Fairtrade aan de Kalverstraat

fair trade-Kalverstraat-boodschappen

Eerlijke boodschappen bij Marks&Spencer

Afgelopen lente besloot de Britse keten Marks&Spencer haar gezicht weer te laten zien aan de Amsterdamse Kalverstraat. In 2001 sloot de Britse keten, die een Nederlandse CEO heeft, haar deuren in Nederland maar twaalf jaar later is “Marks&Sparks” weer terug in de lage landen. Wel hebben ze zichzelf in een nieuw jasje gestoken, deze keer verkoopt de winkel alleen kleding, voedingswaren en een beperkt assortiment aan cadeau artikelen. In het kader van de Fairtrade week 2013 ging onze redacteur Lindy Bontenbal als mystery shopper langs bij de M&S Foodhall, op zoek naar eerlijk verhandelde producten!

Een verslag van onze undercover-reporter Lindy Bontenbal

Op een zonnige herfstochtend stap ik met een grote boodschappentas uit de tram om de hoek van een van de bekendste winkelstraten van ons land. Het is nog vroeg in de ochtend en ik ben de enige klant in de Marks&Spencer food hall. Dat komt goed uit, want zo kan ik rustig op zoek naar eerlijk verhandelde producten.

Fairtrade aan de Kalverstraat Marks&Spencer

Eerlijke paranoten
De M&S Fairtrade sinaasappel marmelade had ik al eerder geproefd, maar vandaag stop ik ook Fairtrade koekjes, fairtrade jam en Fairtrade thee in mijn winkelmandje. Het label van de Fairtrade thee vertelt mij dat het product uit China komt, verpakt is in het Verenigd Koninkrijk, biologisch is, en verhandeld volgens “Fairtrade standards”. Het internationale Fairtrade logo is op het (overigens mooi ontworpen doosje) gedrukt. De Fairtrade Braziliaanse notenkoekjes zijn ook voorzien van het internationale Fairtrade logo. De koekjes zijn gemaakt in Schotland en de suiker en paranoten zijn op een eerlijke manier verhandeld. De aardbeienjam is gemaakt in Engeland en bevat Fairtrade suiker. Hoewel de andere ingrediënten niet per definitie Fairtrade zijn, staat het international Fairtrade label ook hier op de voorkant geprint. De “Sevilla orange marmelade” is ook op de Britse eilanden gemaakt met Fairtrade suiker. Dat is ook in dit product het enige Fairtrade ingrediënt!

Selectie
Ik benader de Shop Assistant die mij vertelt dat er op dit moment (nog) geen Fairtrade rijst of chocolade in de schappen ligt. Ook Fairtrade wijn, cacao en noodles zijn nog niet te vinden in de Amsterdamse food hall. De Betere Wereld is benieuwd naar de beweegredenen achter het Fairtrade assortiment van Marks&Spencer en sprak met de woordvoerder voor Marks&Spencer in Nederland, Mijke de Jong. Via haar laat Marks&Spencer in een officiele reactie weten dat het assortiment aan de Kalverstraat een selectie van producten is. In respectievelijk 2014 en 2015 opent Marks&Spencer winkels met het volledige assortiment in Den Haag en aan het Rokin in Amsterdam. Dan zal er ook een uitgebreidere (Fairtrade) wijncollectie aanwezig zijn.

Fairtrade aan de Kalverstraat Marks&Spencer

Greener Living Shop
In het Verenigd Koninkrijk heeft M&S wel Fairtrade wijn in het assortiment en ook fairtrade bloemen. Daarnaast heeft Marks&Spencers op het Britse vasteland ook een online“Greener Living Shop” waar Fairtrade, biologische en gerecycelde producten verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kledingstukken van Fairtrade katoen,eco-pantalons en kinderspeelgoed dat gemaakt is van gerecycled polyester. Daarnaast heeft Marks&Spencer ook een eigen groene stroom label genaamd ‘M&S Energy’. In Chesshire Oaks is de M&S winkel gehuisvest in een duurzaam pand. Op de website van Marks&Spencer staat aangegeven dat zij een eerlijke handelspartner willen zijn door goede arbeidsomstandigheden aan te bieden. Marks&Spencer is ook deel van het Ethical Trading Initiative. Daarnaast is M&S in 2007 Plan A gestart, een initiatief met vastgestelde doelen zoals het tegengaan van klimaatverandering, het verminderen van afval en het werken met duurzame materialen. Het is duidelijk dat Marks&Spencer actief bezig is met thema’s als Fairtrade en duurzaamheid.

Terugkomend op de Fairtrade producten vallen de koekjes, marmelade en jam zeker in de smaak. De koekjes zijn lekker vers en knapperig en de jam en marmelade zitten vol met echte stukken fruit. We zullen Marks&Spencer in de toekomst blijven volgens en nogmaals een mystery shopper op pad sturen nadat de winkel aan het Rokin een feit is!

Lees ook:

Mail & Win-acties
Kijk sowieso op onze Facebook-pagina voor acties (sommigen alleen dáár),
als ook deze Mail&Win-acties:

> Fair Fabrics verloot vilten kussen uit Mongolië

> 3x Shop-tegoed van Infact (+ 15% korting voor iedereen! Tot 31e oktober geldig.)

> Win 50 euro, investeer het en ontvang zelf 3% rente (méér dan sparen bij de bank!)

> Win een set Lovechock-repen met fair trade, rauwe chocolade en ingrediënten

> Greenjump verloot een biologisch kindermatras

Lees ook: Tips voor een mooie Fairtrade Week

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.