Algenolie – alternatief voor palmolie

Ecover vervangt palmolie door algenolie

Als deel van de missie om palmolie en palmpitolie in het volledige assortiment te vervangen, innoveert Ecover met algenolie in vloeibaar wasmiddel: een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde campagne ten voordele van het tropische regenwoud, de vermindering van de koolstofemissies en lokaal geproduceerde grondstoffen.

Ecover kondigt vandaag aan dat zij als eerste schoonmaakmiddelenproducent wereldwijd palmolie gaat vervangen door algenolie. De nieuwe producten op basis van algenolie liggen later dit jaar in de supermarkten. De aankondiging is een belangrijke mijlpaal in de strijd om het bedreigde tropische regenwoud en zijn bewoners te beschermen.

Dirk Develter, Hoofd Research and Development bij Ecover zegt: “Volgend op de aankondiging van vandaag zullen algenolie en andere gelijkaardige technologieën vanaf dit jaar in alle Ecover producten en markten geïntegreerd worden.”

“Algenolie is uiterst doeltreffend en laat een veel kleinere ecologische voetafdruk achter in vergelijking met tropische oliën zoals palmolie. Het is het ideale bestanddeel voor schoonmaakproducten in huis waar momenteel tropische oliën veelvuldig gebruikt worden. In ons onderzoek naar een geschikt vervangingsmiddel voor palmolie zagen we dat algen in staat zijn één van de puurste en properste oliën te produceren.”

Lees ook: Ecover maakt afwasmiddelfles van drijfplastic

Schermafbeelding 2014-04-02 om 14.05.22Schermafbeelding 2014-04-02 om 14.04.51

In 2009 zette Ecover de toon door de oppervlakte-actieve stoffen uit palmolie in schoonmaakproducten te vervangen door alternatieven op basis van in Europa geproduceerd koolzaad. Oppervlakte-actieve stoffen zijn de ‘krachtpatsers’ die voor een écht schoon resultaat zorgen. Tropische oliën (palm en kokosnoot) zijn momenteel de grondstof voor alle oppervlakte-actieve stoffen (behalve ruwe olie). Ongeveer 90% van de hernieuwbare inhoud van de bestaande oppervlakte-actieve stoffenop de markt zijn afkomstig van palm of kokosnoot. Palm is het meest gebruikte ingrediënt. Het gebruik van algenolie als alternatief is een nieuwe stap naar het verminderen van de afhankelijkheid van palm- en palmpitolie.

De consument mag van deze nieuwe producten dezelfde prestaties verwachten. De voordelen voor mens en planeet van het vervangen van palmolie door algenolie zijn groot:

  • Bedrijven worden minder afhankelijk van de controversiële grootindustrie (zoals de palmolie- en petroleumindustrie) zonder aan prestaties te moeten inboeten;
  • Deze verlaagde afhankelijkheid van de palmolie-industrie zal behoudsprojecten wereldwijd een steun in de rug geven. De tropische regenwouden in regio’s als Sumatra en Borneo worden al decennia lang gekapt en vervangen door commerciële palmolieplantages. Het verlies van natuurlijke, tropische wouden heeft een verwoestende impact op het planten- en dierenleven in deze wouden. De Sumatraanse orang-oetan is het eerste slachtoffer. Indien er geen actie wordt ondernomen, is dit de eerste grote aapsoort die uitsterft;
  • Algen kunnen lokaal geproduceerd worden in plaats van gebruik te maken van tropische bronnen – hierbij wordt de koolstofvoetafdruk van de logistieke keten verminderd;
  • Algenoliën geven producenten en retailers volledige traceerbaarheid binnen de supply chain.

Philip Malmberg, CEO van Ecover zegt: “Het gebeurt al te vaak dat bedrijven en merken zeggen dat ze ‘een verschil willen maken’ door de consument een ethisch, duurzaam product aan te bieden. Dit zijn vaak maar woorden. Wij zijn de eerste onderneming die een innovatief alternatief biedt voor tropische oliën zoals palmolie. Wij maken echt een verschil in de levens van onze klanten en daardoor ook op de planeet waarop we leven.”

Handelaars, milieudeskundigen en duurzaamheidskampioenen wereldwijd juichen Ecover’s aankondiging toe.

Quentin Clark, verantwoordelijke voor duurzame ontwikkeling bij Waitrose, één van de grootste supermarkten in Groot-Brittanië, zegt: “Waitrose is er in 2012 in geslaagd om over te schakelen op 100% duurzaam geproduceerde palmolie. Ecover verdient een applaus voor zijn vooruitstrevendheid op dit gebied. Algenolie heeft een enorme potentie om op termijn palmolie volledig te kunnen vervangen.”

“Dankzij het Ecover vloeibaar wasmiddel kunnen we onze klanten vanaf nu de kans bieden om ook de consumptie van tropische oliën te verminderen. We streven er steeds naar onze klanten te helpen hun impact op het milieu te verminderen. Het gebruik van algenolie is volgens ons een stap in de goede richting.”

Over Ecover
Ecover is de grootste producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen in Europa. Ecover heeft zijn hoofdvestiging in Malle en de producten zijn beschikbaar in meer dan 35 landen. Met meer dan 30 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling, produceert Ecover was- en reinigingsmiddelen op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen, die de beste resultaten leveren voor een eerlijke prijs. Dankzij het uitgebreide assortiment aan producten kan elke consument op een makkelijke manier een steentje bijdragen voor een beter milieu. Ecover voldoet aan de extern gecontroleerde ISO 14001 milieunorm. Time Magazine en United Nations Environment Programme (UNEP) kenden Ecover in het verleden diverse awards toe. Meer informatie: www.ecover.com.

Meer lezen

> Ecover: de reinigende kracht van de natuur benutten
De meest ecologische en zuinigste manier van wassen

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *