Bekijk deze 4 tips voordat je zonnepanelen plaatst

tips zonnepanelen

Wil jij graag bijdragen aan een beter milieu? Of wil je besparen op energiekosten? Dan zijn zonnepanelen het overwegen waard.

De panelen zorgen voor groene energie en verlagen jouw maandelijkse energiekosten. Om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen vind je hier 4 tips.

Zonnepanelen aanschaffen

Voordat je zonnepanelen gaat kopen zijn er een aantal zaken die voor jou belangrijk zijn. Bekijk ten eerste hoeveel energie jouw huishouden gebruikt. Aan de hand van de benodigde hoeveelheid energie is vast te stellen hoeveel panelen er nodig zijn. Hoe groter het huishouden, hoe meer zonnepanelen er nodig zijn. Bekijk daarnaast of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zijn er hoge bomen of gebouwen die het zonlicht blokkeren? Dat heeft negatieve invloed op het rendement. Daarnaast moet er genoeg ruimte zijn om panelen te plaatsen.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen is een specialistisch karwei. Werken op grote hoogte, in combinatie met elektriciteit is gevaarlijk. Schakel daarom altijd een specialist in. Een dakdekker is gespecialiseerd in het werken op grote hoogtes, en neemt de juiste maatregelen om veilig zonnepanelen te plaatsen.

De specialist plaatst de zonnepanelen om het maximale rendement uit de zon te halen. De beste positie voor deze panelen is een hellingshoek van 35 graden, gericht op het zuiden. Daarnaast controleert de specialist of jouw dakconstructie sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk. Regenwater zorgt ervoor dat het meeste vuil, zoals bladeren en stof, niet op de zonnepanelen blijft liggen. Blijft er toch vuil op de panelen liggen? Dan is het verstandig om het te verwijderen. Vuil op panelen zorgt voor een lager rendement. Vermijd schuursponzen, hogedrukspuiten en schoonmaakmiddelen. Reinig de panelen jaarlijks met een zachte borstel en speciale zeep. Zijn de panelen te hoog geplaatst om zelf veilig schoon te maken? Neem dan contact op met een specialist uit de regio. Zij reinigen binnen no-time alle zonnepanelen.

Plaatsing omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, een omvormer zorgt ervoor dat wisselstroom de meterkast bereikt. Het is belangrijk dat deze omvormer zijn warmte kwijt raakt. Installateurs plaats daarom de omvormer niet in een afgesloten ruimte. Een te warme omvormer werkt niet optimaal, en verliest tot wel 5% aan rendement. Heb jij veel zonnepanelen op het dak liggen? Dan is het verstandig om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Belangrijk om te weten: een omvormer gaat gemiddelde 8 tot 12 jaar mee. Een omvormer moet dus 1 keer vervangen worden tijdens de levensduur van de zonnepanelen.

Meer zonne-energie?

Markt zonnepanelen overspoeld door budgetproducten
Lendahand: zonne-energie verandert levens in opkomende landen

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *