Leefstijlgeneeskunde zo oud als Hippocrates

Vegan voeding

Tekst: Gert Schuitemaker, Orthomoleculair apotheker

Het jaar 2018 was het jaar van de doorbraak van de “leefstijlgeneeskunde”. Absoluut een reuzenstap in de goede richting. Maar leefstijlgeneeskunde is niet nieuw …

Volgens internist dr. Hanno Pijl van het LUMC in Leiden is voor leefstijlgeneeskunde een “collectieve mind shift” nodig. Op Foodlog.nl zegt hij hierover: “Zie een dokter niet meer als autoriteit die het probleem van de patiënt oplost, maar als adviseur. De autoritaire methode is verouderd; die komt nog uit de tijd dat we dachten dat ziekten één bepaalde oorzaak hadden en makkelijk te behandelen zijn. Dat uitgangspunt werkt niet voor de multifactoriële ziekten die nu zo vaak voorkomen, zoals diabetes type-2. De dokter hoort te inspireren en te checken of een interventie werkt, maar moet ook het initiatief aan de patiënt zelf laten.”

Gezond door voeding

Goede tekst! Een variant op: “neem uw gezondheid in eigen hand”. Als hoofdredacteur van het tijdschrift Fit met Voeding ondersteun ik dit streven al 27 jaar door de lezers te informeren. Niet over medicijnen, maar over voeding, de basis van leefstijlgeneeskunde.

We moeten onszelf niet laten wijsmaken dat leefstijlgeneeskunde iets “nieuws” is. Het is eerder zo dat de leefstijlgeneeskunde opnieuw is uitgevonden. Deze vorm van geneeskunde is feitelijk niets anders dan een “revival” van de eeuwenoude traditie in de geneeskunde, zoals die voor de geboorte van Christus al werd toegepast door Hippocrates. Deze Griekse geneesheer had als motto: “Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding”.

Symptoombestrijding heeft de wereld veroverd

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de farmaceutische geneeskunde, met haar symptoombestrijding met synthetische moleculen, een enorme vlucht kunnen nemen en de oude geneeskundige traditie verdrongen. De laatste decennia heeft de medisch-farmaceutische wetenschap en alles wat daarbij hoort, inclusief commercie, de (on)gezondheid van de bevolking gedomineerd.

Medische studenten worden in hun examens afgerekend op hun kennis van medicijnen. Niet op die van voeding. Voeding is zelfs nauwelijks gedoceerd, naar schatting zo’n 10 uur gedurende de hele studie! Verleden jaar werd een wereldwijde analyse gepubliceerd van wat grote levensmiddelenmutinationals doen. De resultaten waren schokkend. Zoals wat werd gezegd over Unilever, het bedrijf dat zegt een voortrekkersrol te hebben op het gebied van duurzaamheid. Slechts 10 procent van de producten van deze multinational mogen als gezond worden aangemerkt. Ook spectaculair is dat Unilever zélf vindt dat 35 procent van hun producten het etiket ‘gezond’ mogen dragen, dus nog bij lange na niet de helft!

Leefstijlgeneeskunde weer terug als basis

Kortom, leefstijlgeneeskunde is historisch gezien de “reguliere” geneeskunde. De farmaceutische geneeskunde met haar symptoombestrijding is de “alternatieve” geneeskunde. Heel goed dus dat nu een kanteling gaande is, met een hernieuwde waardering voor de eeuwenoude geneeskunde waarin natuurlijke, gezonde voeding en leefstijl altijd centraal hebben gestaan.

Gratis nieuwsbrief van Fit met Voeding? www.fitmetvoeding.nl

Lees meer van Dr. Gert Schuitemaker:

> ‘Natuurlijk’ is in 100 jaar ‘alternatief’ geworden

> Helpen kunstmatige zoetjes tegen overtollige kilo’s?

> Voeding voor je gewrichten!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.