Tips waterontharder duurzaam

Op het ogenblik dat je woonachtig bent in een gebied waarin er sprake is van hard water is het altijd de moeite waard om te overwegen om een waterontharder te voorzien. Dit komt niet alleen het rendement van je CV-installatie ten goede, daarnaast zal je ook nog eens kunnen rekenen op een meerwaarde op vlak van levensduur. De verschillende voordelen waar je op kan rekenen bij het aanschaffen van een waterontharder zorgen er in ieder geval voor dat ze tegenwoordig bijzonder populair is geworden om te integreren in een duurzame badkamer. Ben jij ook van plan om een waterontharder te kopen, maar wil je in eerste instantie toch graag meer te weten komen over het exacte duurzame aspect waarover ze beschikt? In dat geval is het altijd de moeite waard om de onderstaande informatie even door te nemen.

Tip 1: Een kleine rioolaansluiting is vereist

Tijdens het voltrekken van het zogenaamde regeneratieproces is het zo dat de waterontharder wordt gespoeld door middel van een zoutoplossing. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de kalk evenals het magnesium kan worden opgelost. Het spreekt voor zich dat dit zoute water evenals de daarin aanwezige kalk en magnesium dient te worden geloosd. Omwille van deze reden is er een rioolaansluiting vereist. Een bescheiden exemplaar is op dit vlak reeds voldoende. Zorg er voor dat de aansluiting tot de riool steeds is voorzien van een zogenaamde ‘sifon’. Op deze manier is het niet alleen mogelijk om het slecht ruikende rioolgas tegen te houden, daarnaast wordt er op deze wijze ook nog eens voor gezorgd dat ontploffingsgevaarlijke gassen tegen kunnen worden gehouden.

Lees ook: Trapbekleding vernieuwen

Tip 2: Zorg voor een vlotte toegankelijkheid

Wanneer je er voor hebt gekozen om een waterontharder te plaatsen dien je er rekening mee te houden dat je om de paar weken (of maanden) zogenaamd regeneratiezout moet gaan toevoegen. Dit dient in de waterontharder zelf te worden aangebracht. Het spreekt dan ook voor zich dat je er altijd voor moet zorgen dat je vrij vlotte toegang hebt tot het apparaat. Heb je er voor gekozen om gebruik te maken van een losstaand zoutvat? In dat geval is het mogelijk om de waterontharder zelf ergens onderaan weg te stoppen. De bak waarin de zoutvoorraad aanwezig is plaats je dan voor een optimale duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid op een afstand van tussen de drie en vijf meter.

Tip 3: Stel de waterontharder altijd vorstvrij op

Het lijkt voor de hand liggend om je waterontharder vorstvrij op te stellen. Toch zijn er heel wat mensen die hier geen rekening mee houden. Het gevolg? Dat de waterontharder stuk zal vriezen. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de waterontharder steeds op een koele plaats dient te worden opgesteld. Dit is vereist om de mogelijke aangroei van bacteriën tegen te kunnen gaan. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd sterk aangeraden om de waterontharder niet in de onmiddellijke omgeving op te stellen van warmtebronnen. Het gaat hierbij onder meer om:

Naast bovenstaande is het zo dat ook de badkamer door de jaren heen een geliefkoosde plaats is geworden voor het plaatsen van een waterontharder. Omwille van voor de hand liggende redenen is dit absoluut geen goed idee. In de badkamer is het vaak aangenaam warm (dat is wel zo comfortabel), waardoor dit niet de meest geschikte ruimte is om een waterontharder in te voorzien. Hoe dan ook, op voorhand even goed nadenken over de plaats waar je, je waterontharder neer gaat zetten is absoluut altijd de moeite waard.

Tip 4: Is een waterontharder echt noodzakelijk of niet?

Voordat je over gaat tot het aanschaffen van een waterontharder dien je altijd voor je zelf uit te maken of het in huis halen van een dergelijk apparaat voor jou al dan niet interessant is. Dit is namelijk lang niet altijd het geval. In principe wordt het alleen maar aan mensen aangeraden om te investeren in een waterontharder op het ogenblik dat ze daadwerkelijk woonachtig zijn in een gebied waarin er sprake is van hard water. Is dat niet het geval? Dan kan het weliswaar nog altijd zin hebben om te investeren in een waterontharder, maar het rendement dat je er mee kan behalen ligt wel een behoorlijk stuk lager.

Tip 5: Hou rekening met de aanwezige ionenwisselaar

Bij het bepalen van het rendement evenals de duurzaamheid van een waterontharder is het ook steeds van belang om rekening te houden met de aanwezigheid van de zogenaamde ionenwisselaar. Dit is eigenlijk het hart van de waterontharder. Hier wordt het hard water immers ontdaan van kalk evenals magnesium waardoor er zacht water ontstaat. Het is best mogelijk dat deze ionenwisselaar op een zeker ogenblik problemen zal vertonen. In dat geval is het niet meteen noodzakelijk om een nieuwe waterontharder te kopen, in tegendeel. Het kan vaak reeds volstaan om gewoon de inhoud van de ionenwisselaar te vervangen. Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat hier bepaalde kosten aan verbonden zijn. De exacte kostprijs die wordt aangerekend voor het vervangen van de inhoud van de ionenwisselaar is altijd afhankelijk van de situatie evenals de partij die het komt uitvoeren. In principe kan je echter rekening houden met een prijskaartje van tussen de 50 en 100 euro. Let wel, dit is exclusief voorrij- en arbeidskosten.

Lees meer:
Vloerisolatie kopen
Gevelreiniging tips

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *