Pure chocolade gezond voor iedereen?

Pure chocolade gezond of een guilty pleasure?

Pure chocolade en rauwe cacao. Oh boy, wat likken we toch onze vingers af bij alles wat met pure chocolade en cacao te maken heeft?! Chocolade gezond of niet, het is er in alle smaken en soorten, chocolademelk, taarten, ijs, koekjes.., we kunnen er letterlijk geen genoeg van krijgen. En dát zorgt ook weer voor problemen, maar ook voor heel wat goeds. We nemen je even mee in de wereld van pure chocolade en (rauwe) cacao.

Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, de vrucht van de cacaoboom. Om cacaopoeder te maken gebruiken ze de cacaomassa van de boon, dat er onder hoge druk uitgeperst wordt. En dan hou je cacaoboter en cacaopoeder over. Beide worden gebruikt om in de chocolade-industrie, maar je kunt de boter ook tegenkomen in cosmetica en verzorgingsproducten als lippenbalsem.

Eat the World Happier, met de pure chocolade van Lovechock

Chocolade en cacao, het spel tussen vraag en aanbod

Terwijl ‘slechts’ 17% uit Zuid-Amerika komt, en het klimaat er zich toch goed voor leent, komt maar liefst 74% van alle cacao wereldwijd uit Afrika. Met name Ivoorkust en Ghana zijn de cacao-grootgrutters. Zoals ook de film ‘Tony’ van een bekend chocolademerk liet zien: kleinere boeren, leefgemeenschappen en dorpen zijn vaak volledig afhankelijk van de cacaoteelt – ongeacht fair trade of Fairtrade, biologisch of ‘single estate’. De cacaoteelt voorziet dan ook vele duizenden Afrikaanse gezinnen van een levensonderhoud, zij het kantje boord. Er is veel tijd, energie, innovatie én geld nodig om de industrie eerlijker te maken.
En dan zit dat ook gewoon nog flink tegen: een cacaoboom begint pas na 5 jaar vrucht te dragen. Da’s lang wachten op de rendement van de investeringen, en dus een van de redenen van de huidige wereldwijde schaarste aan cacaobonen.

pure chocolade gezond

Daarbij komt nodig dat cacaoteelt veel te lijden heeft van die allesverzengende Afrikaanse hitte, de droogtes, de (burger)oorlogen als ook de ebola-crisis. Hoe anders is dat in Zuid-Amerika, waar de omstandigheden een heel stuk beter zijn maar ze inmiddels meer importeren dan ze verbouwen!

Kijken we naar de vraag naar chocolade en cacao, dan ziet dat er juist heel anders uit: de mens is gek op (pure) chocolade, van Vancouver tot Amsterdam tot Beijing, en van Stockholm tot Johannesburg tot Sydney! En bovendien: de trend is ook nog ‘s, hoe hoger het cacaopercentage des te beter het is; vaak ingegeven door hippe bloggers, al dan niet wetenschappelijke onderzoeken en gelikte marketingcampagnes.

Er zit een hele wereld achter je chocoladereep!

Guilty pleasure én gezond, die pure chocolade

Hoe hoger het cacaopercentage, hoe meer de rauwe cacao wordt gebruikt, des te beter is het voor je gezondheid. Die beroemde antioxidanten, die van de zogenaamde flavonoïden afgeleid worden, beschermen je lijf tegen de al even beruchte ‘vrije radicalen’. Hart, cholesterol, bloeddruk, en hormoonspiegel, het zou er beter door worden.
Rauwe cacao is ook nog ‘s een goede bron van magnesium, essentieel een goed stel hersenen, een goed werkend zenuwsysteem, sterke spieren, botten en tanden, en ook een prima middel bij menstruatiekrampen.
Maar we zijn er nog niet! Het poeder bevat ook nog ‘s ijzer. Daardoor kan zuurstof, kalium, zink, mangaan seleen via het bloed door je lichaam reizen – best belangrijk.

Liefdesstofjes in rauwe, pure chocolade

En tot slot, rauwe cacaopoeder bevat de ‘liefdes-stofjes’ tryptofaan en fenylethylamine. Je voelt je beter, ontspant meer en ervaart minder stress. Zou dat het zijn waarom we chocolade vaak als verslavend ervaren?

Let op: er zijn contra-indicaties en er kunnen ook bijwerkingen optreden; lees je dus goed in (bijvoorbeeld op Gezondheidsnet.nl) of raadpleeg bij twijfel eerst je huisarts!

Tip: probeer pure chocolade of rauwe cacaopoeder ‘s te mengen met je havermout-ontbijt, amandelmelk, smoothie of shake! Wedden dat je niet meer zonder kan?

Zoveel soorten chocolade, zoveel smaken

Er is in pure chocolade zoveel keuze tegenwoordig: melk, puur, biologisch, raw, Fairtrade, gecombineerd met noten of superfoods. Zelfs zogenaamd ‘slaafvrij’ hoewel die claim voor de huidige cacao-industrie nog lang niet opgaat, helaas. En daar heeft ook die wereldwijde vraag naar cacao weer mee te maken. Onder meer de hoogte waarop de cacaoboon groeit, de bodemgesteldheid en het klimaat is bepalend voor de smaak. Ja, op de suiker-(vervangers) en toegevoegde noten, superfoods, specerijen en gedroogd fruit na natuurlijk. Maar cacao uit Ecuador smaakt toch echt anders dan die uit Afrika.    

Zeker als je wat verder kijkt dan je reguliere supermarktneus lang is, ontdek je heel wat chocolademakers. Sommigen zijn al decennia bezig, en aan de andere kant van het chocoladespectrum vind je ambachtelijk werkende chocolademakers. En natuurlijk zit er veel tussen in. Soms moet je ervoor naar gespecialiseerde winkels of webshops.

Maak ‘s een chocolade-reis

Ben jij een die-hard chocoladefan en je wilt wel eens weten hoe dat gemaakt wordt? Dan is een reisje met een bezoek aan een lokale cacaoplantage echt wat voor jou. In Peru, Ecuador, Nicaragua, Cuba en Colombia kun je een bezoek brengen aan een cacaoplantage. Bijvoorbeeld via reisorganisatie Better Places – meet the locals! De eigenaren leiden je graag rond en laten zij je alle aspecten van het productieproces zien. Je kunt ook meehelpen op de boerderij, leert over duurzaam produceren en de inkomsten van je bezoek komen direct terecht bij de lokale boeren.

Klinkt best lekker niet?

Recept voor een raw, pure chocoladetaart

Tot slot hebben we nog wat lekkers voor je… Dit recept hebben we, met toestemming natuurlijk, van De Hippe Vegetariër. Wie houdt er nou niet van taarten – en anders wij wel! En dit recept gaat je verbazen: het is een raw cacao taart en deze pure chocolade is niet alleen veel gezonder dan die fabriekstaarten uit de supermarkt, het is ook nog eens veel lekkerder!

Tip: je kunt de taart prima bewaren en ruim vooraf klaarmaken. Je hoeft de taart niet te bakken, zoals dat normaliter wel het geval is, dus ben je lekker snel klaar (30mins).

pure chocolade gezond

Benodigdheden

Taartvorm, Keukenmachine

Tijd

Bereiding: circa 30 min.
Wachten: circa 6 uur voordien voor het weken van de cashewnoten
Wachten: circa 1 uur nadien in de koelkast

Ingrediënten

Bodem:
300 gram amandelen
300 gram ontpitte dadels
1 dessertlepel kaneelpoeder

Vulling:
200 gram cashewnoten (6 uur in water weken)
30 gram (raw) cacaopoeder
30 gram (raw) cacaoboter (zachtjes au bain-marie gesmolten)
20 gram lucuma poeder
10 gram (raw) honing
snufje zeezout

Versiering

20 gram kokoschips
10 gram cacao nibs
3 gedroogde vijgen
beetje (raw) honing

Bereiding

Week de cashewnoten circa 6 uur in water. Doe de amandelen in de keukenmachine en meng totdat ze in stukjes gemalen zijn. Doe vervolgens de dadels en kaneelpoeder erbij totdat het één mengsel is. Giet het water van de cashewnoten weg. Doe de cashewnoten, cacaopoeder, cacao boter, lucuma poeder, honing en snufje zout in de blender. Mix alles tot een gladde massa.
Doe de amandel pasta in de bodem van een taartblik en druk met een lepel goed aan. Zorg dat alles egaal bedekt is.
Doe de cashew-cacao vulling erop en zet alles in de koelkast voor circa 1 uur voor het opdienen.
Versier de taart met kokoschips, cacao nibs, stukjes vijgen en een beetje honing om alles bij elkaar te laten plakken.

Enjoy!

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.