Veganisten en vegetariërs opgelet; deze voedingsstoffen heb je nodig!

Vitamine B12

Een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen

Door het volgen van een veganistisch of vegetarisch dieet loop je het risico om bepaalde voedingsstoffen te weinig binnen te krijgen. Het gaat om stoffen die vooral in dierlijke producten voorkomen of waarvan de plantaardige variant minder goed opneembaar is. In dit artikel behandelen we hoe je deze stoffen alsnog in voldoende mate binnen kan krijgen. Het is best een flinke lijst, maar wij helpen je een handje! We gaan het hebben over: vitamine B12, ijzer, calcium, jodium, omega-3, eiwitten, vitamine B2, vitamine D en zink.

Vitamine B12

Vitamine B12 is waarschijnlijk één van de beruchtste voedingsstoffen onder veganisten en vegetariërs. Als je geen dierlijke producten eet kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je te weinig B12 binnenkrijgt. Je lichaam kan een grote voorraad van B12 opslaan, vaak voldoende voor vele jaren. Een vitamine B12 tekort kan daarom sluipend zijn en pas langzaam optreden na enkele jaren, hierdoor is het vaak moeilijk te herleiden dat het met je dieet te maken heeft.

Vitamine B12 is nodig voor veel verschillende processen. Het is belangrijk voor bijvoorbeeld het zenuwstelsel, hart,- en bloedvaten, immuunsysteem, maag, darmen en spieren. En dan hebben we er nog maar een aantal opgenoemd. Omdat het van belang is voor een groot aantal systemen, uit een tekort zich ook anders per persoon. De een kampt met vermoeidheid terwijl de ander depressief wordt of een ontstoken tong krijgt.

Er zijn een aantal plantaardige producten die vitamine B12 bevatten zoals zeewier, algen en shiitake. Vitamine B12 uit plantaardige bronnen zijn echter zeer slecht opneembaar voor mensen. Dat komt omdat het zogenoemde analogen zijn. De molecuulstructuren lijken op elkaar, maar ze werken toch anders. Supplementeren met B12 is daarom noodzakelijk. Er zijn gelukkig B12 supplementen die ook voor vegans geschikt zijn. Deze supplementen worden gemaakt met behulp van bacteriën. B12 wordt soms ook toegevoegd aan bepaalde producten zoals sojamelk.

Als je meer wilt weten over B12 kijk dan eens op www.stichtingb12tekort.nl.

IJzer

Er zijn twee verschillende vormen van ijzer in onze voeding, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten en non-heemijzer komt voor in plantaardige producten. Non-heemijzer is minder goed opneembaar dan heemijzer. Van non-heemijzer wordt tussen de 1 en 10% opgenomen, terwijl dit voor heemijzer rond de 25% ligt. Daarom is het belangrijk om als vegan of vegetarier, meer ijzer binnen te krijgen dan normaal. De belangrijkste symptomen van ijzertekort zijn moeheid, spierzwakte en duizeligheid.

Goede plantaardige bronnen van ijzer zijn bijvoorbeeld boerenkool, spinazie, kidneybonen, cashewnoten, pijnboompitten en volkorenbrood. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om ijzersupplementen te nemen.

Een handige tip: ijzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C. Door een stuk fruit te combineren met ijzerrijke voedingsmiddelen kan je dus de opname verbeteren.

Calcium

Zuivelproducten staan er bekend om dat ze veel calcium bevatten. Voor vegans kan het daarom lastig zijn om voldoende calcium binnen te krijgen. Gelukkig zit calcium ook in peulvruchten, granen, noten, broccoli, boerenkool, soja en tofu. Calcium afkomstig uit noten is minder goed opneembaar, calcium uit groene kool en mergkool is daarentegen juist heel goed opneembaar. Bovendien zorgt vitamine D ervoor dat het calcium beter wordt opgenomen.

Een langdurig calciumtekort leidt tot osteoporose (botontkalking), ook kan er vergeetachtigheid, spierzwakte of een hartritmestoornis optreden.

Groente en fruit

Jodium

Jodium wordt vaak toegevoegd aan keukenzout en brood. Van nature komt jodium voor in zuivel, eieren, zeevis en zeewier. Als je vegan bent en daarnaast geen brood, of alleen biologisch brood eet heb je een grote kans op een jodiumtekort. Biologisch brood is namelijk vaak geen jodium aan toegevoegd. Zeewier en gejodeerd zout bieden dan een goede uitkomst. Als je zelf je eigen brood maakt (zonder toegevoegde jodium), houdt er dan rekening mee dat je minder jodium binnenkrijgt dan normaal.

Net zoals bij vitamine B12, kan het lichaam voldoende jodium opslaan voor enkele jaren. Een tekort aan jodium wordt daarom vaak pas na lange tijd zichtbaar. Een bekend gevolg van een jodiumtekort is struma (ook wel bekend als krop), waarbij de schildklier langzamer werkt en opzwelt. Bijkomende klachten zijn vermoeidheid, gewichtstoename, het veel koud hebben en verstopping van de darmen.

Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Ze beschermen je hart en bloedvaten, zorgen voor een gezonde huid, ondersteunen de hersenen, remmen ontstekingen en ‘smeren’ je gewrichten.

Er zijn drie verschillende omega-3 vetzuren, namelijk: alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).

ALA komt onder andere voor in lijnzaad, chiazaad, walnoten en koolzaadolie. DHA en EPA komen voornamelijk voor in vette vis, schaal,- en schelpdieren en algenolie. Je lichaam is in staat om ALA om te zitten in EPA, en EPA in DHA. Deze omzetting is echter niet efficiënt waardoor er al snel een tekort ontstaat als je DHA niet direct uit vette vis of algenolie kan halen. Veganisten worden daarom aangeraden om DHA supplementen op basis van algenolie te nemen.

Nu, voor jou als lezer, 15% korting op deze hoogwaardige Algenolie
met kortingscode: DBW

Eiwitten

Plantaardige producten bevatten over het algemeen minder eiwitten dan dierlijke producten. Daarnaast zijn eiwitten van plantaardige komaf minder goed opneembaar dan van dierlijke oorsprong. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat veganisten te weinig eiwitten opnemen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Enkele gevolgen van een eiwittekort zijn gebroken nagels, haaruitval, de huid wordt minder goed onderhouden en hersteld, een minder goed werkend afweersysteem en spierafname. Vaak zijn gebroken nagels één van de eerste symptomen.

Normaal gesproken moet je 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag eten. Voor vegetariërs en veganisten, die hun eiwitten uit plantaardige voeding halen, is dit 30% hoger. Dit komt neer op 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Als je er zeker van wil zijn dat je genoeg binnenkrijgt kan je beter iets meer (bijvoorbeeld 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht) tot je nemen. Voor een persoon van 70 kilo is dat respectievelijk 70 en 84 gram eiwit per dag.

Een aantal eiwitrijke plantaardige producten zijn noten, zaden, peulvruchten, granen, vleesvervangers, soja, quinoa en bepaalde groentesoorten zoals doperwten, boerenkool, spruitjes, broccoli, spitskool en spinazie. Er zijn ook supplementen zoals spirulina en chlorella die ook veel eiwitten bevatten.

Plantaardige producten zijn niet volledig in alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Dit kan je oplossen door dagelijks goed te variëren met bovengenoemde producten. Tip: door een maaltijd te combineren met bonen, peulvruchten en granen weet je zeker dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Planteiwit

Vitamine B2

Vitamine B2, ook wel bekend als riboflavine, is belangrijk bij het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten naar energie.  Het is onmisbaar voor het zenuwstelsel, de huid, en de ogen. Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot huidproblemen en vermoeidheidsklachten. Gelukkig komt het niet vaak voor.

B2 zit veel in noten, granen, champignons, lijnzaad, fruit, bepaalde koolsoorten en groene bladgroenten.

Vitamine D

Vitamine D ondersteunt de opname van calcium, hierdoor draagt het bij aan gezonde tanden en sterke botten. Verder ondersteunt het je immuunsysteem en de spieren. Het schijnt ook goed te zijn voor de hersenen, mensen met een tekort hebben een verminderd denkvermogen en worden sneller depressief.

De zon is de belangrijkste bron van vitamine D. Wie genoeg in de zon komt maakt over het algemeen voldoende vitamine D aan. Tijdens de wintermaanden lukt dit niet goed. Daarnaast zitten we steeds vaker binnen waardoor de benodigde tijd in de zon niet gehaald wordt. Vitamine D komt verder ook voor in dierlijke producten zoals vette vissoorten (visolie), eieren en zuivel. Niet echt geschikt voor vegans dus.

Vitamine D kan voorkomen in paddenstoelen, mits deze zonlicht hebben gehad. Dit is meestal niet het geval. Het wordt tegenwoordig ook toegevoegd aan margarine en bak,- en baadproducten, maar dit is vaak afkomstig van schapenvet. Supplementeren met vitamine D  wordt daarom sterk aangeraden. Dit wordt overigens ook aangeraden voor mensen die wel dierlijke producten eten, een groot deel van de bevolking heeft namelijk een vitamine D tekort (vooral tijdens de wintermaanden).

Als vegan is het wel goed oppassen dat je vitamine D supplement niet van dierlijke komaf is! Deze vitamine komt in twee verschillende soorten voor in de voeding. Namelijk vitamine D2, afkomstig van paddestoelen, schimmels, planten en micro-organismen en vitamine D3 dat wordt gemaakt in de huid van mens en dier. Vitamine D3 is 4 tot 10 keer zo potent als D2, D2 is dus helaas wel een stuk minder effectief. Tip: Vitamine D wordt beter opgenomen in de aanwezigheid van olie of vet.

Zink

Zink helpt bij de opbouw van eiwitten, speelt een rol bij de stofwisseling en is belangrijk voor een gezonde huid, nagels en haren. Tevens ondersteunt het de immuunfunctie.

Zink komt met name veel voor in vlees, en in iets mindere mate in vis. Alhoewel zink ook in veel plantaardige producten zit (vooral pinda’s bevatten veel zink), is dit minder goed opneembaar dan zink van dierlijke producten. Verder komt het voor in noten, pitten, zaden, peulvruchten en graanproducten.

Aanvullen met zinktabletten (of een multivitamine) is een goede manier om er zeker van te zijn dat je de benodigde hoeveelheid zink binnenkrijgt. Pas dan wel op dat je niet teveel binnenkrijgt (al gebeurt dit niet snel). In plaats van elke dag, kan je bijvoorbeeld ook om de zoveel dagen een zinksupplement nemen.

Vegan voeding

 

Aanbevolen hoeveelheden

De hoeveelheid die je nodig hebt van een bepaalde vitamine of mineraal verschilt sterk per persoon. Er zijn per voedingsstof richtlijnen opgesteld. Deze kan je vinden op het Vitamine informatie bureau. Als je het echt precies wilt weten dan kan je beter bloed laten afnemen om de vitaminen en mineralen in je bloed te meten. Er zijn verschillende praktijken waar je dit kan doen, of vraag het aan je huisarts.

Door gevarieerd te eten en een multivitamine te nemen kan je ervan uitgaan dat je de meeste stoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Multivitaminen bevatten ook vaak B12, B2, ijzer, zink, calcium en jodium, die je als vegan zeker kan gebruiken.  Verder doe je er verstandig aan om dagelijks te supplementeren met visolie en vitamine D2 bij te slikken tijdens de wintermaanden of als je weinig in de zon komt. Als vegan of vegetariër is het noodzakelijk om een vitamine B12 supplement te nemen, zorg ervoor dat deze van bacteriën afkomstig is. B12 van plantaardige oorsprong is namelijk niet goed opneembaar.

Als je een multivitamine, ijzer of zinksupplement neemt, kan je er ook voor kiezen om deze bijvoorbeeld elke 2 of 3 dagen te nemen in plaats van elke dag. Dit is wel afhankelijk van de dosis en hoe gevarieerd je dieet is. Vitamine D, omega-3 en B12 worden wel dagelijks aangeraden.

 

Bekijk ook ons uitgebreide overzichtsartikel over veganisme met alles over vegan. Voedingsstoffen, gezondheidsvoordelen, tips, recepten, boeken, apps en nog veel meer!

Meer lezen over  voedingsstoffen?

Koolhydraten en je bloedsuikerspiegel, een dynamisch duo
Alles over eiwitten

Vet en gezond eten, lees hier hoe!
Voedselwetenschap vertaald naar je bord
Borstvoeding of flesvoeding?

Toon de 467 reacties
 1. llevitraaa schreef:

  levitra in italien kaufen bayer levitra buy how does levitra 20 mg work

 2. Edwardreori schreef:

  jgmqrlgd buy viagra online canada http://viagrastm.com/ buy real viagra online

 3. Edwardreori schreef:

  yajmkyju safe alternatives to viagra and cialis http://cialisirt.online/ expired cialis 3 years

 4. Edwardreori schreef:

  hotuumyt viagra cost per pill http://viagrastm.com/ where to get viagra

 5. Cisol schreef:

  USA
  cialis india buy cialis generic cialis information

 6. Edwardreori schreef:

  cnhhfuos cialis coupons 2019 http://cialisirt.online/ expired cialis 3 years

 7. imitrex medication schreef:

  flonase nasal spray 50mcg without prescription flonase nasal spray tablets cheap flonase nasal spray 50mcg

 8. Ewshpv schreef:

  cialis prescription online – https://ciasuperp.com/ vardenafil pills

 9. Cisol schreef:

  USA
  40mg of cialis cialis pills le role de cialis

 10. Cisol schreef:

  Brand
  buy cialis now buy cialis in usa cialis peak

 11. Ablrpn schreef:

  how much is cialis – canadian pharmacy world coupons levitra price

 12. geodon 80mg coupon schreef:

  geodon 20 mg prices geodon united kingdom geodon pills

 13. Cisol schreef:

  Generic
  levitra vs cialis effectiveness cialis generic online pharmacy cialis 5mg en ligne

 14. Cisol schreef:

  Generic
  best discount cialis generic cialis buy sildenafil vardenafil tadalafil

 15. order keflex 250 mg schreef:

  imdur pharmacy imdur 40 mg online cost of imdur 60 mg

 16. Yswkwu schreef:

  cialis online usa – https://propharmp.com/ levitra online

 17. Cisol schreef:

  Generic
  cialis price new zealand generic cialis cialis daily uk

 18. lamisil cost schreef:

  imodium 2mg tablets imodium cheap where can i buy imodium 2mg

 19. lotrisone 10g online pharmacy schreef:

  imuran tablet imuran 50mg usa imuran purchase

 20. JasonDreap schreef:

  best medication for ed https://canadianpharmacyvikky.com buy erection pills

 21. lotrisone g pharmacy schreef:

  lamisil tablets lamisil 250 mg online pharmacy buy lamisil

 22. JasonDreap schreef:

  solutions for ed https://canadianpharmacyvikky.com natural drugs for ed

 23. flonase nasal spray 50mcg nz schreef:

  macrobid generic macrobid uk macrobid tablet

 24. responsive wordpess themes interior design schreef:

  seo wp theme read what he said make a wordpress theme

 25. Sybzgs schreef:

  cialis 20 mg tablet – canadian online pharmacy no prescription vardenafil pills

 26. effexor 37,5mg united kingdom schreef:

  micardis 80mg without a doctor prescription micardis nz micardis cheap

 27. Hvyjye schreef:

  buy discount cialis – https://proedplls.com/ order levitra

 28. hyzaar cost schreef:

  prevacid for sale prevacid tablet prevacid 15 mg canada

 29. cost of indocin schreef:

  proair inhaler 100 mcg tablets how to buy proair inhaler 100 mcg proair inhaler prices

 30. Ykvxug schreef:

  cialis us – levitra now levitra for sale

 31. hyzaar 12,5 mg no prescription schreef:

  pulmicort united kingdom cost of pulmicort pulmicort cost

 32. where can i buy lipitor 10mg schreef:

  provigil 100 mg nz provigil medication cheapest provigil

 33. LokuArods schreef:

  ed meds indian pharmacy online pharmacy online drugstore

 34. Bzfvpa schreef:

  us cialis sales – https://cialviap.com/ order levitra

 35. NllpScops schreef:

  the drug store pharmacy cheap ed medication

 36. cialis dosage and administration schreef:

  cialis dosage and administration https://cialzi.com/

 37. Phillipkib schreef:

  buy prescription drugs
  https://canadarx24.com/
  best treatment for ed

 38. Phillipkib schreef:

  vitamins for ed
  https://canadarx24.com/
  cheap erectile dysfunction pill

 39. Jlloitara schreef:

  online pharmacy without scripts drugs from canada ed

 40. hyzaar 12,5 mg canada schreef:

  buy verapamil cheapest verapamil verapamil 120 mg usa

 41. JtmfArods schreef:

  medical pharmacy texas state board of pharmacy ed meds

 42. Davidbisee schreef:

  shots for ed https://canadarx24.com/ cialis without doctor prescription

 43. KhthLigo schreef:

  e d canadian pharmacy cialis best drugstore shampoo

 44. indocin without a prescription schreef:

  how to purchase vantin 100mg vantin 100mg for sale vantin coupon

 45. Davidbisee schreef:

  ed drugs list https://canadarx24.com/ fast ed meds online

 46. FgvdScops schreef:

  drugstore cowboy canada drugs impotence

 47. erectile dysfunction over counter drugs schreef:

  erectile dysfunction over counter drugs https://buymeds.mlsmalta.com/

 48. erectile dysfunction over counter drugs schreef:

  erectile dysfunction over counter drugs https://edmeds.buszcentrum.com/

 49. Ucuz instagram takipçi satın al schreef:

  Güvenilir takipçi satın alma tabi ki önemli bir durum. ünkü gerek bireysel olsun, gerekse ticari faaliyet gösteren bir firma

 50. Davidbisee schreef:

  cheap erectile dysfunction pills online https://canadarx24.com/ mexican pharmacy without prescription

 51. Sekmjc schreef:

  cialis next day – https://edplsvici.com/ levitra dosage

 52. garcinia cambogia 100caps tablets schreef:

  zofran pharmacy zofran 4mg prices how to buy zofran

 53. JamesThero schreef:

  buy online pharmacy aplrxbsl buy levitra online buy ed drugs

 54. JamesThero schreef:

  cialis vidalista cialis generic mabipmpp 30ml liquid cialis

 55. JamesThero schreef:

  cialis tadalafil 20 mg buy cheap cialis docjozxy $200 cialis coupon

 56. DavidRAB schreef:

  generic cialis at walmart qezbolbk http://edcheapgeneric.online/ coupons for cialis

 57. Rkdxoh schreef:

  kamagra without a doctor prescription – https://kamapll.com/ buy generic levitra online

 58. JamesThero schreef:

  cheap drugs online chjfwwcn levitra canadian drugs online

 59. JamesThero schreef:

  the cost of cialis cialis coupon ggcyfycr cialis 30 day trial coupon

 60. JamesThero schreef:

  new treatments for ed chtwtspr levitra generic erectile dysfunction remedies

 61. JamesThero schreef:

  cialis canada buy cheap cialis pwbawuhn real cialis without a doctor’s prescription

 62. DavidRAB schreef:

  canadian pharmacy viagra https://edcheapgeneric.com/ agafkezw viagra cialis

 63. Jtudmy schreef:

  vardenafil online pharmacy – http://vardpill.com/ order levitra

 64. JamesAwany schreef:

  vubo viagra walgreens http://dietkannur.org shzq akys

 65. JamesAwany schreef:

  wewb best place to buy viagra online http://dietkannur.org tsun wpur

 66. Robertteago schreef:

  uoek viagra pills http://dietkannur.org jxae lsnb

 67. imuran purchase schreef:

  order protonix cheapest protonix 20mg protonix 40 mg prices

 68. Kvitrs schreef:

  best erection pills – http://edpropls.com/ mens erection pills

 69. fosamax 35mg canada schreef:

  procardia 30mg tablets procardia 30 mg uk procardia without a prescription

 70. Lestervum schreef:

  cialis at a discount price wcfmkbqx http://tadedmedz.com/ cialis and interaction with ibutinib

 71. Lestervum schreef:

  fastest delivery of cialis buying online ubffwvup http://tadedmedz.online/ online cialis

 72. Lxavqy schreef:

  herbal ed treatment – http://erectileprop.com/ treatments for ed

 73. MichaelAmile schreef:

  cialis 30 day trial voucher cialis wfidbyxf herbal replacement for viagra/cialis/levitra…

 74. dulcolax nz schreef:

  cost of proscar proscar 5mg over the counter proscar 5 mg generic

 75. MichaelAmile schreef:

  cheapest cialis web prices cialis coupon rdqjolmn cialis erections

 76. Epkdms schreef:

  viagra mail order – http://cialistedp.com/ ed pills that work

 77. Uxpzmk schreef:

  vardenafil 20 mg – http://levitrosx.com/ ed pills

 78. DavidRUP schreef:

  meds online without doctor prescription generic viagra for sale

 79. cheapest dramamine 50 mg schreef:

  cheap risperdal risperdal 2mg without prescription risperdal 4 mg united states

 80. DavidRUP schreef:

  meds without a doctor prescription buy generic viagra here

 81. dulcolax online schreef:

  where to buy robaxin 500 mg robaxin 500mg canada where to buy robaxin

 82. BrucePooto schreef:

  prescription viagra online without doctor prescription viagra online without doctor

 83. geodon 80 mg purchase schreef:

  spiriva 9mcg purchase spiriva canada cost of spiriva

 84. Qfxwjb schreef:

  levitra 20mg – levitra cost buy ed pills

 85. BrucePooto schreef:

  generic viagra without doctor’s prescription meds online without doctor prescription

 86. Wmrmxk schreef:

  natural sildenafil – https://sildenafig.com/ best canadian pharmacy

 87. flonase nasal spray without a prescription schreef:

  thorazine 50mg tablets thorazine 100 mg canada thorazine 100mg without a doctor prescription

 88. Ujyicp schreef:

  tadalafil vs sildenafil – http://tadstrong.com/ ed pills

 89. Vchbyt schreef:

  tadalafil online pharmacy – taedfil.com canadian pharmacy scam

 90. Geraldhaw schreef:

  http://sildenafilfast100.com sildenafil 20 mg online no prescription

 91. Geraldhaw schreef:

  http://levitrafast20.com levitra prices

 92. Geraldhaw schreef:

  http://zithromaxfast500.com where to get zithromax

 93. Geraldhaw schreef:

  http://tadalafilfast20.com sildenafil 100 mg tablet

 94. Robertchalo schreef:

  price of sildenafil in india: 100mg sildenafil 30 tablets price – sildenafil citrate generic viagra

 95. dilantin otc schreef:

  valtrex 500 mg pills valtrex without prescription valtrex 1000mg pharmacy

 96. Geraldhaw schreef:

  http://kamagrafast100.com order kamagra

 97. Geraldhaw schreef:

  http://kamagrafast100.com kamagra online

 98. Geraldhaw schreef:

  http://tadalafilfast20.com tadalafil online 10mg

 99. Dwjwna schreef:

  buy vardenafil online – laura vardenafil generic canadian pharmacy ltd

 100. Hdztef schreef:

  cheap viagra canadian pharmacy – my canadian pharmacy review canadian pharmacy ltd.

 101. Robertchalo schreef:

  zithromax tablets: buy generic zithromax no prescription – how to buy zithromax online

 102. how to buy estrace 1mg schreef:

  voltaren without a doctor prescription voltaren 50mg without a prescription voltaren online pharmacy

 103. Robertchalo schreef:

  levitra generic: levitra coupon – levitra online

 104. Ordwx schreef:

  canadian pharmacy levitra value pack – http://pharmedplls.com/ canada drugs online reviews

 105. Ivwjtw schreef:

  viagra samples – buy viagra cheap best canadian online pharmacy reviews

 106. lisinopril canada schreef:

  wellbutrin pills wellbutrin 150mg for sale wellbutrin for sale

 107. Ulbius schreef:

  cost of viagra – sildenafil india canadian pharmacy levitra value pack

 108. JoshuaPaymn schreef:

  viagra without doctor prescription genericVGR

 109. JoshuaPaymn schreef:

  viagra generic generic viagra

 110. ConradGob schreef:

  buy viagra online genericVGR

 111. Rtnvy schreef:

  usa cialis – http://ciardos.com/ canadian pharmacies

 112. Ekamqx schreef:

  cialis discount internet – Overnight delivery cialis best ed pills

 113. order lopressor 25mg schreef:

  zocor pharmacy zocor without a prescription zocor 40mg australia

 114. Corjah schreef:

  us cialis – cialis pills drugs from canada

 115. ConradGob schreef:

  buy viagra online buy sildenafil

 116. Qljuzc schreef:

  hard rock casino online – http://casinomnx.com/ viagra canadian pharmacy

 117. Qgevb schreef:

  casino world – online casino games real money canadian drug pharmacy

 118. RobertDuh schreef:

  cialis headaches afterwards http://generictadalafil20.com generic cialis

 119. buy dilantin schreef:

  zovirax prices cheapest zovirax zovirax 200 mg tablets

 120. RobertDuh schreef:

  generic cialis without prescription http://generictadalafil20.com cialis online

 121. Jncagf schreef:

  buy an essay online cheap – site canadian pharmacies

 122. Ommgpx schreef:

  pay for essay writing uk – essay2y.com online canadian pharmacy reviews

 123. ConradGob schreef:

  nose congested when taking cialis http://generictadalafil20.com cheap cialis

 124. FqhhArods schreef:

  rx pharmacy buying prescription drugs canada online pharmacy india

 125. cialis gel capsules schreef:

  cialis gel capsules https://cialis.adicbc.com/

 126. cialis gel capsules schreef:

  cialis gel capsules https://cialis.confrancisyalgomas.com/

 127. Xqjby schreef:

  fexofenadine – http://allergicpls.com/ canadian pharmacy prices

 128. Yuckqh schreef:

  help me write my research paper – http://essayhhelp.com/ canadian pharmacy online cialis

 129. ConradGob schreef:

  cialis daily http://generictadalafil20.com tadalafil

 130. AhkdArods schreef:

  canada prescription drugs online medicine tablets shopping online pharmacies canada

 131. JbbvArods schreef:

  best 10 online canadian pharmacies best online canadian pharmacy costco pharmacy pricing

 132. Macdol schreef:

  promethazine – buy singulair online drugs from canada

 133. Louiswilla schreef:

  herbal ed treatment ed pills cheap
  medications for ed

 134. Louiswilla schreef:

  cures for ed otc ed pills
  cheap erectile dysfunction pills

 135. Louiswilla schreef:

  medicine erectile dysfunction ed medications list
  new ed drugs

 136. Acqli schreef:

  buy antibiotics for sore throat – http://antibioticxp.com/ online pharmacy mexico

 137. MathewTaums schreef:

  best ed pills at gnc medication for ed

 138. Louiswilla schreef:

  cheapest ed pills online new ed drugs
  ed pills gnc

 139. Louiswilla schreef:

  cure ed ed drugs list
  ed dysfunction treatment

 140. plaquenil 200mg nz schreef:

  tadalafil for sale tadalafil 40 mg tablettadalafil for sale tadalafil united states

 141. Louiswilla schreef:

  best ed drug best ed pills at gnc
  best erectile dysfunction pills

 142. Brozhf schreef:

  sepsis antibiotics – antibiopll.com trusted canadian pharmacy

 143. Louiswilla schreef:

  ed pills online ed drug prices
  erection pills viagra online

 144. FvfcScops schreef:

  london drugs viagra buying viagra from canada buy viagra no prescription australia

 145. MathewTaums schreef:

  male ed drugs cheapest ed pills online

 146. Fqgguq schreef:

  cialis mail order – can you buy cialis without a prescription canadian pharmacy online reviews

 147. Qyrok schreef:

  buy cialis pills – cialis buying online online pharmacy

 148. Jbnbitara schreef:

  prescription prices comparison canada prescription drugs pharmacy online cheap

 149. MathewTaums schreef:

  treatment of ed best male ed pills

 150. NncsScops schreef:

  where can i buy viagra in sydney cheapest viagra online canadian pharmacy buy viagra substitute

 151. LbsxArods schreef:

  cheap pharmacy online viagra rezeptfrei per nachnahme online bestellen cvs pharmacy online

 152. Rolandanisa schreef:

  online viagra prescription amazon viagra
  how much is viagra

 153. Edrght schreef:

  us viagra – http://viagarar.com/ best rated canadian pharmacy

 154. Rolandanisa schreef:

  discount viagra viagra 100mg
  online viagra

 155. neurontin 100 mg cost schreef:

  escitalopram over the counter escitalopram 10mg online pharmacywhere can i buy escitalopram escitalopram generic

 156. AqcfUttempofe schreef:

  order cialis brand cialis without perscripiton where can i buy cialis online

 157. Dmrzmp schreef:

  buy viagra michigan – Brand name viagra canadian pharmacies online

 158. Annjny schreef:

  canada meds viagra – http://usviagpll.com/ cheap viagra online canadian pharmacy

 159. Davidfreft schreef:

  viagra without a doctor prescription canada viagra professional
  buy viagra

 160. Ntxrr schreef:

  erectile dysfunction treatment – shots for ed tadalafil canadian pharmacy

 161. Fdhjdc schreef:

  otc ed pills – http://strongplled.com/ buying drugs from canada

 162. Williamjen schreef:

  drugs that cause ed prednisone price canada
  website

 163. Kuiknavib schreef:

  buy viagra in los angeles doctor viagra asking viagra super overnight

 164. FqbbArods schreef:

  123 cash loans contact details cash advance woodstock va payday loan market uk

 165. where can i buy methotrexate 2,5 mg schreef:

  aripiprazole tablets aripiprazole 10mg united kingdomaripiprazole for sale how to purchase aripiprazole

 166. Hxxake schreef:

  canadian pharmacy levitra – online pharmacy usa ed pills online

 167. Williamjen schreef:

  ed supplements wellbutrin xl 150 mg
  ed pills otc

 168. AhbzArods schreef:

  express cash advance south hill va money loans odessa tx cash advance frankfort kentucky

 169. Mjkgw schreef:

  online casino real money no deposit – http://realgamescas.com/ cvs pharmacy online

 170. JbbnArods schreef:

  cialis ipertrofia prostatica cialis alytus cialis hinta viro

 171. Glennhiz schreef:

  buy minocin online order flagyl
  generic myambutol

 172. Glennhiz schreef:

  buy flagyl generic order nitrofurantoin
  buy cefadroxil generic

 173. Glennhiz schreef:

  chloromycetin online cephalexin online
  keflex online

 174. Glennhiz schreef:

  order sumycin buy ketoconazole
  buy stromectol generic

 175. Carltonadero schreef:

  generic minocin order roxithromycin
  trimox tablets

 176. Glennhiz schreef:

  keftab tablets terramycin price
  buy stromectol

 177. Glennhiz schreef:

  chloromycetin online order ampicillin online
  keflex price

 178. what is plaquenil taken for schreef:

  erectile dysfunction drugs https://plaquenilx.com/ erectile injections

 179. actos 15mg cost schreef:

  cheap pioglitazone pioglitazone 30 mg onlinepioglitazone without a doctor prescription pioglitazone for sale

 180. Carltonadero schreef:

  buy cephalexin online ketoconazole price
  sumycin tablets

 181. Urxjqe schreef:

  purchase essays – thesis writers canada drugs direct

 182. Vemqt schreef:

  online casino games for real money – http://antibitc.com/ canadian pharmacy levitra

 183. Zkbagn schreef:

  erection pills that work – http://abiotab.com/ canadian online pharmacy cialis

 184. strattera 18mg uk schreef:

  spironolactone over the counter spironolactone 25 mg genericspironolactone generic cheapest spironolactone

 185. tadalafil 30 mg schreef:

  tadalafil e20 generic tadalafil 40 mg vidalista 20

 186. Carltonadero schreef:

  order cefadroxil online buy terramycin
  omnicef online

 187. Jbnvitara schreef:

  advance til payday clarksville tn payday loans for savings accounts online business cash advance credit cards

 188. arimidex purchase schreef:

  fexofenadine over the counter fexofenadine 120mg tabletsfexofenadine canada fexofenadine without a doctor prescription

 189. Hzlqei schreef:

  what is impotence – http://edpll.com/ canadian vet pharmacy

 190. buy baclofen schreef:

  glimepiride united states glimepiride 2 mg genericglimepiride price glimepiride united states

 191. NbnhScops schreef:

  viagra 25mg buy generic viagra in usa best viagra uk

 192. avodart 0,5mg prices schreef:

  meclizine over the counter meclizine 25mg for salebuy meclizine meclizine coupon

 193. RichardShums schreef:

  viagra vs cialis generic cialis no doctor’s prescription
  cialis reps

 194. RichardShums schreef:

  side effects for cialis where to bay cialis (tadalafil) pills 80mg
  liquid cialis source reviews

 195. RichardShums schreef:

  cialis coupons 2019 п»їcialis
  generic cialis no doctor’s prescription

 196. Donaldmaf schreef:

  Very smooth text.

  free robux

 197. RichardShums schreef:

  normal dose cialis the cost of cialis
  cialis generic

 198. RichardShums schreef:

  cialis coupon cialis 20 mg
  30 day cialis trial offer

 199. BuddyInfef schreef:

  lowest price cialis cialis without a doctor prescription
  does viagra or cialis help with pe

 200. RichardShums schreef:

  cialis money order warnings for cialis
  lowest cialis prices

 201. RichardShums schreef:

  cialis maximum dosage cialis headaches afterwards
  cialis generic availability

 202. strattera 10 mg over the counter schreef:

  leflunomide online pharmacy leflunomide 20mg pillsleflunomide uk leflunomide without a prescription

 203. BuddyInfef schreef:

  does medicaid cover cialis buy viagra cialis
  cialis 5mg coupon

 204. ashwagandha caps online pharmacy schreef:

  atomoxetine cheap atomoxetine 25mg without a doctor prescriptionorder atomoxetine atomoxetine cost

 205. RichardShums schreef:

  cialis before and after cost of cialis
  real cialis without a doctor’s prescription

 206. RichardShums schreef:

  generic cialis coming out cialis pills for sale
  how to get cialis samples

 207. Uuywkj schreef:

  writing essays for money – http://essaywrw.com/ essay writers online

 208. RichardShums schreef:

  cialis vs viagra effectiveness viagra or cialis
  cialis online pharmacy

 209. BuddyInfef schreef:

  generic cialis at walmart cialis in canada
  cialis dosages

 210. RichardShums schreef:

  what are the side effects of cialis generic cialis at walgreens pharmacy
  high blood pressure and cialis

 211. RichardShums schreef:

  cialis lowest price 20mg 5mg cialis
  30 day cialis trial offer

 212. RichardShums schreef:

  current cost of cialis 5mg cvs canada cialis
  5 mg cialis coupon printable

 213. BuddyInfef schreef:

  cialis online purchasing cialis on the internet
  how often to take 10mg cialis

 214. Eiruke schreef:

  essay writing – http://wrtessay.com/ essay edit

 215. BuddyInfef schreef:

  does medicaid cover cialis $200 cialis coupon
  is cialis generic available

 216. BuddyInfef schreef:

  generic cialis cialis coupons
  cialis dosage 40 mg dangerous

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.