Helpen kunstmatige zoetjes tegen overtollige kilo’s?

‘Oeh, geen suiker in de koffie. Heb je zoetjes?’ Regelmatig krijgen we mensen op bezoek die het schepje suiker hebben ingewisseld voor een zoetje in de koffie. In de veronderstelling dat ze iets goed doen voor hun gezondheid. Maar is dat wel zo?

 Sinds een paar jaar zijn we in staat om met behulp van krachtige computers te zien hoe onze darmflora, de bacteriën in onze darm, reageert op wat we eten. Dit is een hele klus wanneer we ons bedenken dat de mens een slordige 100.000 miljard bacteriën met zich mee draagt, ongeveer een tienvoud van zijn eigen lichaamscellen. De darmflora bevat in totaal 360 maal zoveel genen als het menselijk lichaam zelf! Er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten.

Kunstmatige zoetstoffen

Israëlische onderzoekers hebben bestudeerd hoe het zit met de kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam (E951) , cyclamaat (E952) en sacharine (E954). Die worden niet alleen gebruikt in de koffie en de thee, maar ook in light- en zero-frisdranken. Suikervervangers zitten ook in alle mogelijke producten die we vinden in de schappen van de supermarkt. Louter met het doel om te voorkomen dat de kilo’s er bij ons aan komen. Maar nu blijkt dat zoetjes een ongunstig effect hebben opde balans tussen de verschillende bacteriën in de darm. Deze onderzoekers van het Weizmann Instituut in Tel Aviv maken aannemelijk dat zoetstoffen eerder hebben bijgedragen aan de epidemie van overgewicht, dan dat zij deze hebben bestreden.

Zoetstoffen worden aanbevolen, omdat ons lichaam door regelmatig overmatig suikergebruik de suikerspiegel niet in balans kan houden. Dit heet glucose (suiker)-intolerantie waardoor de kilo’s eraan komen en het risico van ouderdomsdiabetes, en daarmee van hart- en vaatziekten, wordt verhoogd.

Onderzoek op muizen

De Israëliërs besloten om hiernaar onderzoek te doen door groepen muizen voer te geven met verschillende zoetjes en deze te vergelijken met zogenaamde controlegroepen die geen zoetjes in hun voer kregen. Na elf weken werden de suikerspiegels in het bloed tussen de groepen vergeleken en toen bleek dat muizen met de zoetjes in ongunstige zin afweken. De ‘zoetjes-muizen’ waren meer glucose-intolerant in vergelijking met de controle-muizen.

 Zoetstof sacharine

 Zoetstof sacharine liet het sterkste effect zien. Daarom werd besloten om deze zoetstof verder te bestuderen. Met gebruikmaking van antibiotica werd de darm steriel gemaakt. Na vier weken bleek dat met antibiotica plus een dieet, al dan niet aangevuld met sacharine, de glucose-tolerantie op hetzelfde niveau uitkwam. Met andere woorden: de ongunstige werking van sacharine op de suikerspiegel werd veroorzaakt door een negatief effect op de darmflora. De ‘sacharine-muizen’ bleken bepaalde ongunstige types bacteriën in overvloed te hebben.

Gesterkt door deze kennis bestudeerden de onderzoekers vervolgens personen die regelmatig kunstmatige zoetstoffen consumeerden en deze te vergelijken met personen die dat niet deden. De laatsten bleken aanmerkelijk betere suikerspiegels te hebben en minder buikvetzucht.

 De onderzoekers kwamen tot een boute conclusie: ‘Kunstmatige zoetstoffen zijn in onze voeding op grote schaal geïntroduceerd met de bedoeling om de calorie-inname te verlagen en om de bloedsuikerspiegel te normaliseren zonder de ‘zoete tand’ van de mens aan te tasten. Onze bevindingen doen vermoeden dat non-calorische kunstmatige zoetstoffen rechtstreeks hebben bijgedragen aan het vergroten van de epidemie, terwijl ze juist bedoeld waren om deze bestrijden.’

Gratis nieuwsbrief van Fit met Voeding?

http://www.fitmetvoeding.nl

Lees ook:

SuperRoots, plantaardig alternatief voor suiker dat ook nog eens de darmwerking bevordert!

Wat doet suiker met je lichaam

Koolhydraten en je bloedsuikerspiegel, een dynamisch duo

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *