Waar vuur is hoeft geen rook te zijn

Het al eeuwen oude spreekwoord “Waar rook is is vuur”, betekent: als er geruchten zijn over wangedrag, dan zal er wel een kern van waarheid in zitten. Als we het spreekwoord letterlijk nemen dan klopt dit vaak wel met de werkelijkheid, maar zeker niet altijd! Kun je hout stoken en nog steeds een goed geweten over de gevolgen voor het milieu hebben? Er is de laatste tijd veel media aandacht voor het stoken met hout. Uiteindelijk zit het probleem hem niet in het stoken met hout. Er zijn 3 belangrijke factoren om de emissie van houtkachels drastisch te verminderen, namelijk: de houtkachel, kwaliteit van het brandhout en de manier van stoken.

Moderne houtkachel

In 2022 komt er Europese wetgeving omtrent stoken, genaamd “Ecodesgin 2022”. De nadruk zal met deze wetgeving vooral liggen op de houtkachel. Er is een groot verschil in het rendement tussen de verschillende houtkachels. Verouderde houtkachels, open haarden daargelaten, hebben vaak een laag rendement. 20 jaar geleden dacht men minder na over het rendement en uiteraard waren de technieken veel minder innovatief dan vandaag de dag. De huidige houtkachels van gerenommeerde merken halen bijna allemaal een rendement van 75%+.

Lees ook: Ontspannen is geen luxe. En het kan steeds duurzamer

De eigenschappen van goed gedroogd brandhout

Als een boom gekapt wordt kan het vochtpercentage van het hout wel 60% zijn. Het vochtpercentage bij de kap van een boom hangt af het soort boom en de periode. Het vochtpercentage van het hout zal veel hoger zijn wanneer de boom in de winter wordt gekapt dan in de zomer. Daarnaast zit er nog verschil in het soort boom dat wordt gekapt. Hout is geschikt om te stoken bij een vochtpercentage tussen de 15 en 20%. Omdat niet veel mensen met een kachel een vochtmeter hebben gebeurt het vaak dat mensen te nat hout stoken. Te nat hout is een zeer grote boosdoener voor een slechte verbranding en dus veel rookvorming. Om zeker te zijn van goed brandhout kunt u ovengedroogd haardhout bestellen. In Noorwegen zijn ze heel streng op het stoken met te vochtig hout. Er is wet en wetgeving over de verkoop van brandhout. Er mag geen brandhout verkocht worden met een vochtpercentage hoger dan 25%. Uit Noors onderzoek blijkt dat een goede houtkachel in combinatie met goed gedroogd hout kan zorgen voor een uitstoot van minder dan 1,5 gram fijnstof per kilo brandstof.

De Zwitserse “top down” stookmethode

Naast een goede houtkachel en goed droog haardhout is de manier van stoken ook erg belangrijk. Het ontbranden van het haardvuur zorgt vaak voor wat problemen. De meeste stokers proberen hun hout te ontsteken aan de onderkant, echter werkt de Zwitserse stookmethode precies andersom. Onderin de kachel legt u 2 of 3 houtblokken, vervolgens legt u daar weer 2 blokken kruislings overheen en vervolgens doet u hetzelfde met een derde laag. Bovenop de derde laag legt u aanmaakblokjes of aanmaakkrullen. Nu kunt u het aanmaakproduct aansteken en wachten maar!

Lees meer:
Tips waterontharder duurzaam
Hennep schoenen, duurzaam en ademend

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.