Off the beaten track: het Indonesische eiland Flores

Leguaan-eiland

Van ruige gebieden tot de lieve dorpsbewoners

Hou je van ongebaande paden, de Indonesische keuken en avontuurlijke (motor)ritten? Lijkt het je wat om met reuzenmanta’s te duiken, komodovaranen te bewonderen en traditionele dorpjes hoog in de bergen te bezoeken? Verdiep je dan eens in het Indonesische eiland Flores.

Flores ligt op 2 uur vliegen van Denpasar (Bali), of – om het nog avontuurlijker te maken – op 3 dagen varen vanaf Lombok.

Ontoeristisch en ruig
Het eiland is minder ontwikkeld dan haar westelijke buren en is nog echt ‘ruig’. Langs de kant van de weg in Moni en Maumere zie je jongetjes lopen (jaar of 7, 8?) met kapmessen die even groot zijn als henzelf. Hun moeders lopen er vrolijk naast.

Midden op de weg liggen zwerfhonden op te warmen op het asfalt. Dat er auto’s met 80 km per uur langs (of helaas soms over) hen heen racen, lijkt ze niets uit te maken. De wegen zijn nog volop in ontwikkeling. Af en toe dendert een rots de weg op – dat schijnt normaal te zijn.

Indonesische-vrouw

Alle – álle! – kinderen die je tegenkomt lachen je toe, roepen hard “hello sirrr!” naar je (ook al ben je onmiskenbaar een dame) en geven je spontaan high fives. Zelfs de oude vrouwtjes in Bajawa lachen hun door betelnoot roodverkleurde tanden bloot. Al houden ze (jammer genoeg) wel hun mond dicht voor de foto.


Gastvrijheid in traditionele dorpen
Bajawa is een goed vertrekpunt om de traditionele dorpjes/communities van Bena, Bela en Wogo te bezoeken. In elk dorp wordt je hartelijk ontvangen. Voordat je het weet zit je met heel het gezin om het vuur de allerlekkerste pisang goreng te maken.

De huizen zijn versierd met witte tekeningen en hebben meerdere schedels van varkens en buffels aan de deur hangen. Als een huis net is gebouwd wordt deze ingehuldigd met een groot offerfeest.

Op het gemeenschappelijke aarden plein, waar elk huis op uitkijkt, verkopen de vrouwen verse macadamia noten, passievruchten, koffie en andere lekkernijen. Dit doen ze op een relaxte manier, zonder opdringerige verkooptrucs.

Reuzenmanta’s en komodovaranen
Zelfs in het meer ontwikkelde stadje Labuan Bajo (west Flores) zijn de verkopers nog relatief relaxed. Er zijn genoeg tour operators waarmee je een dagtrip naar Komodo of een duiktrip regelt. Voor komodovaranen kun je zowel naar Komodo Island als naar Rinca Island. Deze gigantische hagedissen doden hun prooi (herten, wildzwijnen, paarden – eigenlijk alles waar ze hun tanden in kunnen zetten) vaak met gif en bacteriën. Ze halen een snelheid van 20 km per uur, dus voor de veiligheid lopen er meerdere bewapende gidsen met je mee.

In de buurt van deze eilanden vinden ook de duiken plaats. Mawun is een goede plek om (ook snorkelend!) manta’s te zien. Vanwege de sterke stroming is het belangrijk om een goede duikschool (Blue Marlin bijvoorbeeld) uit te kiezen.

Dit jaar heeft Indonesië een visverbod op manta’s ingevoerd. Door het toerisme levert een  levende manta meer op (1 miljoen dollar) dan een dode (40-500 dollar). Gelukkig maar! Manta’s zijn een van de meest bijzondere vissen om te zien. Ze zijn intelligent en nieuwsgierig. Als je rustig blijft en oogcontact maakt, komen ze heel dichtbij.

Reuze-manta

Schilderachtige vulkanen
vulkaanHou je het liever droog? Flores heeft met haar hoge bergen en schilderachtige vulkanen genoeg te bieden voor de hikers onder ons. Schilderachtig is hier trouwens geen cliché uitdrukking. De Kelimutu vulkaan bij Moni heeft drie meren die lijken te zijn opgevuld met verf. Turquoise, zwart en donkerblauw waren ze op 11 juli 2014. Welke kleur ze hebben wanneer jij er bent, is een verrassing. Elke paar weken veranderen ze van kleur door de samenstelling van de mineralen in het water.

Zelfstandig Flores verkennen
Mede doordat het toerisme op Flores nog in haar kinderschoenen staat, zijn de prijzen die touroperators vragen voor 5 of 9 dagen tours absurd hoog. En totaal overbodig, want je kunt het prima op eigen houtje doen.

Met de comfortabele minivans van ‘Gunung Mas’ rijd je makkelijk van dorp naar dorp. Een ritje van 4 uur kost rond de 8 euro. Goedkoper is de normale bus, maar dan zit je misschien wel op het dak of met 2 kippen op je schoot.

Als je het luxer wilt aanpakken, dan huur je voor 30-50 euro per dag een privé auto met chauffeur. Eenmaal aangekomen in een dorp, pak je een scooter voor 6 euro per dag en verken je de omgeving op eigen tempo.

gastvrij-kokengebied-indonesierijstveld

Accommodatie
Flores heeft een ander niveau accommodatie dan Bali of Lombok. Je betaalt iets meer voor dezelfde of soms mindere kwaliteit. Wij hebben gebruik gemaakt van de volgende hotels:

Labuan Bajo: Luwansa (35 euro/dag inclusief ontbijt). Gloednieuw hotel, 15 mins uit het centrum, stil, schone kamers, zwembad.

Ruteng: Singha Hotel (28 euro/dag incl ontbijt). Neem de nieuwe kamers, niet de oude. In beide vind je enkele mieren, maar de nieuwe kamers zijn tien keer beter dan de oude.

Bajawa: Happy Happy Hotel (19 euro/dag incl ontbijt). Gerund door Nederlands stel, schoon, gezellig, hete douche, heerlijk ontbijt.

Moni: Daniel Lodge (15 euro/dag incl ontbijt). Moni is hét vertrekpunt voor de Kelimutu vulkaan. De accommodatie is hier kwalitatief minder goed. Neem niet de meest linkse kamer, tenzij je het wel zonder wasbak kunt stellen.

Maumere: Budi Sun Resort (35 euro/dag incl ontbijt). Van een iets lager niveau dan Luwansa, maar zeer rustgevend, schoon en stil. Creatief aangelegde tuin en klein zwembad.

Meer informatie over Flores, de boottocht van Lombok naar Flores en andere reisverhalen, zie Greenglobesurfer.

Tekst & Foto’s:  Jessica Scheepers

Lees ook:
>  Verantwoord reizen door schitterend Afrika, lees meer!
>
  Eet je gezond in Thailand

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *