Marrakech en het Marokkaanse binnenland: ‘Het beste van twee werelden’

marrakech

Door Karlijn Meulman, Better Places

Het is slechts een paar uur vliegen, maar zodra je voet zet in Marrakech ben je in een andere wereld. Een wereld van chaotische markten, smalle straten in oude medina’s, pleinen met slangenbezweerders en dakterrassen waar je zoete muntthee drinkt. Marrakech is een aanslag op al je zintuigen. Wil je even ontsnappen aan de drukte? Vanuit de stad rijd je zo de bergen in, waar je prachtige wandelingen kunt maken.

De bijnaam van Marrakech is de Rode Stad en zodra je de medina binnenstapt, begrijp je waarom. De huizen zijn rozerood geschilderd en de zon zet hen in vuur en vlam. Je kunt urenlang dwalen door de smalle, sfeervolle straten, vol huizen met prachtig bewerkte deuren. Het is erg leuk om in de medina te overnachten in een sfeervolle riad, een traditioneel huis dat is omgebouwd tot hotel. De chaotische souks zijn een walhalla voor shopliefhebbers. Tassen, aardewerk, lampen, schoenen, kruiden… alles is hier te koop. Vergeet niet om stevig te onderhandelen!

marrakech

Dakterras met uitzicht
Het hart van Marrakech is het Djemaa El-Fna-plein. Overdag treden hier straatartiesten op, van traditionele bandjes tot slangenbezweerders. Bij één van de vele kramen op het plein kun je versgeperst sinaasappelsap kopen of je energieniveau opvijzelen met grote dadels. ’s Avonds komt het plein echt tot leven. Het is leuk om tegen zonsondergang muntthee te drinken op een dakterras met uitzicht over Djemaa El-Fna. Dan zie je hoe tientallen eetstalletjes worden opgebouwd op het plein, terwijl de zon de lucht oranje kleurt. Vanuit de minaretten klinkt de oproep tot gebed en op het plein kringelt de rook vanuit de eetstalletjes omhoog. Je waant je even in een sprookje van 1001-nacht. Het is een aanrader om bij een eetstalletje te gaan eten. Kies er één waar het druk is, dan is het eten vers.

Verborgen koranschool
Qua bezienswaardigheden heeft Marrakech ook veel te bieden. De koranschool Ben Youssef Medersa is bijvoorbeeld een must see en ligt verborgen in het labyrint van de medina. De school werd gebouwd in de veertiende eeuw en is voorzien van prachtige Marokkaanse mozaïeken, bewerkte balkons en marmer. Andere mooie plaatsen zijn het Bahia-paleis, de Saoedische tombes en de kleurrijke Jardin de Majorelle vol exotische planten. Tot slot is de Joodse wijk een aanrader. Dit is een traditioneel stukje Marrakech, met levendige markten, leuke terrassen en ooievaars die hun nesten bewaken.

marrakech

marrakech   marrakech

Meerdaagse trekking
Hoewel je je in Marrakech makkelijk dagen kunt vermaken, is de omgeving ook de moeite waard. Net buiten de stad ligt het Atlasgebergte met haar hoge besneeuwde bergtoppen. Je kunt hier kiezen voor een dagwandeling of voor meerdaagse trekkings. Slapen kan in berghutten, maar ook in een comfortabele lodge. Tijdens een driedaagse trekking combineer je het beste wat het Atlasgebergte te bieden heeft. Je loopt door dorpjes, trekt langs rivieren, ontmoet schapenherders en geniet van prachtige uitzichten. Houd je meer van fietsen dan van wandelen, dan kun je hier ook mooie mountainbiketochten maken.

Knalroze kloof
Heb je wat meer tijd, rijd dan door naar de Dades Vallei en de Todra Gorge. De Dades Vallei is een spectaculaire kloof met tientallen haarspeldbochten, knalrode rotsformaties en een ruige vallei met kleine Berberdorpjes. Hier maak je de mooiste wandelingen en drink je thee met de vriendelijke Berbers. De roze Todra Gorge is driehonderd meter diep en ook hier kun je prachtig wandelen. Rijd je nog verder het binnenland in, dan kom je bij de woestijn van Erg Chebbi. Op een kameel trek je diep de woestijn in. Je slaapt in een Bedoeïenentent en geniet van een kraakheldere sterrenhemel, om de volgende morgen de zonsopgang boven de rode zandduinen te bekijken. Dit is het Marokko waar je van droomde.

marrakech

Zo reis je door Marokko
Wil je in korte tijd veel zien van Marrakech en omgeving en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

www.betterplaces.nl

Tekst: Karlijn Meulman


Lees ook:

>  Cuba, een swingende stap terug in de tijd
>  Agrotoerisme, een kijkje in de herkomst van eerlijke producten

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *