Lancering ‘The Organic Movement’ voor verbetering diervoeding

organic-petfood

In De Groene Stoel: Yarrah

Het besef hoe de mens met dieren omgaat, is wereldwijd groeiende. Niet in de laatste plaats door recente schandalen in de voedingsindustrie. Dicht bij huis kijken we nu ook anders naar onze huisdieren. Die liefde voor de viervoeter vindt nu ook logischerwijs een weg naar de voederbak. Voor De Betere Wereld nam Edwin van Dongen van Yarrah Organic Petfood plaats in De Groene Stoel.

Tekst: Erwin Polderman 

yarrah-diervoeding

We starten met Edwin’s omslag “van het goed verkopen van reguliere voeding naar het verkopen van goede bio-voeding”. Zijn specialistische kennis van voeding en ervaring met consumentencommunicatie werd onlangs opgemerkt door Yarrah. Het 20-jarige bedrijf uit Harderwijk is de grondlegger van biologisch honden- en kattenvoer, en inmiddels Europees marktleider.

Wat wil je met onze lezers delen over je eerste maanden bij Yarrah?

Edwin: “Een geweldig bedrijf, met h’eerlijke producten. Yarrah is zich bewust van het proces dat gaande is: de gezondheidsaspecten van bio diervoeding inclusief de voedselintoleranties die ook bij honden en katten spelen. Maar ook de relatie tot smaakontwikkeling: ook mijn eigen katten moesten daar echt even aan wennen; dat komt vooral doordat het reguliere voer kunstmatige geur- en smaakstoffen bevat plus suiker, zout, vetten en dus door dieren al snel lekkerder wordt gevonden. Maar mijn katten waren na een week helemaal om, mooi om te ervaren!”

Diezelfde tegenstelling tussen reguliere voeding en biologisch, die ziet Edwin sinds enkele maanden in diervoeding ook. “Misschien is die zelfs wel groter. Denk maar aan de keuze voor ingrediënten, die gemaakt wordt voor het dier maar zeker ook voor de koper: zo heeft een hond of kat helemaal niets aan gekleurde brokken -die zíen die kleuren niet eens- maar het wordt om marketingtechnische redenen gericht op de koper” legt Edwin uit.

“Het team van Yarrah bestaat uit 10 specialisten die elke dag op zoek zijn naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de resultaten uit de zogenaamde acceptatie- en verteringstesten die Yarrah samen met de kopers van het bio honden- en kattenvoer houdt bij de dieren thuis.”

Die samenwerking met consumenten heeft gevolgen voor jullie producten?

“Jazeker! Daar waar het mogelijk is, passen we de receptuur aan of ontstaat er door de feedback en signalering tijdens die acceptatie- en verteringstesten zelfs een nieuwe lijn: de Grain-Free producten zijn glutenvrij. En Yarrah heeft ook een vegetarische/veganistische katten- en hondenvoeding in het assortiment.”

Die drive naar verbetering van voeding en dierenwelzijn is bij Yarrah dagelijkse kost. Voor wat dierenwelzijn betreft is Demeter, de organisatie voor biologisch-dynamische voeding in Nederland, een grote inspiratie voor het team. “Dat aspect bij Demeter vind ik fantastisch! Dat helpt ons bij Yarrah om te blijven innoveren op het niveau van receptuur”, voegt Edwin toe.

Het grote nieuws: als pionier neemt Yarrah nu het voortouw tot het oprichten van een beweging dat de branche en Nederlanders koppelt aan dierenwelzijn.

yarrah-movement“Geweldig niet?! Bij Yarrah werken we vanuit liefde voor dieren; en dan voeg je geen kunstmatige ingrediënten toe en dan test je niet op opgesloten dieren. Dat gaat ons zeer aan het hart. De uitspraak van Mahatma Gandhi was en is onze grote inspiratiebron (zie de quote hieronder – red.) voor de oprichting. ‘The Organic Movement For Pet Food Improvement’ wil bereiken dat zoveel mogelijk honden en katten een goede voeding krijgen. We willen dat met z’n allen doen:
met hond- en katbezitters in Europa en ook met collega-aanbieders van biologische diervoeding. Wat ons betreft is het een verantwoordelijkheid van de hele keten: van boer tot en met de baasjes van honden en katten, dus inclusief de producenten, groothandels en retailers. Binnen de Movement moet denken vanuit het dier, als vriend, leidend zijn. En dus niet vanuit ‘bezit’.

‘The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated’ – Mahatma Gandhi


Het voortouw nemen; dat betekent ook samenwerken om tot een eigentijdse beweging te kunnen komen?

bio-diervoeding

“Absoluut. Wij zijn nu gestart met de ontwikkeling van de beweging: er is een visie, een ‘pledge’ waaraan we ons aan committeren en een opzet voor het logo. Een en ander zijn we nu aan het uitwerken. Dat kunnen en willen we niet alleen doen: we staan open voor tips, suggesties en dergelijke. We nodigen daarom iedereen, van liefhebber tot en met de zakelijke wereld uit om te helpen of te reageren.
We zijn inmiddels in gesprek met Dierenbescherming om te leren van hun expertise met betrekking tot hun keurmerk ‘Beter Leven’, dat vlees en eieren voor consumenten waardeert. Voor de ‘movement’ zeer waardevol om tot een keurmerk voor diervoeding te kunnen komen.

yarrah-belofteDaarnaast brengen we partijen bij elkaar die nu biologisch vlees leveren, zodat we als groep in gesprek kunnen gaan met slachterijen. Want op dit moment zijn biologisch werkende slachterijen meer kleinschalige slagerijen met liefde voor dier en ambacht. Maar zodra die vraagt toeneemt, is dat eigenlijk onmogelijk. Dus gaan we met reguliere marktpartijen aan tafel om te kijken of een van hen de omslag wilt maken.

Verder zijn we al tijdens de start van de ‘movement’ met onder andere Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, aan het praten over een verbetering van Europese regelgeving qua dierenwelzijn, voedingswaarde, etcetera.

En daarbuiten, werkt Yarrah nog samen met andere partijen? 

“Dat is iets om op te pakken als ‘The Organic Movement For Pet Food Improvement’ meer body heeft en een mooie onderhandelingspositie aan tafel heeft. Voor nu gaat alle energie naar het ontwikkelen van de beweging, de organisatie en haar projecten.”

www.yarrah.com

De Groene Stoel

Gerelateerde artikelen:
> Nu ook graanvrije diervoeding
> Biologisch voor jou? Dan ook voor je huisdier!

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *