Basisscholen kiezen voor vegetarisch kerstdiner

sam-sam-kerst

Basisschool De Taaltuin uit Schiedam winnaar van de Very Vega Christmas Challenge

Het kerstdiner is op veel basisscholen een populaire traditie. Maar op het menu staan veel te vette en te zoute happen zoals saucijzenbroodjes en frikadellen leert de ervaring. Dat geldt niet voor de winnaar van de Very Vega Christmas Challenge: basisschool De Taaltuin uit Schiedam! Zij wonnen de wedstrijd voor het allerlekkerste vegetarische kerstgerecht dat op 16 december plaatsvond in de Markthal in Rotterdam.

De Very Vega Christmas Challenge is een initiatief van Samsam Magazine in samenwerking met Topkokkies. Zij daagden scholen uit om eens gezond en duurzaam te koken voor het leukste eetmoment van het jaar.

De finale
Uit alle inzendingen van basisscholen door heel Nederland werden groep 7 en 8 van De Gouwzee uit Monnickendam en groep 8 van De Taaltuin uit Schiedam geselecteerd voor de Very Vega Christmas Challenge. Zij kookten afgelopen dinsdag hun kerstmenu voor een vijfkoppige jury die bestond uit televisiepresentator Alain Caron, Sparta-keeper Ricardo Kieboom, Samsam hoofdredacteur Mirjam Bonting, Rob Leenders van Topkokkies en Carin Leenders van De Wereld van Smaak.

Het kerstdiner
De leerlingen van De Taaltuin waren uitzinnig na de bekendmaking van de winnaar. Jurylid Alain Caron over hun kerstmenu: “De verschillende gerechten kwamen uit alle landen van de wereld, waarbij de magnifieke dumplings de doorslag gaven!” Ook serveerden de leerlingen een köfte van geraspte courgette, bulghursalade en een kerstboom van fruit en komkommer toe. De Taaltuin heeft aangegeven voortaan meer aandacht te besteden aan kooklessen en discussies over gezond en duurzaam eten.

Oud kaarsvet
De tweede plaats werd veroverd door O.b.s. De Gouwzee uit Monnickendam die een eervolle vermelding ontvingen voor hun doordachte duurzame oplossingen. Zo hadden ze oud kaarsvet omgesmolten tot nieuwe kaarsen in tweedehands jampotten en werd het eten gepresenteerd op een tafellaken van oude theedoeken. “De theedoeken zijn met de hand aan elkaar genaaid, want de naaimachine kost ook energie,” aldus een leerlinge van De Gouwzee uit Monnickendam.

Very Vega Christmas Challenge
Voor het kerstdiner op basisscholen worden kinderen en hun ouders gevraagd om thuis iets lekkers te maken en dit mee te nemen. Dit resulteert vaak in te veel, te vet en te zout eten. Door kinderen zelf te laten nadenken over de ingrediënten van een vegetarisch recept wil Samsam laten zien dat het ook anders kan. Minder vlees eten is niet alleen goed voor dier en milieu, maar ook voor de gezondheid. Een vegetarisch gerecht meenemen naar het leukste eetmoment in de klas geeft een duidelijk signaal af: vega eten is hip, lekker en duurzaam!

 

Lees ook:
> Bio+: Gratis Groen Kerstpakket van de Groene Kerstman!
> Iedereen vrij van stralingsbelasting!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *