Onnodige warmtelekken kosten veel gas

Lang niet alle opgewekte warmte komt nuttig op de plaats van bestemming. Warmtelekken bij opwekking, transport en afgifte kunnen enorm zijn. Soms komt minder dan de helft van de opgewekte warmte echt op de plek. Dat kan gelukkig anders.

Toch spelen deze verliezen geen rol in de huidige besparingsberekeningen. Daardoor kloppen de berekeningen niet bij bestaande en bij nieuwe woningen. Nieuwe woningen verbruiken meer energie dan vooraf berekend; en bij vloerverwarming is het verbruik nog hoger.

Warmteafgifte bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming gaat vrijwel altijd onnodig veel warmte onbenut naar onderen verloren. Er zijn voorbeelden waarbij de onderkant van de vloer warmer is dan de bovenkant. In deze gevallen gaat dus ruim 50% van de toegevoerde warmte onbenut verloren. Hiervan is vooral sprake wanneer op de vloerverwarming nog een vloerbedekking ligt zoals tapijt en/of parket/laminaat.
Ook bij woningen zonder isolerende vloerbedekking gaat een deel van de warmte onbenut naar onderen verloren. Hier is een besparing behaald van 40% op jaarbasis. Ook in nieuwste woningen gaat nog steeds een deel van de warmte bij een vloerverwarming onbenut verloren.

Warmteafgifte bij luchtverwarming

Bij veel bestaande woningen lopen de kanalen van de luchtverwarming door de kruipruimte. Ook hier gaat veel warmte onbenut verloren.

Warmteafgifte bij radiatoren

Radiatoren stralen een deel van de warmte direct naar de buitenmuur. Een deel van deze warmte stroomt onbenut naar buiten. Wanneer verwarmingsbuizen door een onverwarmde zolder, kruipruimte of garage lopen, gaat een deel van de opgewekte warmte verloren. Het aanbrengen van buisisolatie is een 1e stap maar nog onvoldoende want de warmte die bij de buitenkant komt, wordt uitgestraald, zoals te zien is op het warmtebeeld. Het omwikkelen van deze buizen met TONZON HR-bandagefolie neemt deze uitstraling grotendeels weg. Het water komt nu heter aan (of kan met een lagere temperatuur worden weggestuurd) en retour. De ketel hoeft nu minder warmte toe te voegen om het water in het systeem op de gewenste temperatuur te houden.

tonzon infrarood

 

Opwekking

De plekken waar de warmte wordt opgewekt, zijn vaak ook warm. Wanneer dit de zolder, berging of garage is, dan gaat deze warmte ook onbenut verloren.

Normen niet up-to-date

Volgens de huidige Nederlandse normen levert vloerverwarming een positieve bijdrage aan de energie-index van een woning. Het aanbrengen van vloerverwarming op een ongeïsoleerde vloer zou zelfs meer energie besparen dan het aanbrengen van de beste vloerisolatie ter wereld.
Het aanbrengen van vloerverwarming vergroot echter het energieverbruik van bestaande en nieuwe woningen. Mensen in nieuwere woningen die niet tevreden zijn met het comfort van de bij de bouw aangebrachte vloerisolatie merken dit wanneer ze alsnog vloerverwarming laten aanbrengen. Wanneer ze een slimme meter hebben laat de energieleverancier snel van zich horen. Het gasverbruik is ineens toegenomen, de voorschotnota zou moeten worden aangepast.
De enorme populariteit van vloerverwarming is een van de redenen dat de uitstoot van broeikasgas in Nederland weer aan het stijgen is.

www.tonzon.nl

 

Meer:

Energieneutraal wonen maakt je onafhankelijk
Duurzame verlichting trends in 2018

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.