Nieuw kookboek ‘Eerlijk eten’ vanaf vandaag in de winkel

eerlijk

Bekende chefs en foodies schrijven 80 bijzondere fairtrade recepten

Tv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing presenteerde  – in de aanloop naar World Fair Trade Day op 9 mei – het kookboek ‘Eerlijk eten’. Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en verrassende cocktails en smoothies gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Het kookboek is een initiatief van drie organisaties die zich al decennialang inzetten voor eerlijke handel: Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De opbrengst van Eerlijk eten is bestemd voor een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.

Doorbraak van eerlijk eten
Eerlijk eten neemt de lezer in tachtig smaakvolle en eenvoudige recepten mee in de wereld van fairtrade. Het laat op een bijzondere manier zien voor welke dagelijkse boodschappen er gekozen kan worden om er zeker van te zijn dat iedere schakel in de handelsketen eerlijk is behandeld. Floortje Dessing: “Het eerlijke eten is echt aan het doorbreken. Er is steeds meer belangstelling voor kleinschalige, ambachtelijke gemaakte producten. Dit kookboek laat zien hoe je met mooie, eerlijke ingrediënten iets lekkers op tafel zet. We hopen dat het mensen inspireert om bewuste keuzes te maken bij het doen van inkopen, waardoor boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld kunnen investeren in een betere toekomst. Een banaan, een ananas of een reep chocolade moet in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zo’n product zit, smaakt het waarschijnlijk nóg beter.”

eerlijk

 

Stemmen met je vork
Alle 80 recepten in Eerlijk eten zijn geschreven door gepassioneerde Nederlandse chefs en foodies. Kookboekenschrijfster Lisette Kreischer – onder meer bekend van ‘The Dutch Weedburger’ –  ontwikkelde tien plantaardige recepten waaronder een chocolade-ananastaart met viooltjes. “Een paar jaar geleden bezocht ik bananen- en koffieboeren in Colombia”, vertelt zij. “Ik zag met hoeveel energie en aandacht de koffiebessen met de hand geplukt werden op extreem steile hellingen. Het heeft me enorm geïnspireerd. Met Eerlijk eten krijgt fairtrade het podium wat het verdient. Een must have voor de Ecofabulous levensgenieter.” Worstmaker Samuel Levie schreef speciaal voor Eerlijk eten een aantal bijzondere recepten, zoals een hazenpastei met cacao en kedgeree met makreel. In ieder recept is tenminste één fairtrade ingrediënt verwerkt. “We krijgen iedere dag de kans om te stemmen met onze vork. Dit boek is een extra reden om te kiezen voor fair”, zegt Levie. Sascha de Lint, mede-eigenaar van GreenAge en Masterchef winnaar ’11 “Dat ik zo veel mogelijk fairtrade ingrediënten gebruik, vind ik niet meer dan logisch. Als ik kan genieten van lekker eten, moeten boeren dat toch ook kunnen?”

Eerlijk eten is vanaf deze week verkrijgbaar in boekhandels en Wereldwinkels in heel Nederland. De consumentenadviesprijs is € 24,95.

Lees ook:
Kom in zomerse sferen met de nieuwe biologische Provamel Kokosnoot producten.
Geef moeder eerlijke bloemen: Hivos lanceert eerlijkebloemengids.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *