Agrotoerisme: kijkje in de herkomst van eerlijke producten

agrotoerisme

In de serie 'Better Places'

Terug naar de natuur. Zien hoe traditionele producten gemaakt worden. Biologisch geteelde fruit en groenten proeven. Een bezoek aan een lokale boerderij opent een wereld van mogelijkheden…

Agrotoerisme is een mooie manier om te zien waar duurzame producten vandaan komen en om kennis te maken met de producenten. Van logeren bij koffieboeren in Peru tot zien hoe chocolade wordt gemaakt in Nicaragua: reisorganisatie Better Places heeft een groot aantal mogelijkheden op dit gebied.

Tekst Karlijn Meulman

Op het gebied van voeding is de laatste jaren een flinke omslag gaande. We willen graag weten waar ons eten vandaan komt en we vinden het belangrijk dat het op een duurzame en eerlijke manier is geproduceerd. Ben je op reis, dan is het interessant om te zien waar je favoriete producten vandaan komen en op welke manier ze worden gemaakt. Dat geeft je bovendien de kans om de producent, vaak een lokale boer, zelf vragen te stellen over zijn werk en zijn authentieke producten. Daardoor kun je thuis ook beter verantwoorde keuzes maken: welke producten kun je wel kopen en welke kun je beter laten staan?

agrotoerisme

Lokale koffieboeren
Op het gebied van agrotoerisme zijn er ook in verre landen volop mogelijkheden. Een voorbeeld is de vruchtbare Matagalpa-regio in het hart van Nicaragua. Better Places biedt hier een aantal bijzondere reizen aan. In de omgeving van Matagalpa kun je zien hoe organische chocolade en fair trade koffie worden gemaakt. Je maakt van dichtbij kennis met de lokale koffieboeren en je kunt zelfs een kookworkshop volgen bij je gastvrouw. Ook kun je logeren bij één van de hartelijke boerenfamilies. Als je ’s avonds aanschuift aan tafel, weet je precies waar je eten vandaan komt. De boeren profiteren bovendien van je bezoek en dat maakt agrotoerisme een duurzame vorm van reizen.

Trotse families
Ook in Peru is een verblijf bij koffieboeren een aanrader. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het lopen van de koffieroute, een meerdaagse trekking, die vertrekt vanuit Cuzco en eindigt aan de voet van Inca-stad Machu Picchu. Dit is een bijzonder alternatief voor de Incatrail of een rechtstreekse trein naar Aguas Calientes. Onderweg bezoek je biologische koffie- en cacaoplantages, slaapt bij gezinnen en ervaart het leven op het platteland. De gezinnen zijn trots op hun bedrijven en ze ontvangen elke reiziger met open armen. Een bijkomend voordeel is het feit dat de gastvrouwen geweldig kunnen koken. Allemaal met verse producten die ze zelf verbouwen. 100% biologisch!

agrotoerisme

Cacao


Tropische boerderij
In buurland Ecuador kun je een paar dagen logeren op een tropische boerderij. Je leert hoe de familie chocolade maakt van cacao en je ziet hoe de locals bomen planten en vruchten oogsten. Ga je naar Zuid-Afrika, dan staat de wijn natuurlijk centraal. In de omgeving van Stellenbosch vind je talloze wijnboerderijen, waar je leert hoe wijn wordt gemaakt en waar je verschillende goede wijnen kunt proeven.

Kennismaken met het platteland
Wil je tijdens je verre rondreis ook een bezoek brengen aan lokale boeren? Kijk dan eens naar het aanbod van reisorganisatie Better Places. Met een lokale reisexpert van deze organisatie stel je op maat je droomreis samen. Er zijn volop mogelijkheden om bijzondere kennismakingen met het lokale boerenleven toe te voegen.

www.betterplaces.nl

agrotoerisme

Lees ook:
>  De 5 beste landen voor een vegetariër
>  Bookdifferent, op reis met een goed gevoel
>  Better Places: Ecuador

 

agrotoerisme

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.