Het teeltproces van de asperge

asperge zaden

Ieder jaar kunnen we in het voorjaar weer genieten van het witte goud. Een unieke seizoensgroente, gezond en op vele manieren te bereiden. Maar hoe wordt de asperge eigenlijk geteeld?

Het begint allemaal bij het zaad. Aspergeveredelaars kweken speciale zaden, deze zaden worden bij de plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien uit tot aspergeplanten (wortels). Wanneer de planten groot genoeg zijn, gaan ze naar de aspergetelers. Zij plaatsen de planten in de aspergebedden en dan is het afwachten, want pas na twee jaar kan er voor het eerst geoogst worden.

Maar het wachten wordt beloond, 10 keer zelfs!

In het voorjaar groeit uit de aspergeplant een nieuwe stengel, de asperge. Uit een aspergeplant groeien per seizoen ongeveer 10 tot 15 asperges. Omdat asperge een meerjarig gewas is, groeit de asperge na het oogstseizoen door tot een plant met loof. In de herfst wordt dit loof geel en sterft af. De opgebouwde suikers trekken via de sapstroom naar de wortels, deze voedingsstoffen zorgen voor nieuwe stengels in het volgende oogstseizoen.

In het voorjaar wordt er folie op de bedden gelegd, om verkleuring tegen te gaan en om de oogst te vervroegen. Deze folie heeft één witte zijde en één zwarte zijde. Wanneer het nog niet zo warm is, wordt het folie met de zwarte zijde boven gelegd, zo wordt de warmte van de zon extra goed benut.

Soms wordt hier nog transparante folie overheen gelegd, in de vorm van een minitunnel, om de oogst nog meer te vervroegen. De witte zijde stoot juist warmte af, deze zijde ligt boven wanneer het erg warm is, zodat de asperges niet te snel groeien.

Eindelijk, de oogst

Afhankelijk van of de teler gebruik maakt van verwarmde teelt of niet, wordt rond begin april gestart met de oogst van asperges, meestal handmatig. Hierbij wordt de folie opgelicht, als er een barstje in de grond of een kopje zichtbaar is, heeft de asperge de juiste lengte om te oogsten. De geoogste asperges worden direct gedurende zo’n 6 uur in koud water gelegd, hiermee worden verkleuring en uitdroging voorkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit.
Door vervroegingsmethoden als teelt in de kas zijn asperges overigens steeds vaker al eerder verkrijgbaar dan in april.

asperge uit de grond

Op 24 juni eindigt het aspergeseizoen. De telers stoppen dan met oogsten, zodat de planten genoeg tijd hebben om energie op te bouwen voor het nieuwe seizoen.

Heb je er honger van gekregen?

Vrijdag 26 mei 2017 is er een speciale dag die helemaal in het teken staat van deze witte (en groene) rakkers. Kijk op www.dagvandeasperge.nl voor leuke evenementen en acties!
Deze dag wordt georganiseerd door het Aspergecentrum, waar je ook volop recepten vindt.

Meer over Asperges?
Zo maak je asperges perfect klaar
> Witte asperges met noodles
> Vrijdag 26 mei: Dag van de Asperge

Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.