Zo kies je de beste koffiebonen uit

Door zelf je eigen koffiebonen van koffie-loods.nl te malen geniet je van een sterkere en versere smaak dan wanneer je kiest voor filterkoffie. Koffiebonen gezet met een espressomachine geeft een mooie goudgele cremelaag op de koffie waar overigens 40% van de smaak van de koffieboon inzit.

Verschillende soorten koffiebonen

De meest gebruikte koffiebonen zijn arabica en robusta koffiebonen welke van de Coffea plant afkomstig zijn. Koffiebonen zijn de vruchten van de koffieplant. Deze vruchten zitten in de bessen die aan de koffieplant groeien. Op het moment dat de rode bessen rijp zijn worden deze geoogst en verwerkt. Ook zijn er tegenwoordig veel Biologische en Fair Trade koffiebonen verkrijgbaar, dit ten goede voor respect voor mens, milieu en dier.

Wat is Biologische koffie nou eigenlijk?

Biologisch of organisch betekent product zonder vervuiling, in volledige overeenstemming met het ritme van de seizoenen en de rotatie van het land, onderworpen aan de controle van speciale certificatie-instellingen (in ons geval BIOS). In dit verband praten we ook over “traceerbaarheid” van biologisch voedsel, dat wil zeggen het vermogen om de teelt, verwerking en het gebruik van een agrovoedingsproduct te reconstrueren en te volgen door middel van gedocumenteerde identificaties.

Wat betekent “Fairtrade”? 

Het internationale keurmerk Fairtrade is het meest erkende ethische merk ter wereld. Het heeft de taak de meest benadeelde werknemers in ontwikkelingslanden te ondersteunen en hen in staat te stellen het commerciële systeem te betreden onder voorwaarden van transparantie en eerlijkheid om hun levensomstandigheden te verbeteren. Het merk Fairtrade garandeert dat de producten met het symbool zijn gemaakt met respect voor de rechten van boeren en werknemers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika en dat ze zijn gekocht volgens eerlijke handelscriteria.

Bent u opzoek naar kwaliteits biologische koffiebonen? Neem dan een kijkje op de shop van Koffie-loods.nl.

Waar groeien de koffiebonen?

De meest gebruikte koffiebonen groeien in landen zoals Brazilië | Ethiopië | Guatemala | India | Honduras en Costarica. De arabica koffiebonen hebben meer aandacht nodig dan de robusta koffieboon. De arabica koffiebonen worden dan ook behandeld als een prinses, terwijl de robusta koffiebonen `de harde bouwvakker` genoemd wordt en een veel hogere weerstand heeft.. De robusta koffieboon kan dan ook tegen een stootje. Beide koffiebonen maken cafeïne aan, dit om de plant te beschermen tegen ziektes en parasieten. De arabica groeit veel hoger dan de robusta waardoor de arabica minder cafeïne aanmaakt, doordat er op deze hoogtes minder parasieten aanwezig zijn.

Koffie met melk

Koffie kan je ook met Plantaardige koffiemelk bereiden. Wilt u meer informatie omtrent plantaardige koffiemelk klik dan op de link. Dit artikel informeert u over 5 plantaardige en lekkere alternatieven voor melk.

Hoe kun je koffiebonen het best bewaren?

Dicht en goed verpakte koffiebonen zijn langer houdbaar dan wanneer de koffie gemalen is. Gemalen koffie verliest per etmaal bijna 40% van de smaak. In principe kunnen de bonen niet bederven. Wel is het aan te raden om geroosterde koffiebonen niet langer dan 10-12 weken te bewaren, omdat deze dan opdrogen. De bonen kan je het beste niet in de zon bewaren, wanneer de omgevingstemperatuur te hoog wordt gaan de bonen zweten, waardoor de oliën van de koffieboon verdwijnen en dus ook de smaak. Probeer de koffiebonen te bewaren op een koele en donkere plek om de kwaliteit optimaal te houden. Het mooiste is als de bonen in een koffiezak bewaard worden met een eenrichtingsventiel, zodat alleen de slechte gassen eruit kunnen gaan, maar er geen zuurstof bij kan komen.

Koffiebonen uitzoeken en bestellen

Koffie loods heeft een bijzonder assortiment aan heerlijke koffie en een breed scala aan producten van verschillende melanges, welke ieder een eigen unieke smaakbeleving heeft. Deze bonen worden namelijk handmatig geplukt zodat alleen de rijpe bonen gebrand worden. Deze koffiebonen van Costadoro worden langzaam gebrand op een lagere temperatuur waardoor je een zachte en heerlijke smaak krijgt elke kop opnieuw. De karakters van deze koffiebonen hebben tonen van cacao en chocolade, welke als zeer prettig ervaren worden. Ook kun je kiezen voor een biologische fair-trade koffie of caffeïnevrije koffie. Bekijk op je gemak de verschillende koffiebonen en gebruik de handige zoekfilters om binnen een handomdraai jouw ideale koffie te vinden.

Lees ook:

> Beste biologische koffiebonen 2024

Duurzaamheid in de koffiebranche

Eerlijke koffie is lekkere koffie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *