Wees duurzaam: ga voor energiezuinige verlichting

duurzame verlichting

Duurzaam leven is soms vrij lastig. Het kost moeite om oude, comfortabele gewoontes opzij te zetten om beter te zorgen voor het milieu. Maar soms is het ook heel makkelijk.

Als er bijvoorbeeld een lamp kapot gaat en je die moet vervangen. Want dan kies je gewoon voor een duurzamere variant. Je hoeft er verder geen enkele moeite voor te doen: de verlichting doet zijn werk en bespaart tegelijkertijd energie. Wil jij ook duurzaam leven? Dan ga je voor energiezuinige verlichting.

Gloeilampen en halogeenlampen

Gloeilampen en halogeenlampen gebruiken beide relatief veel energie. Dit is de belangrijkste reden dat ze verboden zijn. Gloeilampen zijn alweer enkele jaren geleden verdwenen, halogeenlampen zijn nog maar kort verboden. Een klein lampje gebruikte al snel 30 watt per uur, terwijl de gemiddelde lamp wel 60 watt gebruikte. Dat is op zich niet zoveel, totdat je gaat berekenen hoeveel stroom de verlichting bij je thuis gebruikt als je (bijna) alle lampen aan hebt! Daarom is het verstandig om over te stappen op energiezuinige verlichting. Hiermee bespaar je heel wat stroom – en aangezien de minder energiezuinige varianten niet meer verkocht worden heb je eigenlijk ook weinig keus.

Spaarlampen en LED-lampen

Spaarlampen gebruiken vele malen minder stroom dan gloeilampen. Ze bestaan al vrij lang, maar hebben nooit zo’n grote populariteit bereikt als de gloeilamp. Dat komt onder andere omdat de lamp moet opwarmen als hij aan gaat. Dat betekent dat hij de eerste twee minuten niet zijn volledige lichtsterkte bereikt. Veel mensen vinden dit erg vervelend. Toen enkele jaren geleden de LED-lamp werd uitgevonden, bleek die een betere optie. Deze lamp geeft ‘instant’ licht. Waar de LED-lamp eerst alleen wit of blauw licht gaf, zijn er tegenwoordig allerlei kleurvariaties. Er zijn veel LEDs die precies hetzelfde licht geven als de ouderwetse gloeilamp. Het verschil is qua licht en gebruiksgemak niet meer te zien, maar wel op je stroomrekening: een LED-lamp gebruikt gemiddeld zo’n 3-6 watt. Dat is dus 10x minder dan een gloeilamp!

Duurzaam is goedkoop!

Veel mensen dat duurzaam en duur bij elkaar horen. Maar dat is niet helemaal waar, want bij verlichting is duurzaam juist goedkoper. LED-lampen zijn duurder in aanschaf dan een gloeilamp, maar ze verdienen zichzelf al snel terug. Niet alleen door het beperkte energieverbruik, maar ook door de langere levensduur. De gemiddelde levensduur van een LED-lamp is namelijk minimaal 10 jaar, terwijl de levensduur van een gloeilamp gemiddeld 1 jaar was. Dat houdt in dat LED-lampen nauwelijks vervangen hoeven te worden. Je hebt eenmalig iets meer kosten, maar daarna verdienen ze zichzelf in razend tempo terug – met winst!

Energiebesparing en duurzaam leven zijn helemaal niet moeilijk als het gaat om verlichting. Ga je voor LED-verlichting, dan doet dat niets af aan het gebruikscomfort. Je ziet zelfs geen verschil in lichttemperatuur of lichtsterkte. Je ziet echter wel een duidelijk verschil op de energierekening. Het scheelt je namelijk tientallen euro’s per jaar (dat kun je hier berekenen). Duurzaamheid is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! En wek je zelf je energie op, dan is dat natuurlijk nog veel voordeliger.
Niets missen van onze Healthy tips & tricks?
Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Meer duurzaam?

Duurzaam inrichten én onderhouden van je tuin

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *