Wat zijn de beste biologische koffiebonen 2024?

Beste biologische koffiebonen

Bij Debeterewereld.nl zijn we gek op koffie, maar hechten we ook veel belang aan het milieu. Vandaar dat wij op zoek zijn gegaan naar de beste biologische koffiebonen van 2024. Deze koffiebonen zijn op een duurzame en biologische manier verbouwd, waarmee ze zorgdragen voor een betere wereld! Wil je zelf ook van heerlijke, biologische koffiebonen genieten? Check hieronder wat volgens onze redactieleden de beste biologische koffiebonen zijn:

Top 5 beste biologische koffiebonen 2024:


1. Toscanelli Mon Jardin koffiebonen

De Toscanelli Mon Jardin zijn de beste biologische koffiebonen van 2024. Deze koffiebonen worden wekelijks vers gebrand, zijn 100% biologisch en worden op een unieke manier verbouwd. Ten eerste werkt het merk Toscanelli alleen samen met de beste koffieplantages in de landen Brazilië, Colombia, Guatemala, Peru en Ethiopië. Ten tweede kiest Toscanelli ervoor om de koffiebonen zelf te branden. Hierbij is de keuze gevallen op een medium tot donkere branding, waardoor deze biologische koffiebonen uiterst geschikt zijn voor een espresso. Daarnaast zijn onze redactieleden te spreken over het feit dat dit 100% arabica koffiebonen zijn. Deze smaak bevalt de meeste mensen wel!

2. Eddy’s CoffeeVerse Specialty Koffiebonen

De Eddy’s CoffeeVerse Specialty Koffiebonen zijn ook prima biologische koffiebonen. Deze koffiebonen zijn 100% biologisch en zijn afkomstig van speciale koffieplantages. Deze plantages hechten waarde aan mens, natuur en dier. Goed om te weten: het gaat om Arabica koffiebonen uit Guatemala, Ethiopië en Brazilië. Deze koffiebonen zijn medium gebrand en hebben een opvallend krachtige smaak. Ook deze biologische koffiebonen zijn perfect geschikt voor een espresso. Als je de Eddy’s CoffeeVerse Specialty Koffiebonen bestelt, hoef je hier niet voor thuis te blijven. Deze koffiebonen (2 zakken van 250 gram per zak) passen namelijk door de brievenbus!

3. Caffè Corsini Riserva Silvano koffiebonen

Ook de Caffè Corsini Riserva Silvano koffiebonen zijn heerlijke, biologische koffiebonen. Deze koffiebonen worden in een zak van 1 kilogram geleverd, hebben een smaakintensiteit van een 8 en worden donker gebrand. Ook deze koffiebonen gebruik je daarom idealiter voor het bereiden van een lekkere espresso. Deze koffiebonen zijn overigens een blend van Arabica en Robusta bonen en worden in Italië naar eigen inzicht gebrand. Hierbij heeft het merk Caffé Corsini respect voor het milieu en alle koffie-arbeiders. Kijk, dat zien wij graag bij Debeterewereld.nl!

4. Simon Levelt Koffie Dark Roast Espresso

Het merk Simon Levelt scoort hoge punten met de Simon Levelt Koffie Dark Roast Espresso koffiebonen. Deze koffiebonen zijn 100% biologisch, worden met liefde voor het milieu gebrand en zijn uiteraard overheerlijk. Ze hebben een intense en bitterzoete smaak met een smaakintensiteit van een 7. Door de donkere branding zijn ze dus uitermate geschikt voor een krachtige espresso. Deze koffiebonen hebben overigens unieke chocolade tonen; grote kans dat deze koffiebonen hierdoor ook bij jou in de smaak vallen. Voor deze biologische koffiebonen betaal je ongeveer €30 voor een zak van 1 kilogram.

5. Kalo Koffie Houseblend Espresso koffiebonen

Onze redactieleden hebben tot slot ook nog voor de Kalo Koffie Houseblend Espresso koffiebonen gekozen. Deze koffiebonen zijn 100% biologisch, zijn vers gebrand en hebben een heerlijke smaak. Dit komt onder meer door de donkere branding en de selectie van alleen de allerbeste koffiebonen. Deze koffiebonen smaken hierdoor heerlijk én zijn goed voor mens, dier, milieu en natuur. Overigens gaat het hierbij ook om 100% Arabica bonen; dat is iets dat we bij veel biologische koffiebonen terugzien. Voor een zak van 1 kilogram hoef je slechts €23 te betalen.

Wat zijn biologische koffiebonen precies?

Wij zien dat de term ‘biologisch’ te pas en onpas gebruikt wordt. Dat is echter niet de bedoeling, maar gelukkig komen er meer en meer regels voor. Feit is dat de term ‘biologische koffiebonen’ een vrij breed begrip is. Wij zijn in ieder geval van de volgende richtlijnen uitgegaan:

 • Het gebruik van natuurlijke stoffen en landbouwpraktijken die de bodemgezondheid bevorderen en behouden.
 • Het handhaven van ecologisch evenwicht en het bevorderen van biodiversiteit.
 • Het vermijden van chemische middelen en het verminderen van de impact op het milieu.

Biologische koffiebonen zijn bonen die worden geproduceerd volgens de principes van de biologische landbouw. Dit houdt in dat er bij de teelt van deze koffiebonen geen synthetische pesticiden, herbiciden, kunstmeststoffen of genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) worden gebruikt. Het doel van biologische landbouw is om de gezondheid van consumenten, de werknemers op de plantages en het milieu te beschermen.

Wat zijn de voordelen van biologische koffiebonen?

Biologische koffiebonen brengen het beste van meerdere werelden bij elkaar:

 • Milieubescherming. Biologische landbouwpraktijken verminderen de blootstelling van het milieu aan schadelijke chemicaliën zoals pesticiden en kunstmest. Dit helpt bij het beschermen van waterbronnen, bodemgezondheid en biodiversiteit.
 • Gezondheidsvoordelen voor de mens. Doordat er geen synthetische pesticiden of chemicaliën worden gebruikt bij de productie, bevatten biologische koffiebonen minder chemische residuen. Dit kan voordeliger zijn voor de gezondheid van consumenten.
 • Steun voor boeren en arbeiders. Veel biologische koffie wordt geproduceerd door kleinschalige boeren. Certificeringsprogramma’s voor biologische en vaak ook eerlijke handel zorgen ervoor dat deze boeren eerlijke prijzen ontvangen voor hun producten, wat hun gemeenschap ten goede komt.
 • Overheerlijke smaak. Bij de beste biologische koffiebonen hoef je geen concessies voor de smaak te doen. Je geniet van een overheerlijke smaak, mede doordat alleen de beste koffiebonen gebruikt worden. Ook worden deze bonen dus niet met middelen besproeid of iets dergelijks!
Beste biologische koffiebonen

Hoe vind je de beste biologische koffiebonen?

Onze voorkeur gaat dus naar de 5 bovenstaande biologische koffiebonen uit. Al deze koffiebonen zijn 100% biologisch, zijn overheerlijk van smaak én zijn ook nog betaalbaar.

Het is nu aan jou om voor jezelf te bepalen wat de beste biologische koffiebonen zijn. Wij raden je daarvoor aan om een vergelijking tussen de bovenstaande soorten koffiebonen te maken. Let daarbij vooral op onderstaande aandachtspunten.

Keurmerken

Alle bovenstaande biologische koffiebonen beschikken over de juiste keurmerken. Als je echter naar andere koffiebonen op zoek gaat, moet je ook goed naar de aanwezigheid van keurmerken kijken. Kies in ieder geval alléén voor koffiebonen die over de juiste keurmerken beschikken.

Soort koffiebonen

Je moet goed naar het soort koffiebonen kijken. Meerdere zaken spelen hier een rol bij:

 • Land van herkomst. De meeste biologische koffiebonen komen uit Brazilië, Guatemala, Ethiopië en Colombia. Niet geheel verwonderlijk, aangezien dit de grootste koffielanden ter wereld zijn.
 • Arabica of Robusta. De meeste biologische koffiebonen zijn 100% Arabica bonen. Ben je zelf minder fan van de smaak van Arabica koffiebonen? Bekijk dan of je biologische Robusta koffiebonen kunt vinden.
 • Branding. De branding van de koffiebonen is bepalend voor de algehele smaak. Check daarom goed wat de branding is; wij hebben opgemerkt dat dit bij de meeste biologische koffiebonen medium of donker is.
 • Smaakintensiteit. Tot slot heb je nog met de smaakintensiteit van de koffie te maken. Des te hoger het getal hiervoor is, des te intenser en krachtiger de smaak van de koffie is. Dit moet je uiteraard goed op je eigen smaakvoorkeuren afstemmen.

Smaak

Ook bij biologische koffiebonen speelt de smaak een cruciale rol. Daar hebben we hierboven al het een en ander over uitgelegd. Graag willen wij hier nog het volgende aan toevoegen: bekijk goed of de koffiebonen mogelijk over extra smaaktonen beschikken. Sommige biologische koffiebonen bevatten namelijk tonen van chocolade of andere heerlijke smaken. Ook dit moet je weer op je eigen smaakvoorkeuren afstemmen.

Verpakking

Bij biologische koffiebonen speelt de verpakking uiteraard een cruciale rol. Bij de beste biologische koffiebonen is de verpakking bijvoorbeeld volledig afbreekbaar. Ook de verpakking heeft hierdoor geen invloed op het milieu.

Een ander aandachtspunt is de inhoud van de verpakking. Wij hebben opgemerkt dat de meeste biologische koffiebonen in een zak van 1 kilogram geleverd worden. Dat is eigenlijk het gangbare in de wereld van koffie.

Merk

Als je voor de beste biologische koffiebonen wilt gaan, heb je niet super veel keuze. Er zijn maar weinig merken die zich echt volledig toeleggen op biologische koffiebonen. Ons advies is daarom om altijd voor koffiebonen van één van bovenstaande koffiemerken te merken!

Veelgestelde vragen over biologische koffiebonen

Hoe beïnvloedt de biologische teelt van koffiebonen het milieu vergeleken met conventionele teeltmethoden?

Biologische koffieteelt draagt positief bij aan het milieu door het vermijden van synthetische pesticiden en meststoffen, wat leidt tot minder bodem- en waterverontreiniging. Deze methoden helpen ook bij het behouden van de biodiversiteit in koffieproducerende gebieden door het ondersteunen van gezondere ecosystemen, wat gunstig is voor zowel de flora als de fauna.

Kun je het verschil proeven tussen biologische en niet-biologische koffiebonen?

Sommige koffiedrinkers merken een zuiverder en helderder smaakprofiel op bij biologische koffie, mogelijk door de afwezigheid van chemische residuen. Echter, de smaak wordt ook sterk beïnvloed door de variëteit van de boon, de groeiomstandigheden, en de manier van roosteren. Het verschil kan subtiel zijn en is niet altijd direct merkbaar, vooral voor casual koffiedrinkers.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van biologische koffie?

Hoewel biologische koffie dezelfde voedingsstoffen en antioxidanten bevat als niet-biologische koffie, kan het drinken ervan het risico op blootstelling aan pesticiden en andere chemicaliën verminderen. Dit kan voordelig zijn voor je algemene gezondheid, vooral als je regelmatig en veel koffie drinkt.

Hoe kun je verifiëren of koffiebonen echt biologisch zijn?

Om te verifiëren dat koffiebonen echt biologisch zijn, zoek naar officiële certificeringen zoals USDA Organic, Fair Trade Certified, of Rainforest Alliance. Deze labels garanderen dat de koffie is geproduceerd volgens strikte biologische landbouwstandaarden. Lees altijd het etiket en koop bij betrouwbare verkopers die transparant zijn over hun bronnen en certificeringen.

Andere producten voor een duurzaam leven

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *