Column: het wonder van kurkuma

Door Christianne de Kort

Geelwortel, turmeric oftewel kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de kurkumaplant en is ontzettend populair. Niet voor niets, want er worden vele gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, zoals ontstekingsremmend en cholesterolverlagend.

In de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt ter voorkoming van diverse ziektes en aandoeningen. Dit gezonde imago heeft kurkuma te danken aan een aantal bio-actieve stofjes, waaronder curcumine, turmeron en zingiberon. Er is met name veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar curcumine. Deze onderzoeken zijn veelbelovend, maar meer onderzoek is nodig om harde uitspraken te kunnen doen.

Het is mooi om te zien dat stoffen die een plant kunnen beschermen wellicht ook de mens kunnen beschermen. Dat geldt niet alleen voor kurkuma, want ieder organisme heeft een beschermingsmechanisme. Variatie in wat je eet is daarom belangrijk. Er zijn nog zoveel andere heerlijke smaakmakers. Bovendien kan het lichaam curcumine maar slecht absorberen en heeft het een lage bio beschikbaarheid. Peperine en vetten kunnen de bio beschikbaarheid van curcumine verhogen. Consumeer kurkuma daarom altijd in combinatie met zwarte peper en een beetje olie of boter.

Mijn favoriete product tijdens de gure wintermaanden is een golden milk. Voeg wat gember, kurkuma (bijvoorbeeld van het Blauwe Huis; zie foto), kardemom, kaneel, zwarte peper en een theelepeltje roomboter toe aan warme (of plantaardige) melk en voeg naar smaak nog wat honing toe.  Heerlijk om de dag mee af te sluiten.

Christianne de Kort,
Natudis

Lees ook:

Wonderspecerij in opmars
Ontdek de voordelen van koud afdouchen

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.