Het beste onder de zon, voor iedereen

Appelsientje

Appelsientje verduurzaamt de sinaasappelteelt

Als Appelsientje gaat samenwerken met Solidaridad, dan is dat reden om daar meer van te willen weten! Onze redacteur toog naar de producent van 100% puur sap, en ging in gesprek met Amal Kamar van Appelsientje. Dit leidde ons tot de bron van dit heerlijke sap: de Braziliaanse sinaasappelvelden.

Tekst: Erwin Polderman

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jullie?
Voor ons valt onder duurzaamheid dat we nu en in de toekomst een gezond bedrijf willen zijn, dat verantwoord omgaat met mens en milieu. Voor Appelsientje hebben we dat vertaald in Voor iedereen het beste onder de zon, voor de boeren en hun plukkers, de natuur en zeker ook voor de consument.

Waarom zijn jullie gaan samenwerken met Solidaridad?appelsientje
In 2012 startten we de samenwerking met organisatie Solidaridad, om meer inzicht te krijgen in de diverse elementen van de keten van tropisch fruit, op productie-, handels- en boerenniveau. Daarbij zijn sociale, economische en milieuaspecten van belang. Het gaat ons dus niet alleen om een goede prijs voor de boer, maar ook hoe ze omgaan met hun werknemers en de impact op de natuur. Solidaridad heeft bijna 50 jaar ervaring, lokale experts in de landen en pragmatische aanpak om de productieketen op een blijvende en positieve manier te veranderen.

Wat doen jullie om de teelt te verduurzamen?
Afhankelijk van het land en de fruitsoort zal dit verschillend zijn. Voor sinaasappels uit Brazilië zijn we een programma gestart waarbij we aandacht besteden aan het verbeteren van de positie van kleine boeren; arbeidsrechten en werkomstandigheden van tijdelijke plukkers; en het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

“Voor boeren, plukkers, de natuur
en zeker ook voor de consument”

Hoe belangrijk zijn de boeren voor een goed glas sinaasappelsap?
De boeren zijn héél belangrijk voor een goed glas sinaasappelsap. De boeren hebben veel  invloed op de duurzame teelt van het fruit en zij spelen een essentiële rol in de kwaliteit en de smaak van de sinaasappels. Bijvoorbeeld op het juiste moment het fruit plukken, bepaalt hoe fruitig en vol van smaak de sinaasappel is.

Wat merken de boeren van jullie samenwerking met Solidaridad?
Wij investeren vooral in het kennisniveau en vaardigheden van de boeren. Zij zullen bijvoorbeeld speciale trainingen en begeleiding krijgen, zodat zij duurzamer en efficiënter kunnen telen met een nog hogere kwaliteit.appelsientje

Wat zijn de plannen als het gaat om het mvo- beleid voor de komende jaren?
Duurzaamheid is nooit klaar, het kan altijd beter. Daarom gaan we door op de huidige weg die we zijn ingeslagen. Dat betekent dat we het programma gaan uitbreiden naar andere boeren. Maar daar zal het niet ophouden. Naast de verduurzaming van de sinaasappelteelt in Brazilië, zijn we ook bezig in andere landen met sinaasappel en andere vruchtensoorten. Zo is onze banaan inmiddels Rain Forrest Alliance gecertificeerd en loopt er een project op mango’s in India.appelsientje

Hoe kijken jullie aan tegen de discussie dat je net zo goed een glas
cola kunt drinken als een glas sinaasappelsap?
In tegenstelling tot cola wordt aan Appelsientje sinaasappelsap nooit suiker toegevoegd; het bevat alleen van nature aanwezige fruitsuikers. In een glas Appelsientje sinaasappelsap zit 17,2g suikers (per 200ml). Dit is minder dan in een glas cola, waar gemiddeld 20,8g in zit. Bovendien bevat Appelsientje sinaasappelsap veel vitamine C en andere –van nature aanwezige- voedingsstoffen die goed voor je zijn. De meeste limonades of frisdranken bevatten deze natuurlijke voedingsstoffen niet. Daarom vinden wij een glas cola heel wat anders dan een glas 100% puur sinaasappelsap van Appelsientje.

Appelsientje scoort al heel lang goed in smaak tests waar komt dat door?
Appelsientje was in 1973 het eerste sap in pak. Sinds dat eerste pak werken wij elke dag –met veel passie en toewijding– aan onze producten. Zo proeven en selecteren wij bijvoorbeeld zelf het beste fruit dat de natuur op dat moment te bieden heeft. Om deze hoge kwaliteit te kunnen blijven bieden, is samenwerking met onze partners van essentieel belang. En dat begint bij de oorsprong, in de boomgaard.

www.appelsientje.nl/duurzaamheid

Wie zitten er nog meer in de Groene Stoel?
Biologische cacao teler vivani
Biologisch thuisbezorgd door beebox
Eerlijke voedselketen met lokaal veevoer

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *