Column Demeter: Bovenbazen

demeter

Met de verkiezing van Donald Trump zijn we in de overtreffende trap van ‘fact-free politics’ terechtgekomen. Het maakt niet uit of je de waarheid spreekt, als je de leugen maar blijft herhalen en anderen weet te overtuigen. Nu zitten we met ‘een bovenbaas’ opgescheept die zelfs klimaatverandering ontkent. Zou hij in z’n eigen leugens geloven?

Misschien wel de beste schrijver die Nederland heeft voortgebracht, Marten Toonder, schreef in zijn briljante stripverhaal ‘de bovenbazen’ over ene heer Steinhacker die heer Bommel over de essentie van het bovenbaas zijn onderwees:
‘Geef nooit geld weg. Werk slijtage in de hand, want dat bevordert de productie. Bevorder de verveling, dat schept behoefte aan nieuwe dingen. Roei de natuur uit, want natuur is de grootste vijand. Die vernieuwt zichzelf, voel je wel?’

demeter

Klik voor een leesbare versie!

De vraag is of we ons nog langer iets gelegen moeten laten liggen aan dergelijke ‘bovenbazen’. Is het geen tijd voor gewone mensen om zich sterker dan ooit te verbinden met de natuur en met elkaar? En de verveling van het rondstruinen rond roddel en achterklap op social media te vervangen bijvoorbeeld door ‘echt’ voedsel te verbouwen of juist met liefde klaar te maken?

Als we de natuur uitroeien, roeien we ook onszelf uit. We zijn immers onlosmakelijk onderdeel van die natuur. En nog iets.., de natuur liegt niet. Is zonder oordelen, en reageert op wat is.

De bovenbazen van deze wereld maken het leven op Aarde bepaald niet eenvoudiger en het is goed dat er mensen zijn die zich hier tegen teweerstellen. Maar even belangrijk is zelf te leven naar andere keuzes vanuit gedeelde waarden. Laten we alles aandacht geven wat aandacht verdient.., te beginnen met ons voedsel in plaats van onze oren te laten hangen voor brullende ego-trippers.

Biodynamische boeren verbinden zich optimaal met de bodem, met de dieren, het landschap, de mensen in hun omgeving. Met onze aankopen geven we hen de ruimte om een stukje Aarde te verzorgen met een toekomstbestendige landbouwmethode.

demeter

Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl

Deze column verschijnt ook in onze landelijk verkrijgbare krant (Dec/Jan2017), verkrijgbaar vanaf begin december.

 

Meer columns van Bert:

Column: Weerstand (o.a. over poeptransplantaties)
Column:Geestkracht
Column: Als statige eik in het woud van keurmerken

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *