Is er wel een waterprobleem in Afrika?

22 Maart 2014 Wereld FAIRwater dag: “STOP de Plof-Pomp!”

Elk jaar op 22 maart komen de goede doelen NGOs (Non Governmental Organizations) weer in actie om aandacht te vragen voor waterproblemen, vooral in Afrika. Maar is er eigenlijk wel een waterprobleem? Goed beschouwt, is er in feite water genoeg en ook nog eens van prima kwaliteit. Waarom horen we dan nog steeds dat “elke minuut kinderen doodgaan door gebrek aan goed water”?

Door: Paul van Beers

Naamloos-1

Duizenden ”Plof-pompjes” staan nutteloos weg te roesten in Afrika waardoor vele mensen geen water hebben. De put is echter nog prima; vervangen door BluePump is effectief en geeft de mensen eindelijk duurzaam en goedkoop water, elke dag.

De waterkaart van Afrika laat zien dat er voldoende water van goede kwaliteit beschikbaar is. Je hoeft het alleen nog maar “even” op te pompen. In dat “even” oppompen zit nu precies het echte probleem, het  “Plof-Pomp” probleem.

Lees ook: Meer vertrouwen in ontwikkelingshulp nodig.

Duizenden plof-pompjes roesten weg
NGOs onderschatten vaak het belang van een duurzame pomp. Men installeert een pompje en claimt dat 500 mensen daarmee water hebben. Als je alle claims mag geloven, is heel Afrika al ruim voorzien. Waarom horen we dan nog steeds dat er elk minuut kinderen sterven? Probleem is dat deze Plof-Pompjes niet lang meegaan: onderhoud is te duur. Noodgedwongen lopen de mensen dan al gauw weer langs de Plof-Pomp, naar de rivier. Een triest gezicht.

Waarom geen betere pomp?
Samen met o.a. Oxfam Kenia heeft FairWater daarom de innovatieve BluePump ontwikkeld, erg betrouwbaar, die wél voor weinig geld lang meegaat.
FairWater lokale partners hebben al ruim 700 duurzame BluePumps in Afrika geïnstalleerd, elke dag zorgen deze voor schoon en goedkoop water voor meer dan 350.000 mensen. Duurzaam.

 

grondwater africa-01

De waterkaart van Afrika, bijna overal water!

BluePump vervangt de Plof-Pomp
De meest effectieve manier om de waterproblemen op te lossen is dus het vervangen van Plof-Pompen door de betere BluePump. FairWater sponsors zoals Sanex Zero% en Join-the-Pipe.org kozen voor transparant én duurzaam en doneerde hiervoor al 75 BluePumps. Deze staan met foto en GPS locatie op de FairWater website. Zo zie je precies hoe en waar het geld besteed is. Transparant én duurzaam, dát is de nieuwe trend voor de betere NGO.


Help Afrika met duurzame pompen
We willen blijven geven voor water in Afrika, maar wel duurzaam. Doe mee en maak het verschil met een BluePump ter vervanging van een Plof-Pomp.

Ga naar fairwater.org of http://geefwater.nl/voor meer info.

0HLRObGZ9joJC52oFt0YEs2wQYWTXBWo4tj0z1l8Z_A-1Naamloos-2
Sanex Zero% sponsorde 50 BluePumps

Meer lezen?

Verre werelden dichtbij
Dag van de Duurzaamheid: minder water, schoner haar

Niets missen van De Betere Wereld?

Volg ons ook op Facebook en blijf zo optimaal op de hoogte van onze geweldige, wekelijkse Mail & Win-acties! Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Toon de 8 reacties
 1. geraldo schreef:

  STOP DE PLOFPOMP! PRIMA! Maar wat moeten we dan met alle werkeloze bij de NGO’s? De lege Hotels? De lege businessclass stoelen?

 2. Anne-Marie Buijs schreef:

  Goed project, jammer van de tendentieuze berichtgeving. NGO’s onderschatten helemaal niet het belang van een duurzame pomp, maar de BluePump is eenvoudigweg nog niet zo heel lang beschikbaar. En de BluePump kan alleen maar zo voordelig geïnstalleerd worden, omdat de grootste kosten al gemaakt zijn door diezelfde NGO’s op wie nu zo afgegeven wordt, nl. het boren van de schacht en het bouwen van het betonnen platform waar de pomp op staat. Van dit soort eenzijdige berichtgeving krijg ík een vieze smaak in mijn mond. Dit soort guerrilla-tactieken is niet in het belang van organisaties die aan FairWater gelieerd zijn, terwijl het vervangen van de inmiddels versleten waterpompen zo heel erg nodig is. Onnodig ook, omdat op de eigen site van FairWater genuanceerde informatie staat, en een goed verhaal over de manier waarop het plaatsen en de zorg voor BluePumps georganiseerd kan worden (de BlueZoneBusinessApproach) http://www.fairwater.org/products/bluepump-by-fairwater.html (kijk onder het kopje feedback from Oxfam Kenya onderaan deze pagina en het antwoord van Paul van Beers).

 3. Erwin Polderman schreef:

  Beste Anne-Marie…, bedankt voor je reactie! We snappen je punt. Toeval wilt dat deze tekst door Paul zelf -van Fairwater- is aangeleverd 😉 – Erwin, red.

 4. Duurzaam Warm schreef:

  interesant!!

 5. cialis buy online schreef:

  hello guos 9128738514

 6. zithromax online purchase schreef:

  does zpack make you sleepy buy zithromax azithromycin zithromax used to treat

 7. Devops companies schreef:

  924199 516570Should you tow a definite caravan nor van movie trailer your entire family pretty soon get exposed towards the down sides towards preventing greatest securely region. awnings 197027

 8. plaquenil side effects rash schreef:

  top erectile dysfunction medication plaquenil blindness fast erectile repair

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.