel de wijze hoe de buitenkachel wordt gebruikt en wat erin gestookt wordt. Dit heeft namelijk de grootste invloed op het feit of je er verantwoordelijk mee om gaat en in welke mate er de kans is dat het als overlast wordt ervaren. Dit zit voornamelijk in het feit of het haardhout dat gebruikt wel goed droog is. De vuistregel is dat het haardhout droog genoeg is als dit een vochtigheidspercentage heeft van 20%. Dan is namelijk het vocht eruit dat de verbranding tegen kan werken en brandt het niet al te snel op.

Lees meer:
Waarom openhaardhout stoken klimaatneutraal is
Waar vuur is hoeft geen rook te zijn

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Win het My Magic Mud tandpasta pakket

> Witte tanden binnen 2 weken!

> Natuurlijke ingrediënten: Kokosolie, Actieve kool en Bentoniet klei

> Vegan & Puur zonder fluoride

> Blijf op de hoogte van onze beste artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en je maakt automatisch kans!

 

U bent succesvol aangemeld.